Semnele care îți arată că îți lipsește vitamina B12 din organism

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Vitamina B12 este esențială pentru buna funcționare a organismului, iar atunci când aceasta lipsește, stările de rău se pot accentua și pot face aproape imposibilă desfășurarea activităților obișnuite. Care sunt semnele care arată absența vitaminei B12?

Vitamina B12 joacă un rol important în funcționarea sistemului nervos prin sinteza de mielină, dar este foarte importantă și în procesul de dezvoltare a globulelor roșii în măduva osoasă. Aceasta contribuie la funcționarea corectă a celulelor și din acest motiv nu ar trebui să lipsească din organism.

Semnele care îți arată că îți lipsește vitamina B12 din organism

De cele mai multe ori, carența de vitamina B12 poate fi confundată cu alte probleme de sănătate și poate dura foarte mult până când este pus un diagnostic corect. Din acest motiv este important să fie luate în calcul toate semnele care pot anunța lipsa acestei vitamine din organism.

1. Tenul palid

Persoanele cărora le lipsește vitamina B12 au tenul palid, cu tente de galben, iar asta se întâmplă pentru că organismul nu produce suficiente globule roșii. Acest lucru poate da naștere unei afecțiuni cunoscute sub denumirea de anemie megaloblastică.

2. Stări de oboseală și slăbiciune

În absența vitaminei B12 pot apărea stările de oboseală și slăbiciune. Pentru că nu există suficiente celulele roșii, cele existente nu pot realiza transportul oxigenului la nivelul corpului și de aici aceste manifestări.

3. Furnicături

Un simptom sever care anunță deficitul de vitamina B12 este apariția problemelor la nivelul sistemului nervos. Pentru că este implicată direct în sinteza de mielină, atunci când vitamina B12 lipsește din oraganism, sistemul nervos nu mai poate funcționa corespunzător. Pot să apară furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

4. Probleme legate de mobilitate

În cazurile mai grave, lipsa vitaminei B12 poate cauza inclusiv probleme legate de mobilitate. Poate afecta echilibrul și coordonarea mișcărilor, favorizând apariția căzăturilor și traumatismelor.

5. Glosita sau ulcerele bucale

Glosita este termenul medical folosit pentru a descrie o afecțiune care duce la umflarea limbii. Această afecțiune poate cauza dispariția papilelor gustative, afectând felul în care o anumită persoană se hrănește. Studiile au arătat că această boală are la bază și lipsa vitaminei B12 din corp, potrivit healthline.com.

6. Probleme de respirație și amețeală

Persoanele care prezintă un deficit de vitamina B12 se pot confrunta cu probleme de respirație sau amețeli puternice, mai ales în timpul efortului fizic.

7. Vedere încețoșată

Absența Vitaminei B12 poate cauza inclusiv probleme de vedere. Nervul optic poate fi afectat în această situație, lucru care duce automat la apariția vederii încețoșate.

8. Schimbări de dispoziție

Carența de vitamina B12 a fost asociată de specialiști cu apariția depresiei sau a stărilor de anxietate. Studiile au arătat că persoanele cărora le lipsește această vitamină din organism au tot timpul probleme din cauza schimbărilor de dispoziție.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cafeaua cu unt, sănătoasă sau nu? Ce spun studiile?

Sfaturi pentru un an mai bun din punct de vedere financiar

Când și cum putem consuma dulciuri atunci când suntem la dietă

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Alte video-uri