Riscul major la care se supun femeile care iau pilule contraceptive și suferă de această afecțiune

Milioane de femei din întreaga lume au luat sau vor lua pilule contraceptive la un moment dat în viața lor. O nouă cercetare a descoperit că femeile care suferă de o afecțiune comună au un risc semnificativ mai mare de a face cheaguri de sânge periculoase în timp ce iau aceste pastile.

Femeile care suferă de obezitate și care iau anticoncepționale au un risc de 12 până la 24 de ori mai mare de a dezvolta un cheag de sânge decât cele care nu sunt supraponderale și nu iau, potrivit unei analize recente, scrie The Sun.

Studiile anterioare au constatat, de asemenea, că a fi supraponderal în timp ce iei pastile contraceptive poate crește riscul de a suferi de această afecțiune mortală, dar niciodată nu s-a constatat că riscul a fost atât de mare.

Pilule contraceptive, risc crescut de tromboză

Experții din Italia, Spania și Germania au declarat că femeile obeze de toate vârstele ar trebui să fie considerate și tratate ca un grup „expus riscurilor”.

Cercetarea, publicată în ESC Heart Failure, a spus că femeilor supraponderale ar trebui să li se ofere o metodă alternativă de contracepție, cum ar fi pilula numai cu progesteron, cunoscută uneori sub numele de mini-pilula. De asemenea, ar trebui să fie sfătuite să își schimbe stilul de viață pentru a evita alți factori de risc cardiovascular.

„Se știe faptul că atât obezitatea, cât și contraceptivele care conțin estrogeni sunt factori de risc pentru formarea cheagurilor de sânge. În ciuda acestui fapt, femeile care suferă de obezitate continuă să primească aceste medicamente', a declarat autorul studiului, profesorul Giuseppe Rosano de la IRCCS San Raffaele Pisana, Roma, Italia, potrivit sursei de mai sus.

Acest tip de cheag de sânge, cunoscut sub numele de tromboză venoasă profundă (TVP), poate fi fatal. Aceasta apare atunci când se formează un cheag de sânge (o masă lipicioasă de celule sanguine) într-o venă aflată la adâncime sub piele.

TVP apare de obicei la nivelul piciorului și tinde să afecteze venele groase care trec prin mușchii gambei sau ai coapsei.

Într-un număr mic de cazuri, o parte a cheagului se poate desprinde și se poate deplasa spre plămâni, ceea ce poate pune viața în pericol.

Excesul de greutate crește șansele tuturor de a dezvolta o TVP, iar acest lucru pare să fie în special în cazul femeilor.

Acest lucru este cauzat de faptul că excesul de greutate provoacă o inflamație de grad scăzut în organism, ceea ce poate facilita formarea cheagurilor și, de asemenea, poate face mai puțin probabilă dizolvarea lor naturală.

Care sunt simptomele trombozei venoase profunde?

Unele cazuri de tromboză venoasă profundă nu prezintă niciun simptom, dar iată la ce trebuie să fiți atenți:

  • Durere, umflătură și sensibilitate la un picior (de obicei la gambă).
  • O durere puternică în zona afectată
  • Piele caldă în zona cheagului
  • Piele roșie, în special la partea din spate a piciorului, sub genunchi

De obicei, această afecțiune se manifestă doar la un picior, dar poate apărea la ambele sau în alte zone ale corpului.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate