S-a deschis sezonul certurilor…!?

Micile certuri in cuplu apar in mod normal in peste 70% dintre familiile din Romania, Spania si Italia, cu o frecventa medie de 1/10 zile la tineri si 1/12 zile la adulti. Psihosociologii au descoperit recent ca aceste mici dispute apar insa ceva mai frecvent in anotimpul cald si chiar mai des in preajma Sarbatorilor de iarna.

Pe langa aceasta crestere a tensiunii conflictuale determinate climatic de anotimpul extrem, aparitia starii tensionate este mult mai accentuata de Sarbatori datorita perceptiei amplificate a tuturor evenimentelor in zilele considerate insemnate. Majoritatea privim Sarbatorile de iarna ca pe un lucru special, mult asteptat de-a lungul intregului an.

Cu toate acestea, in multe cazuri se intampla ca tocmai in acele zile sa ne enervam cel mai mult si sa ne varsam intreaga furie asupra partenerului de viata. Este cel mai bine sa cunoastem cauzele secrete ale acestei stari care ne impinge catre conflictul cu cel iubit chiar de… Sfintele Sarbatori.

Acumularea oboselii
Sarbatorile de iarna vin de obicei dupa trei – patru luni de activitate intensa si arida din lunile gri si deprimante de toamna. Acumularea starii de oboseala inseamna acumularea unor substante toxice, rezultate din metabolismul intens, datorat in special efortului monoton din zilele de lucru.

Aceasta inseamna ca sistemul nervos trebuie sa fie mai bine irigat cu sange, care sa preia elementele toxice din organism. In foarte multe cazuri, creierul nu gaseste o solutie pentru cresterea fluxului de sange si atunci apeleaza la un truc! Creste agresivitatea!

Mai mult, in conditiile Sarbatorilor de iarna, cand activitatea creierului scade odata cu zilele libere, creierul incearca detoxifierea sa fortata prin agresivitate si, deci prin stimularea circulatiei.

Acest lucru se petrece la cei care dupa intreruperea brusca a lucrului in zilele de sarbatoare trec imediat la o totala inactivitate intelectuala si fizica.

De retinut: Daca doriti sa evitati certurile de Sarbatori, fiti activi in zilele libere. Mergeti undeva in vacanta in afara localitatii sau iesiti la un teatru, spectacol sau in parc. Aceasta nu inseamna sa nu dormiti pe saturate cand resimtiti aceasta nevoie.

Efortul pentru pregatiri
In cele mai multe familii, in loc de pauza necesara pentru cei ai casei, cu totii sporesc viteza de pregatire a Sarbatorilor. Cu doua – trei zile inainte, la gandul ca totul trebuie sa fie pregatit si sa nu lipseasca nimic, fiecare alearga in toate partile, prepara, curata, pune la punct ultimele lucruri.

Aceasta viteza nebuneasca a alergaturilor dupa cumparaturi prin magazine nu face decat ca sistemul nervos sa oboseasca si mai repede, stresul sa se dubleze, iar noi sa luam deciziile in pripa. Astfel apare si senzatia de inutilitate a unora dintre cumparaturile facute, care survine uneori dupa ce, ajuns cu pungile acasa, te asezi obosit si incepi sa evaluezi pe ce ai cheltuit banii. De aici pana la a da vina unul pe celalalt mai este un singur pas.

La fel se intampla, de altminteri, si in cazul altor decizii pe care trebuie sa le luati in comun. Se estimeaza ca 85% dintre certurile de Sarbatori s-ar datora mai ales comportamentului grabit de luare a unor decizii in preajma Craciunului sau Revelionului, asa ca atentie la acest aspect.

De retinut: Chiar daca nu ai cumparat mai nimic pentru Sarbatori, nu ai facut nici o pregatire speciala si a mai ramas doar o singura zi pana la Craciun, nu dispera. Nu exagera facand cascadorii si cumparand in viteza maxima totul.

Daca gandesti totul cu calm si faci un plan inteligent pentru tot ce trebuie sa faci, nu va trebui sa intri in furia vitezei.

In definitiv, cele mai frumoase sarbatori nu sunt cele pregatite foarte amanuntit, ci chiar cele in care te hotarasti in ultima clipa sa faci ceva, sa mergi intr-un alt loc decat cel gandit cu doua luni inainte. Si ce daca nu ai timp sa faci cozonac sau sa prepari salata boeuf, asa cum voiai?

Poate ca o sticla de sampanie si o vizita la cineva drag va rezolva problema mult mai usor si mai… placut. Unde mai pui ca e mai bine sa petreci Sarbatorile impreuna cu cat mai multi dintre cei dragi. Si, in fond, daca n-ai prea multe de pus pe masa, nu e atat de grav: oricum cei mai multi dintre cei care va viziteaza sunt deja satui de mancare – tot ce le trebuie este un pahar de vin bun, o friptura ceva mai slaba la gratar sau o prajitura – nimic, asadar, care sa nu poata fi obtinut sau preparat rapid.

Nu uita, asadar, ca nu trebuie sa te „stapanesti” de la a te certa cu partenerul. Tot secretul consta, de fapt, in cat de bine reusesti sa te relaxezi tu mental, depasind oboseala, abordand mai calm micile probleme aparute.

Stresul financiar, descarcat asupra partenerului
Barbatii dau vina pe femei pentru ca cheltuiesc banii pe farduri, iar femeile pe barbati pentru ca au dat prea mult pe electronice…
Stresul legat de bani este diferit de oricare alt fel de stres, pentru ca de regula banii sunt perceputi ca o unitate a puterii, a fortei fiecaruia dintre noi. Este foarte usor sa ai senzatia ca partenerul a cheltuit mai mult si „pe prostii”. Dar, daca stai sa te gandesti, el isi cumpara ceea ce i-ar placea lui, nu ceea ce ti-ar placea tie. Este evident ca, avand gusturi diferite, nu puteti primi aceleasi „jucarii” de la Mosu?.

De retinut: Craciunul si Revelionul sunt evenimente unice pe care le asteptam un an intreg, de ce sa le tulburi cu o atitudine mercantila? Abtine-te sa iti acuzi partenerul pentru ca a cheltuit prea mult si, daca stii ca in genere arunca cu banii, faceti un pact: chiar daca fondul e comun, el iti cumpara tie cadouri, iar tu lui.

Dezamagirile zilelor de Sarbatoare
Majoritatea celor care asteapta prea mult Craciunul nu se pot bucura de acesta.
Aceasta se datoreaza tocmai faptului ca dam prea mare importanta unor zile care, in afara de conotatia mistica a Nasterii Domnului sau trecerea spre noul an, sunt doar simple zile de vacanta.

Astfel, in zilele de Craciun si Revelion, in care nu ne simtim cum am fi asteptat, apare o usoara dezamagire. Aceasta dezamagire creste tensiunea psihica si deci si sansa de a intra in conflict cu partenerul de viata.

De retinut: Zilele de Craciun si Revelion trebuie sa fie tratate ca fiind zile speciale, dar nu ca fiind cele mai bune din an. Pastreaza-ti entuziasmul mistic, magic, si tocmai de aceea gandeste pozitiv: iarta-ti partenerul pentru marile greseli din trecut, trece-le cu vederea pe cele mai mici si prezente, evident, chiar si in aceste zile. Tratati zilele de petrecere si de sarbatoare ca pe o ocazie de a sta mai mult timp impreuna, de a va face cadouri si de a va asculta unul pe celalalt.

Situatii de stres
Pentru 65% dintre familiile din Romania, sosirea Sarbatorilor reprezinta un puternic factor de stres. Certurile cele mai frecvente au loc din pricina banilor si cheltuielilor facute de partener. Evident, fiecaruia i se pare ca stie mai bine pe ce anume trebuie dati banii. Ca sa evitati reprosurile inutile, faceti impreuna listele de cumparaturi necesare si impartiti-le pe categorii: „indispensabile”, „de luat in masura posibilitatilor”, „doar daca mai raman bani”. Odata ce ati cazut de acord asupra acestor lucruri, iar ele sunt trecute pe hartie, veti vedea ca un conflict apare mai greu.

Sunt dese cazurile in care doar unul dintre parteneri, fie ca are mai mult spirit de aventura, fie ca este mai odihnit, isi doreste o plecare intempestiva intr-o excursie. El este cel care va trebui sa inteleaga lipsa de chef sau inertia celuilalt si sa nu insiste prea mult pentru o plecare. Tu esti cea care nu doreste sa plece de acasa? Atunci incearca sa intelegi nevoia de relaxare a sotului si gandeste-te ca si tie ti-ar prinde bine doua zile de pauza.

Deseori, unul dintre parteneri se trezeste ca are de facut fata de unul singur unei multimi de sarcini si nevoi.

Daca e si cazul tau (din diverse motive, partenerul munceste peste program, are diverse treburi pentru parintii lui ori pur si simplu „trage chiulul”, pretextand diverse treburi) gandeste pozitiv – ca te descurci mai bine fara sa te impiedici de el la tot pasul, ca muncind suplimentar aduce mai multi bani sau ca, simtindu-se totusi vinovat, va accepta mai usor sa plece singur la cumparaturi dupa diverse chestii de ultima ora. Orice ai face, nu ridica tonul la el si, daca ai vreo problema de discutat, discutati-o prieteneste, cand luati o pauza, eventual dupa masa sau atunci cand sunteti amandoi mai relaxati.

Text: Marius Radu, Alina Miron

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Dragoste & Sex