România, pe locul V în lume la consumul de alcool. Alcoolul, implicat în producerea a peste 200 de boli diferite

Dintr-un raport de 116 pagini al Organizației Mondiale a Sănătății, un singur rând apare insistent în atenția publicului: România este pe locul V în lume la consumul de alcool. Ce înseamnă asta și care sunt perspectivele?

România nu este o insulă a viciului


România este pe locul V în lume la consumul de alcool. Și asta este tot ce se spune. Informațiile sunt mai complexe de atât. De fapt, România se află la egalitate cu Cehia, pe locurile V-VI, cu un consum anual estimat în 2016 la 13,7 litri alcool pur pe cap de locuitor.

Dintre cele 189 de țări în care s-a realizat studiul, primele 16 țări, din punctul de vedere al consumului de alcool, sunt țări europene. Pe primele patru locuri, se află, în ordine: Lituania, Belarus, Republica Moldova și Federația Rusă. În același top 16 se află și vecinii noștri, bulgarii, dar și Belgia, Polonia, Marea Britanie și Ungaria.

Țările nordice – Suedia, Norvegia, Danemarca și Finlanda –, precum și Irlanda, țări în care se spune, în mod stereotipic, că se află cei mai mari băutori, se situează, de fapt, prin zona de mijloc a clasamentului european și abia pe la o treime în clasamentul mondial. Ucrainenii beau mai puțin decât belgienii; nemții beau mai puțin decât francezii. Iar rușii nu sunt pe primul loc!

Pentru comparație, media europeană este de 10,9 litri, iar media globală este 6,3 litri consum anual de alcool pur/persoană. Marja de consum se întinde de la 18,2 litri în Lituania, la 0,1 litri în Mauritania. Cel mai redus consum de alcool se înregistrează, pe de o parte, în țările în care religia predominantă este Islamul, iar pe de altă parte, în țările cele mai sărace.

Citeste si Ce se întâmplă dacă nu consumi deloc alcool?

Asta ne poate conduce la concluzia că omul, această specie distructivă și autodistructivă, se abține de la consumul de alcool fie atunci când i se interzice (sub amenințarea unor pedepse dure, inclusiv cu moartea), fie atunci când nu are ce să bea.

Ce înseamnă 13,7 litri de alcool pur pe an?

Consumul maxim de alcool care poate fi procesat de organism în condiții de siguranță este 40 ml/zi alcool pur – pentru bărbați (aproximativ două pahare de vin) și de 20 ml/zi – pentru femei. În medie, 30 ml. Făcând un calcul, se pare că, în medie, un român sau un ceh consumă într-un an rația
permisă pentru 663 de zile.

Dar acesta este un consum mediu. Gândiți-vă la dumneavoastră, care beți numai de Paște și de Crăciun, adică deloc. Ca să iasă o medie de 13,7 litri alcool pur, când unii beau foarte puțin sau deloc, înseamnă că există alții care beau dublu sau triplu față de medie. Este puțin probabil ca un asemenea consumator să nu fi dezvoltat, de fapt, o gravă dependență. Și atunci nu mai vorbim de un obicei prost, de o conduită imorală, ci de o boală cronică a sistemului nervos central.

Alcoolul este implicat în producerea a peste 200 de boli diferite, între care: tulburări neuropsihiatrice (epilepsie, depresie, anxietate şi altele), boli digestive (ciroză hepatică alcoolică, pancreatită acută și cronică, gastropatie alcoolică), cancere (de tub digestiv şi sân), boli cardiovasculare (ischemice, hemoragice, hipertensiune arterială), sindrom alcoolic fetal, diabet zaharat, boli infecţioase (pneumonie, tuberculoză și altele), traumatisme (auto şi heteroagresivitate, suicid, omor, intoxicații accidentale, accidente rutiere, domestice sau profesionale).

Citeste si De ce nu e bine să amesteci alcoolul cu medicamentele

Consecințele acestui consum generează clasamente ușor diferite. Chiar dacă România se situează pe locul V-VI, la egalitate cu Cehia, în clasamentul consumului de alcool, se află pe locul IV, în cazul bărbaților, și pe primul loc, în cazul femeilor, în clasamentul deceselor cauzate de consumul de
alcool, la nivelul Uniunii Europene.

De ce atât de mare în cazul femeilor? Pe de o parte, componenta morală în identificarea consumului periculos de alcool ducea la ascunderea existenței unei probleme. Dacă, în cazul bărbaților, în mod tradițional, consumul cronic de alcool este, în mare măsură, tolerat și scuzat, în cazul femeilor este mult mai rău văzut.

Și de aici, subdiagnosticarea și netratarea dependenței de alcool, precum și a unor afecțiuni provocate de aceasta. Pe de altă parte, în categoria victimelor consumului de alcool intră și victimele indirecte, victimele violenței provocate de alcool. În violența domestică, femeile sunt victimele preponderente.

Iar cauza principală este alcoolul consumat de bărbați. Lipsa de educație și de perspective economice face ca femeile să rămână în situații de abuz, să nu părăsească un partener violent, uneori, până când e prea târziu.

România ocupă locul 2 (după Lituania) din punct de vedere al victimelor agresiunilor fizice legate de consumul de alcool.

Dinamica globală este încurajatoare

Va fi bine, dar înainte de a fi bine, va fi mult mai rău. Ca tendință, în timp ce în țările Europei de Vest consumul este în scădere, în țările din centrul și estul continentului, consumul este în creștere. „Cu toate că, în ultimii 25 ani, consumul de alcool a scăzut în regiunea europeană, povara mortalității atribuibile alcoolului s-a accentuat cu 4 procente față de anul 1990 pe fondul nivelurilor înalte ale mortalității din țările est europene și sud-est europene. În aceste țări, decesele legate de alcool reprezintă mai mult de jumătate din decesele de toate cauzele', se arată în raportul OMS.

Strategia Naţională privind incluziunea socială şi reducerea sărăciei pentru perioada 2015-2020 nominalizează principalele grupuri vulnerabile din România ca fiind: persoanele sărace, copiii și tinerii lipsiți de îngrijire și sprijin parental, persoanele vârstnice singure sau dependente, romii, persoanele cu dizabilităţi, alte grupuri vulnerabile, persoanele care trăiesc în comunități marginalizate.

Citeste si Medicii avertizează! Alcoolul poate provoca 7 tipuri de cancer

Educația continuă, de câteva decenii, măsurile complexe, economice și sociale dau rezultate în țările mai avansate. Probabil că, într-o bună zi, vor da rezultate și în țările noastre est-europene. Alinierea la politicile de sănătate europene și mondiale ar putea să scurteze parcursul și să ne apropie de trendul scăzător din țările mai avansate.

Organizația Mondială a Sănătății a trasat cinci direcții în care ar trebui să se acționeze prin politicile la nivel național din statele membre. Iar aceste cinci direcții exprimate în limba engleză au dat anagrama SAFER („mai sigur'): „Strengthen, Advance, Facilitate, Enforce, Raise', adică: „întărește, impune, facilitează, aplică, ridică':

Întărește restricțiile în distribuirea de alcool.

Impune și aplică măsuri de descurajare a conducerii de autovehicule sub influența alcoolului.

Facilitează accesul la testare, diagnosticare, intervenție rapidă și tratament.

Aplică interdicții și restricții privind reclama și promoțiile la alcool.

Ridică prețul alcoolului prin taxe și politici de prețuri.

Din experiența altor state ale lumii, politicile de descurajare a consumului de alcool au dat rezultate excelente. În Statele Unite ale Americii, atunci când fiecare stat a ridicat la 21 de ani vârsta minimă la care este permis consumul de alcool, numărul accidentelor auto a scăzut, în medie, cu 16%. În Brazilia, când barurile au trecut de la programul non-stop la ora obligatorie de închidere 23.00, numărul omorurilor a scăzut cu 44%.

La situații grave se impun măsuri drastice, chiar dacă acestea pot să coste un guvern mandatul următor. Depinde însă de priorități.

Autor: Mihaela Serea

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri