Ce este ploggingul și când va avea loc un astfel de eveniment la noi în țară

ce este ploggingul

Conceptul de plogging a apărut în Suedia, în anul 2016, și presupune îmbinarea activității de alergare cu strângerea deșeurilor, ca o dovadă de responsabilitate față de mediu.

Ploggingul și-a câștigat rapid popularitatea în întreaga lume, fiind potrivit pentru persoanele de toate vârstele, pasionate de jogging şi de menţinerea unui mediu curat.

Ce este ploggingul și în ce constă această activitate

Mai exact, alergătorii, care au asupra lor saci sau pungi de gunoi, adună gunoaiele găsite pe traseul pe care-l urmează. Ploggingul îmbină așadar activitatea fizică cu cea socială, aducând beneficii atât practicanților, cât și mediului înconjurător. Este o alternativă la joggingul clasic, care le oferă oamenilor posibilitatea de a se profita de beneficiile sportului în aer liber și totodată de a acţiona în spirit civic, spre beneficiul naturii.

Când și unde are loc un astfel de eveniment la noi în țară

ce este ploggingul

Pe data de 5 octombrie 2019, membri ai comunității Greenfield Residence împreună cu Băneasa Forest Run organizează, în Pădurea Băneasa, prima ediție Clean&Run', cea mai mare iniţiativă de plogging din România. 

De reținut că acest tip de cursă este una necompetitivă. Pot participa persoane de toate vârstele, adulți și copii, practicanți de jogging sau începători. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților un kit care va include toate materialele necesare: saci de plastic și mănuşi de protecţie. 

Înscrierile se fac până pe data de 3 octombrie 2019 pe pagina evenimentului: cleanandrun.ro. Participanţii, organizaţi în 4 echipe, vor avea de parcurs un traseu de 5-7 km, adică vor acoperi împreună peste 20 de kilometri de alei și poteci din pădure, în aproximativ 2 ore. Deşeurile colectate vor fi preluate de către o companie de salubritate. 

Situația deșeurilor în România și impactul asupra mediului

România produce anual 270 de milioane de tone de deșeuri municipale, din care se reciclează doar 13%. Conform obiectivelor stabilite de către Directiva Europeană Cadru privind Deșeurile, până în 2020 ar trebui să reciclăm 50% din deşeurile municipale (care să includă cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla).

Gunoaiele aruncate în natură poluează mediul înconjurător, deoarece sunt greu degradabile. O pungă de plastic se descompune în 10 – 20 de ani, dozele de aluminiu se degradează în 200 de ani, în timp ce recipientele din plastic au o durată de până la 500 de ani. 

Beneficiile ploggingului pentru sănătate

Beneficiile asupra sănătății fizice sunt mai mult decât evidente. În timpul activităţii, corpul realizează mișcări variate și mai complexe față de alergarea clasică, prin efectuarea de genuflexiuni, ghemuiri şi întinderi. Astfel, în timp ce în 30 de minute de jogging organismul arde aproximativ 270 de calorii, în timpul unei curse de plogging cu aceeaşi durată se consumă circa 330 de calorii.

În ce privește beneficiile asupra sănătății psihice, ploggingul facilitează eliberarea de stres.  

Sursa foto: shutterstock, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri