Zahărul a devenit parte din viețile noastre. E un rău necesar sau unul de care trebuie să ne eliberăm? Află de ce zahărul creează dependență.
Când vine vorba despre alimentație, nu este ușor să faci schimbări. Iar când acestea ar trebui să fie drastice – adică să renunțăm imediat la o anumită categorie de alimente care ne place – rezultatele nu sunt cele dorite. Altfel spus, cel mai probabil (există, bineînțeles, și excepții) renunțăm la idee înainte de a fi încercat măcar să o punem în practică.
La capitolul schimbări drastice se numără și renunțarea la zahăr și produse intens procesate. Dacă te-ai obișnuit să cumperi cu regularitate dulciuri din comerț, faptul că va trebui să renunți la ele nu sună bine deloc. În acest caz, ce-ar trebui să facem? Cât de important este să renunțăm complet la zahăr?
Nu este ușor să elimini dintr-odată zahărul procesat. Acesta se găsește în mai toate produsele din comerț, sub diferite denumiri. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de 5-10 grame de zahăr adăugat, zilnic, adică tocmai zahărul procesat care se găsește în astfel de produse. De reținut este faptul că organismul nu are niciun beneficiu atunci când primește astfel de substanțe, iar în cantități mari, dimpotrivă, afectează buna funcționare a corpului – diabetul și bolile cardiace fiind principalele afecțiuni legate de un consum mare de dulce. Însă, în realitate, în Statele Unite, cel puțin, recomandarea celor de la OMS este depășită, în medie, de 4 ori.
Publicația „Business Insider' – www.businessinsider.com – subliniază un aspect foarte important. Plăcerea de a consuma dulce datează din timpuri străvechi, când dulcele dădea corpului energie și ajuta la depozitarea grăsimii în organism. Diferența dintre atunci și acum este că zahărul consumat provenea din fructe, nu era oricum și oricând disponibil – morcovul era o delicatesă în materie de dulce -, și nu exista nici riscul obezității.
Dacă zahărul prezent în mod natural în natură este asimilat în organism în mod treptat, zahărul rafinat este ca o doză-șoc de calorii și nimic altceva care împinge organismul să producă mai multă insulină decât are nevoie, ceea ce face să scadă glicemia, corpul cerând astfel, din nou, dulce. E o reacție în lanț asemănătoare celei produse de un drog, de aceea dependența de dulce este atât de greu de oprit.
Așadar, dacă vrei să începi cu o schimbare în alimentație, începe cu reducerea cantității de zahăr procesat. Nu este ușor, însă rezultatele pe termen lung sunt cea mai mare satisfacție.
Citește și: Cum ne influențează mișcarea sănătatea și gândurile?
Foto: Shutterstock
Vezi şi cu ce poți înlocui zahărul în alimentație!