Rezolvă conflictele în mod constructiv

Rezolvă conflictele în mod constructiv

hepta_1362348Nimanui nu-i place sa se certe. Dar orice relatie ajunge la un punct in care conflictul e inevitabil. Iata cum poti discuta in contradictoriu, astfel incat sa obtii ceea ce vrei fara sa te certi.

Pasul 1 AFLA SECRETELE victoriei, dar si ale infrangerii
De exemplu, in cuplu, indiferent daca neintelegerile voastre se refera la ceva minor (cum ar fi fapul ca nu isi schimba sosetele) sau la ceva major (daca amandoi vreti sau nu copii), niciodata nu incepe o discutie tipand la partener.
Mai intai, gandeste-te care ar fi cea mai buna modalitate de abordare si solutionare a conflictului.
COMPETITIA
Aceasta abordare seamana cu un atac. E un joc al puterii, in care cei implicati folosesc toate armele disponibile: atacarea punctelor slabe ale celuilalt, pozitia sociala etc. Ideea de baza e ca scopul scuza mijloacele, iar cele mai cunoscute scopuri sunt: apararea drepturilor personale, apararea convingerilor personale sau, pur si simplu, dorinta de a castiga.
FOLOSESTE COMPETITIA cand stii ca ai dreptate; cand e vorba de o actiune importanta si urgenta; cand trebuie sa te aperi de cineva care te ataca; in afaceri, cand se impun masuri nepopulare.
ACOMODAREA
E opusul competitiei – intr-o astfel de discutie, ambii parteneri lasa de la sine. Acomodarea presupune sa fii generoasa, lipsita de egoism si dispusa sa accepti si opinia celuilalt, chiar daca nu esti de acord cu ea – doar din dorinta de a evita un conflict.
FOLOSESTE ACOMODAREA cand cauza sau rezultatul discutiei e mai important pentru celalalt decat pentru tine; altfel, vei pierde disputa, iar o prelungire a discutiei nu face decat sa dauneze relatiei; cand iti dai seama ca ceea ce sustii nu e tocmai adevarat, dar pastrarea armoniei este mai importanta decat motivul de cearta.
EVITAREA
Aceasta abordare inseamna ca vei trece peste acel conflict fara sa faci nimic: fie ocolesti diplomat problema, fie o amani sau te retragi in mijlocul discutiei.
FOLOSESTE EVITAREA cand situatia nu e importanta; nu exista nici o sansa sa-ti impui punctul de vedere; sunt lucruri care conteaza mai mult in relatia voastra, pe care le-ai pierde prin cearta; stii ca atunci cand iti va trece furia de moment vei vedea problema din alta perspectiva; stii ca e mai bine sa aduni toate informatiile si apoi sa iei o decizie sau sa actionezi.
COLABORAREA
E opusul evitarii si se refera la incercarea comuna de a gasi solutii agreate de ambele parti. In acest sens, analizezi cauzele care au generat conflictul, asculti opinia celuilalt, esti dispusa sa-ti asumi partea ta de vina si sa schimbi acel ceva din comportamentul tau care a dus la aparitia problemei.
FOLOSESTE COLABORAREA cand ambele puncte de vedere sunt la fel de importante; nu situatia de moment este problema, ci sentimentele negative pe care le ai fata de persoana respectiva; cand este nevoie sa intelegi felul in care gandeste celalalt.
COMPROMISUL
Undeva intre competitie si cooperare se afla incercarea de a gasi o rezolvare care sa va multumeasca pe amandoi. Cand faci un compromis, lasi de la tine mai mult decat in competitie, dar mai putin decat in acomodare. In mare, compromisul inseamna a gasi rapid o solutie de mijloc.
FOLOSESTE COMPROMISUL cand problema e importanta, dar nu vitala; toate celelalte abordari au esuat; esti presata de timp; exista o alta neintelegere, mai importanta, in relatia cu persoana respectiva, astfel ca e de preferat un compromis in situatia data; va aflati pe pozitii egale.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie