Sărbătoare importantă pentru români. Ce trebuie să faci pe 20 decembrie ca să ai noroc tot anul?
Din cele mai vechi timpuri, pe data de 20 decembrie, românii obișnuiesc să sacrifice porcul, iar acest moment este cunoscut sub denumirea de „Ignatul porcilor”.
În mai multe zone din țară, oamenii încă respectă această sărbătoare și de ea se leagă foarte multe tradiții și obiceiuri.
Ce trebuie să faci pe 20 decembrie ca să ai noroc tot anul?
Tradiția populară spune că porcul trebuie sacrificat neapărat pe data de 20 decembrie și asta pentru că după acest moment, animalul se poate îmbolnăvi. Sărbătoarea Ignatului este una foarte veche și are la bază ritualul vechilor popoare care obișnuiau ca înainte de orice eveniment important să sacrifice un animal pe care să îl ofere drept jertfă.
În funcție de fiecare zonă a țării, oamenii țin cont de anumite superstiții și respectă o serie de obiceiuri pentru a avea noroc în anul ce urmează.
În popor se spune că la sacrificarea porcului nu trebuie să participe persoanele sensibile și miloase și asta pentru că ele vor face ca animalul să moară mult mai greu, iar carnea va fi mai tare și va fierbe mult mai greu. Pentru ca toată familia să fie ferită de boli și să urmeze un an plin de noroc și de bogății, după ce porcul este pârlit și spălat, pe el se va pune o pătură și un copil trebuie să îl încalce, potrivit calendarulortodox.ro.
Pentru a vedea cât de grea va fi iarna și cât de roditoare va fi recolta, bătrânii obișnuiau să studieze splina porcului sacrificat. Dacă splina era groasă, iarna se anunța una grea, cu multe precipitații, iar recolta urma să fie bogată, iar atunci când splina era subțire, iarna era blândă și scurtă, dar anul era lipsit de bogăție.
O altă superstiție spune că în ziua de Ignat, cei care sacrifică porcul trebuie să rostească câteva cuvinte, asta pentru a fi iertați că au ucis animalul: „Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși”.
În trecut, cel care sacrifica porcul trebuia să țină post și să meargă la biserică pentru a-și mărturisi păcatele. De obicei, porcul este sacrificat de bărbați, iar după ce este îndeplinit acest ritual, toată familia se strânge în jurul mesei și gustă dintr-un preparat tradițional care poartă denumirea de „Pomana porcului”.
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Acatistul Sfântului Elefterie, rugăciunea pe care orice credincios ar trebui să o rostească astăzi
Motivul pentru care expresia „a trecut în nefiinţă' este greșită. Preoții au oferit explicația
Ce efect miraculos are mirul din candela Sfântului Nectarie?