Scriitorul rus Vladimir Sorokin este vârful de lance al literaturii post-sovietice. Citind cărțile lui de anticipație, înțelegem care sunt tarele și tendințele societății ruse contemporane.
Foto: The Bulletin
Gheața este un roman care rămâne oarecum atipic pentru Vladimir Sorokin. Probabil că lectura lui i-ar umple de satisfacție pe scientologi. Umanitatea este pusă la încercare: este sau nu capabilă să se salveze de tehnologie și intrarea în automatism? Apare ceva ce poate fi definit ca o sectă, ceva ce tinde să devină o specie umană nouă.
Cu Ziua opricinicului, Sorokin intră pe un făgaș care va deveni constant și definitoriu: societatea rusă într-un viitor nu foarte îndepărtat. Și linia continuă cu Kremlinul de zahăr și Viscolul. Felul în care anticipează Vladimir Sorokin Rusia și rușii ne vorbește clar despre fenomenele politice, sociale și economice care o marchează în prezent. Tehnologia va fi la îndemâna tuturor. Dar și drogurile! Instituția Bisericii Ortodoxe va deveni despotică. Vor fi resuscitate instituțiile statale medievale. Limba chineză va fi limba de afaceri și toată lumea va trebui să o cunoască.
Dincolo de preocuparea pentru viitorul aberant al Rusiei, imaginația scriitorului rus Vladimir Sorokin nu cunoaște limite. Cele patru volume amintite, nu sunt de mare întindere iar lectura lor este antrenantă, dinamică. Cu siguranță sunt genul de cărți pe care nu poți să le lași din mână. În România au apărut și încă mai pot fi găsite la Curtea Veche Publishing.