Reusesti sa te intelegi cu fosta lui partenera?
O astfel de relatie poate fi una dintre cele mai dificile: fosta sotie a partenerului tau a aparut la orizont si, indiferent daca iti place sau nu, isi face simtita prezenta.
Dupa cateva incercari ratate (divort, copii etc.), l-ai intalnit pe barbatul vietii tale. E divortat? Are copii? Nici o problema, iti spui, pot face fata! La inceput e ceva mai dificil cu fosta lui sotie, dar lucrurile se vor aranja de la sine cand va vedea ca nu incerci sa ii iei locul in viata copiilor ei.
In fond, el este acum al tau si iti poti permite sa fii generoasa cu „fosta”. Asta crezi? Ar cam fi timpul sa revii cu picioarele pe pamant! Daca tu ai fost motivul despartirii lor, pregateste-te sa suporti intreaga ei furie si durere. si chiar daca nu tu ai fost motivul, tot nu iti va fi usor – in nici un caz ea nu va suporta ideea sa-si imparta copiii cu tine!
Daca relatia ta cu actualul partener a inceput tarziu dupa divortul lui, ai putea avea mari surprize. In majoritatea cazurilor, fosta sotie se impotriveste ca mama vitrega sa aiba de-a face cu copiii ei. Limitand relatia ta cu copiii, te va face sa te simti incompetenta, vinovata. In postura de mama vitrega, te-ai putea lovi de minciuni raspandite de ea pe seama ta, de telefoane in mijlocul noptii, scrisori de amenintare etc.
Fosta sotie iti poate face viata un iad, insa adevarata tinta este el. Intreaga ei furie, dezamagire sau durere pricinuita de fostul sot se va rasfrange asupra ta.
Angela (38 ani) a trait asemenea momente, cand nu mai putea suporta felul in care sotul ei era tratat de fosta sotie: „Tipa la el fara motiv cand vorbeau la telefon, iar el inghitea totul… As fi vrut ca sotul meu sa o puna la punct, insa era paralizat de teama ca, daca ar supara-o, nu l-ar mai lasa sa-si vada copiii”.
Partenerul tau se afla intr-o situatie delicata: te iubeste si vrea sa fie cu tine, dar, prada unui santaj sentimental, este atras si in directia cealalta. De altfel, certurile dintre el si fosta sotie pot fi un semnal de alarma si pentru tine: este evident ca inca sunt implicati afectiv in relatia pe care au incheiat-o oficial, dar care continua sa fie prezenta prin problemele care au ramas nerezolvate.
Cand telefoneaza si incepe sa tipe la tine, spune-i ca nu ai de gand sa discuti cu ea cand este intr-o asemenea stare, ci doar dupa ce se va calma, si inchizi telefonul. Strategia ar trebui sa aiba efectul scontat. Daca ea continua sa aiba un comportament abuziv fata de tine, el trebuie sa ia atitudine si sa decideti impreuna cum sa stabiliti o relatie normala cu fosta sotie.
Incearca sa ignori comportamentul pe care fosta sotie il are fata de tine. Cu cat vei incerca sa o pui la punct, cu atat vei stimula agresivitatea ei. Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba si canalizeaza-ti energia spre relatia cu partenerul. si, mai ales, rezista tentatiei de a juca rolul de mama fata de copiii lui – fosta sotie te va uri si va avea si mai putina incredere in tine. Oricat ai fi de ranita de comportamentul ei, nu o vorbi niciodata de rau in fata copiilor ei – nu-ti va fi de nici un folos, iar copiii vor suferi fara nici un rost.
Chiar tinand cont de aceste sugestii, nu astepta un miracol peste noapte. Pot trece ani pana cand situatia sa revina oarecum la normal. Este nevoie de timp si de multa rabdare pentru a atinge momentul in care furia si amaraciunea provocate de o ruptura sa fie inlocuite de o relatie civilizata si respect reciproc.
Ai planuit o seara romantica, totul este pregatit, cand, surpriza!, fosta sotie telefoneaza: unul dintre copii este bolnav si nu are cu cine sa il lase. Daca este, realmente, o urgenta, va trebui, cu gratie si intelegere, sa iti lasi partenerul sa plece este tata si copilul are nevoie de el. Dar daca situatia asta se tot repeta, el va trebui sa stabileasca unele limite in relatia cu fosta sotie.
Este primul vostru Craciun impreuna, dar fosta sotie are pretentia ca el sa il petreca cu ea si copiii. Nu-ti convine deloc cererea ei, dar ar fi bine sa lasi de la tine. Gandeste-te ca a doua zi va fi numai a voastra. Poti opta si pentru o situatie de compromis: un an cu tine, un an cu ei, situatie ideala pentru atunci cand veti avea si voi copii.
Cand copiii lui vin sa stea cu voi, fosta sotie te asalteaza cu telefoanele. Procedand astfel, tine sa va reaminteasca ca ea ramane mama. El ar trebui sa-i ceara sa-si rareasca apelurile, mai ales ca starea ei de spirit ii influenteaza negativ pe copii.
Ati aranjat un week-end in doi (copiii fiind cu mama lor), dar in ultimul moment ea contramandeaza totul. Incearca sa o convingi sa ramana la aranjamentul initial si, daca nu ai succes, puteti lua copiii cu voi. Este o situatie de compromis, dar are si parti bune: ii vei cunoaste mai bine pe copii, iar el va fi fericit sa petreaca mai mult timp cu tine si copiii. Sau poate ca bunicii vor putea sta cu cei mici, pentru ca voi sa nu ratati week-end-ul planificat.
Partenerul tau este suspect de prietenos cu fosta sotie. Fa-l sa inteleaga ca acest comportament nu este potrivit cu noua lui situatie si cu relatia pe care o aveti. Fostii soti ar trebui sa se comporte ca parteneri-parinti si nu ca un cuplu. De altfel, o atitudine de prea mare apropiere intre fostii soti poate lasa copiilor impresia falsa ca „mama si tata vor fi din nou impreuna”.
„Timp de peste zece ani, relatia cu fosta sotie a sotului meu a cunoscut suisuri si coborasuri. La inceput nu am avut probleme, apoi am trecut printr-o criza, acum e din nou bine. Este o relatie de la care niciodata nu stiu la ce sa ma astept. A trebuit sa accept ca nu are cum sa fie o relatie constant buna. Insa, daca o pot face sa functioneze normal, poate sa aduca numai lucruri bune. „Fiul meu vitreg avea doi ani cand eu si tatal lui ne-am casatorit. A fost o perioada dificila pentru relatia dintre mine si mama lui. Ea tocmai incepea o relatie, se simtea nesigura si ii era teama ca isi va pierde fiul in favoarea familiei noastre, care era mai stabila.
Apoi am intrat intr-o perioada in care imi era imposibil sa comunic cu ea. Nu gaseam nici un punct comun intre noi. Discutam mult cu sotul meu despre aceste probleme, iar el incerca din rasputeri sa rezolve conflictele cu fosta sotie. Duminicile le petrecea cu fiul lui, iar cand se intorcea seara voiam sa aflu toate amanuntele…
Am inteles mai tarziu ca e mai bine sa nu stii prea multe, ca sa nu devii obsedata de fosta sotie si sa te tot compari cu ea. Dupa mai multi ani, am inteles ca o familie ca a mea este cu totul altceva decat o familie obisnuita, cu doi parinti si copii. Relatiile sunt mult mai complicate, cu mama sau tatal vitreg, cu fratii vitregi… Trebuie sa am rabdare, dragoste egala pentru toti si suficient spatiu pentru perioadele cand fiul meu vitreg sta cu noi.”
Psiholog Loredana Gavrilita-Banica;