Filmul SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI a fost selectat la Festivalul Internațional de la San Sebastian

Filmul SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI a fost selectat la Festivalul Internațional de la San Sebastian care ce se va desfășura în perioada 22-30 septembrie 2017. Filmul este o adaptare a romanului cu același titlu scris de Adrian Schiop.

Filmul SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI

Cartierul Ferentari există, chiar dacă unii dintre noi n-au călcat niciodată pe-acolo. Și în el trăiesc oameni.

Un scriitor nonconformist și un roman controversat dar premiat

În anul 2013, la editura Polirom, apare una dintre cele mai șocante și controversate cărți scrise la noi. Autorul, aflat la cel de al treilea titlu publicat, este el însuși șocant și controversat. Din câteva motive care țin de conservatorismul și conformismul societății noastre.

Adrian Schiop și-a dat doctoratul cu o teză despre manele. Da, el este un cunoscător și un iubitor de manele și afirmă asta ori de câte ori are prilejul. Lucrarea constituie o abordare a genului din punct de vedere social, antropologic dar și istoric. Coordonator: Prof. Dr. Vintilă Mihăilescu.

Dacă lucrarea sa de doctorat este mai puțin accesibilă publicului, cele două titluri publicate anterior, „pe bune / pe invers' și „Zero grade Kelvin' au constituit o premieră în literatura română. Autorul își asumă deschis identitatea sexuală. Este gay și nu ascunde asta. Dimpotrivă, își împărtășește emoțiile dar și tentațiile carnale, în așa manieră încât, cu puțină intuiție și empatie, putem înțelege ce se întâmplă în universul său interior.

„Soldații. Poveste din Ferentari' este opera de maturitate al lui Adrian Schiop. Este, într-o măsură, un roman autobiografic. Adi, un antropolog de 40 de ani, se instalează în Ferentari unde urmează să se documenteze pentru lucrarea de doctorat despre manele. Printre mafioți și „distruși' (dependenții de droguri lipsiți de speranță), el are de păzit cu strășnicie secretul orientării sale. Totul e bine câtă vreme nu se știe că este homosexual.

În contextul acesta îl cunoaște pe Alberto, fost pușcăriaș care, în timpul detenției, fusese atras „de partea cealaltă'. Nu se știe dacă homosexualitatea a devenit pentru el o practică de nevoie sau dacă a descoperit în sine o înclinație latentă. Relația dintre Adi și Alberto evoluează pornind de la interesul celui dintâi de a intra în legătură cu sursele de documentare și interesul celui de al doilea de a-și vedea realizate visurile cele mai îndrăznețe: să aibă un serviciu și să aibă… buletin de identitate!

Printre pasajele erotice, pasaje de un refinament intelectual cert și altele, de sensibilitate poetică sau de o profundă sensibilitate umană. Romanul a fost distins cu Premiul revistei Observator cultural, ediția 2014, secțiunea „Proză' și cu Premiul „Cea mai bună carte a anului', secțiunea Beletristică, acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediția 2014.

Filmul SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI – debutul regizoral în lung metraj al Ivanei Mladenovic

Filmul SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI

La un pas de realitate, protagoniștii filmului: Adrian Schiop însuși și Vasile Pavel zis Digudai.

După ce debutează ca actriță în „Inimi cicatrizate' de Radu Jude, Ivana Mladenovic atacă una dintre cele mai provocatoare partiuturi în calitate de regizoare. Colaborează cu autorul romanului la scrierea scenariului. Imaginea îi este încredințată lui Luchian Ciobanu, iar montajul este realizat de Cătălin Cristuțiu. Unul dintre producători este Ada Solomon și știm deja că producțiile sale sunt întotdeauna cărți câștigătoare.

Pentru rolul principal ce interpret putea să fie mai potrivit decât însuși autorul romanului, Adrian Schiop? Alături de el, în rolul lui Alberto, Vasile Pavel Digudai, un personaj real, apropiat în mare măsură de rolul pe care îl joacă.

„Soldații. Poveste din Ferentari' va avea premiera europeană în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a celei de-a 65-a ediții a prestigiosului festival din Spania, eveniment ce se va desfășura în perioada 22-30 septembrie 2017.

După 37 de ani, România este din nou prezentă în prestigioasa competiție. Ultima selecție a unui film românesc la San Sebastian a avut loc în 1980 când Malvina Urșianu a participat ca regizoare, cu „ Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu'.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Muzica, filme, carte