Regina-Mamă Elena va fi repatriată. Familia Regală a dezvăluit programul funeraliilor și a anunțat doliu național pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie

Regina-Mamă Elena

Regina-Mamă Elena va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I, informează Familia Regală, potrivit știrilor TVR.

Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

„Începând de astăzi, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena”, se arată într-un comunicat al Casei Regale, transmis duminică de către Agerpres.

Regina-Mamă Elena va fi repatriată. Familia Regală a dezvăluit programul funeraliilor și a anunțat doliu național pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie

Potrivit sursei citate, vineri, 18 octombrie, ora 12:00, la Aeroportul Internaţional Otopeni, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena.

La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Custodele Coroanei Române, Margareta, membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

În intervalul orar 12:45 – 16:00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16:45; începând cu ora 17:15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Şi sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 8:00 la ora 10:00, va continua pelerinajul la catafalcul Reginei Elena.

Casa Regală precizează că nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. „Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mănăstire).

Majestatea Sa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă”, mai informează Casa Regală.

În aceeaşi zi, la ora 12:00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Familia Regală precizează că, începând de vineri, 11 octombrie, o carte de condoleanţe va fi deschisă la Palatul Elisabeta.

Ea va fi la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise şi online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

REGINA-MAMĂ ELENA

Simona Preda, istoric, a declarat pentru știrile Pro TV: „A fost un om care a suferit enorm și care și-a acceptat soarta cu demnitate pentru că a fost pusă în situația de a nu putea alege, dar nu putea decide personal.

Pentru că influența politică, responsabilitatea politică, responsabilitatea față de binele celorlalți, pe care l-a pus întotdeauna înainte ei, a fost mai mare și a contat mult mai mult decât binele personal. E un om despre care ar trebui să vorbim cu un anumit respect”.

Elena s-a căsătorit în 1921 cu principele moştenitor Carol al României care i-a promis un viitor împlinit ca regină a lui.

În realitate, din cauza aventurii amoroase a lui Carol cu Elena Lupescu, a avut parte de dezamăgiri şi de umilințe.

După ce la sfârșitul anului 1925 Carol a rămas în străinătate cu amanta sa, Elena Lupescu, principesa Elena s-a ocupat de educația fiului ei, devenit moștenitor al tronului.

În timpul primei domnii a regelui Mihai (1927-1930), Elena a divorțat de Carol. Odată cu reîntoarcerea lui Carol din străinătate și uzurparea tronului fiului său (la 8 iunie 1930), Elena a pierdut controlul legal asupra sorții copilului său, fiind supusă unei campanii de șicane din partea lui Carol.

În cele din urmă, principesa Elena a preferat să părăsească România (1932), fiindu-i permis să își vadă fiul timp de 2 luni în fiecare an și stabilindu-se la Vila Sparta din Florența.

Odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, dictatorul Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară, Elena revenind în septembrie 1940 în România.

După abdicarea forțată a Regelui Mihai, Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, la Florența.

Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care ţara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Foto: Libertatea.ro

Citește și:

Kate Middleton a plâns chiar în ziua nunții cu prințul William! Ce detaliu a reușit să o întristeze?

Fostul Principe Nicolae, cadou impresionant pentru Alina, soția sa. Ce surpriză i-a făcut la un an de la nuntă?

Ce frumoasă era ultima iubită a lui Nicușor Ceaușescu! Dana Radu l-a îngrijit până în ultima sa clipă de viață

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Stiri