Șantajul emoțional. Cum oprești șantajul emoțional în relații?

Într-o relație sănătoasă, în timp ce apar tensiuni și dezacorduri, oamenii învață să lucreze pentru o rezoluție. Șantajiștii emoționali nu sunt, în general, interesați de negociere. Ei tind să fie alb-negru cu privire la cererile lor și nu sunt dispuși să facă compromisuri.

De obicei, ei nu iau în considerare alternative sau alte puncte de vedere. Vor ceea ce cer și nimic altceva. Majoritatea oamenilor care au fost într-o relație cu un șantajist emoțional sunt de părere că nu există niciun raționament atunci când cineva se află în această stare. Comportamentele sunt iraționale, iar cerințele nerezonabile, scrie Positive Psychology.

Șantajul emoțional. Cum oprești șantajul emoțional în relații?

Să oprești șantajul emoțional în relații poate începe cu victima care promovează convingerea că nu merită un astfel de tratament. Victimele au tot atâtea drepturi ca cei care șantajează. Obținerea unei perspective asupra propriilor modele de comportament, a plăcerii și a tendințelor de căutare a aprobării te poate ajuta să înțelegi unde să faci schimbări.

Este posibil ca victima să fi dezvoltat devreme în viață aceste tendințe de a se sacrifica, de a compensa în exces pentru alții și de a se pune pe ultimul loc. Iată câteva sugestii practice și utile despre acțiunile de întreprins în timpul unui schimb cu un șantajist.

  • Ia în considerare o pauză lungă înainte de a respecta cererea.
  • Ia o pauză și gândește-te cum te simți în legătură cu cererea.
  • Creează o anumită distanță față de emoție, astfel încât să poți lua o decizie sănătoasă bazată pe logică, mai degrabă decât pe baza emoțională implicită.
  • Pune-l în programul tău. Va crea dezechilibru și poate fi înfricoșător. Va exista presiune pentru a reveni la vechile tipare, așa că este posibil să existe disconfort.

Nu trebuie să aștepți până când te simți puternic. Fă-o, atunci sentimentele vor ajunge din urmă. Oamenii așteaptă adesea până când simt curajul, iar acel moment nu vine. Fă-o pur și simplu și cu siguranță te vei simți mai bine.

Șantajiștii sunt foarte defensivi, iar comentariile lor escaladează adesea conflictele. Încearcă să stai departe de afirmațiile în creștere și apelează la comunicarea non-defensivă, cum ar fi:

  • Văd că ești supărat.
  • Înțeleg că ești frustrat.
  • Îmi pare rău că ești supărat.
  • Pot să înțeleg cum ai putea să o vezi așa.
  • Să vorbim despre asta când te simți mai calm.

Este esențial să se întărească faptul că victimele nu își pot schimba partenerul doar reacția. Șantajistul emoțional are o bază în straturi profunde ale nesiguranțelor lor. Treaba victimei este să-și pună pe primul loc bunăstarea și sănătatea.

Energia lor este cel mai bine utilizată pentru a se schimba pe ei înșiși și abordarea lor. Pe lângă schimbarea tiparelor de comportament, victimele își pot face propria vindecare psihologică în afara relației.

De exemplu, dezvoltarea abilităților de autoreglare, de a construi încrederea și de a crește asertivitatea poate fi benefică. Caută ajutor profesional prin consiliere, terapie, coaching sau un grup de sprijin pentru a te ajuta să-ți revii după abuzul emoțional. În cele din urmă, este esențial ca victimele să-și amintească că abuzul nu este vina lor. Toți oamenii merită să fie tratați cu respect.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii