S-a descoperit planta care îmbunătățește memoria

Un studiu efectuat recent și prezentat de British Psychological Society confirmă un fapt uimitor: mirosul de rozmarin îmbunătățește considerabil capacitatea de memorare și creşte performanţele intelectuale chiar şi cu 75%. O știm cu toții, dar câți dintre noi am bănuit vreodată că rozmarinul este planta care îmbunătățește memoria?

Cercetătorii susţin că descoperirea este una capabilă să combată cu succes pierderile de memorie asociate cu înaintarea în vârstă, mai ales că îmbunătăţirea memoriei se produce printr-o influență chimică a moleculelor de ulei esential asupra funcţiilor cerebrale, indiferent de starea psihică din acel moment. Oamenii de știință au constatat că expunerea constantă la mirosul de rozmarin conferă mai cu seamă o îmbunătățire a memoriei prospective, acel tip de memorie care este cel mai important pentru activitățile zilnice căci ea ne permite să ținem minte evenimente ce urmează în viitor precum şi să nu uităm sarcinile pe care le avem de rezolvat în momente prestabilite (cum ar fi aniversările, întîlnirile, sau ora la care trebuiesc luate medicamentele).

O îmbunătățire remarcabilă s-a produs prin folosirea uleiului esenţial de rozmarin și în cazul persoanelor clinic sănătoase care au dovedit o capacitate sporită de asimilare a datelor noi, dar și în cazul persoanelor cu momente lungi de lapsus ori a celor ce nu îşi pot aminti cifre şi nume. În plus, studii anterioare au identificat – în cazul celor au folosit aceste remediu – un nivel mai crescut de eucalyptol (un compus al uleiului de rozmarin) ceea ce influențează în bine sistemele chimice corporale dar și o serie de compuşi care inhibă producerea anumitor enzime ce blochează funcţionarea la capacitate optima a creierului. Astfel, concluzia oamenilor de știință este aceea că uleiul esenţial de rozmarin, consumat ca atare sau eliberat în spațiul de acasă ori de la birou chiar și prin prezența plantei în ghivece – îmbunătățește memoria pe termen lung și tonusul psihic iar șansele să ne amintim ce avem de făcut în viitorul apropiat cresc cu peste 70 de procente.

foto: Shutterstock

Citește și:

Oamenii de știință au descoperit ce odorizant de mașină reduce riscul de accidente

Caloriile goale, sursa kilogramelor în plus. La ce alimente trebuie să renunți pentru a avea o siluetă de vis?

Nu reușești să scapi de petele de pe canapea? Această soluție o va face să arate ca nouă!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse