Razboiul Rece la tine acasa

Multe sunt tensiunile care ne macina familiile, dar parca nici una atat de frecventa si, mai ales, incrancenata precum aceasta. Cu invinsi si invingatori, desfasurat cu arme neconventionale, pe teritoriile cele mai inedite, razboiul soacra – nora este proverbial.

Privit din punctul de vedere al oamenilor de stiinta, conflictul, ajuns deja proverbial, intre nora si soacra, este rezultatul unei sume de factori sociologici si psihologici. Astfel, etologia moderna, adica stiinta studierii comporatmentului, a emis o serie intreaga de ipoteze ce stau la baza "razboiului rece" din familie.

Cu alte cuvinte: de ce nu e multumita soacra de nora?
– Psihologic, au fost "trasate" destul de clar directiile din care se acumuleaza tensiunile si cele generatoare de conflicte in cadrul familiei si in special intre soacra si nora.

– Prima in ordinea ponderii psihosociale este "lupta pentru dominatie" in familie si mai ales "disputa" dintre cele doua femei asupra pozitiei pe care o vor ocupa fata de barbat. Este cea mai des intalnita cauza a conflictelor, prezenta in peste 75% dintre familii si este iscata de teama din subconstientul mamei ca, odata cu intrarea nurorii in familie, ea nu va mai ocupa pozitia dominanta de pana atunci.

– O alta posibilitate, determinata de oamenii de stiinta, este cea a "intrusului" sau a "agentului perturbator", care este, desigur, nora, iar prezenta acesteia creeaza, chiar si inconstient, o crestere a nivelului de tensiune agresiva in relatiile dintre cele doua. Este situatia conflictuala "mocnita", in care orice problema minora devine punct de plecare pentru certuri si reprosuri.

– "Efectul de frustrare" este cel care genereaza si el numeroase conflicte reale, mai cu seama acolo unde complexele celor doua femei sunt accentuate de diferentele de varsta foarte mari. In special soacra va fi cea care va simti propriile ei complexe (existente si acumulate in timp, dar mai putin expuse socialmente) mult mai reliefate si mai puternice din cauza prezentei pe "propriul teritoriu" a unei femei mai tinere si mai decomplexate.

– Situatia urmatoare a fost denumita de psihologi a "mamei hiperprotectoare" si este generata de comporatmentul matern dezvoltat, prezent in intreaga lume animala, dar exacerbat in anumite cazuri.

Este situatia familiala cu cel mai inalt potential agresiv din partea mamei (soacrei) care va trece orice actiune a nurorii prin filtrul instinctului ei de protectie si, de cele mai multe ori, o va interpreta ca pe un act agresiv petrecut in spatiul social controlat de ea si adresat copilului sau.

Ca urmare, tensiunea psihica a soacrei creste, fie ca aceasta constientizeaza acest lucru, fie ca nu, si ea va arata cvasipermanent o atitudine ostila si de o violenta mocnita.

– Nu putine sunt si situatiile in care apare "transferul de dragoste", cand mama resimte ca pe o pierdere tendinta fiului ei de a inlocui iubirea materna cu iubirea pentru sotie si, drept urmare, soacra va fi cea care va deveni excesiv de geloasa pe aparitia unei nurori. Desi psihologii freudieni atrag atentia ca, in mod rational, relatia fiului nu va fi perceputa direct ca o "tradare", sunt familii in care pe fondul acesta apar tendinte de respingere a nurorii, de agresivitate si de conflict psihic deschis.

– Mai apare, spun psihologii, si situatia de "invadare teritoriala" in care soacra are si dezvolta dezechilibru psihic generat de un comportament teritorial extrem de strict marcat si unde nora este intrusa din spatiul casei sau chiar din cel exterior casei, cea care "incalca" valorile si ierarhia socio-teritoriala prestabilite. Nu e mai putin adevarat ca si nora actioneaza deseori la randul ei in aceeasi nota, acestea fiind premise sigure ale unui real conflict.

– Psihologic, pentru mamele de baieti este destul de greu de acceptat, ba chair de neconceput uneori, faptul ca fiul lor se casatoreste cu o femeie, care va deveni noul sau centru de atentie. Aceasta cata vreme, pana atunci, mama era cea aflata in mijlocul atentiei. Astfel, chiar de la prima intalnire, apare reticenta ba chiar, deseori, respingerea viitoarei nurori.

– Pentru majoritatea acestor situatii conflictuale, psihosociologii recomanda nurorii ca metoda generala de "protectie" a relatiei si de a preveni pe cat posibil deteriorarea relatiei dintre ea si soacra, sa pastreze o distanta sa-i zicem "diplomatica" fata de ea si sa spere ca timpul va imbunatati situatia. Si aceasta pentru binele propriei sale casnicii.

Ce e bine sa faca nora
– Sa nu se enerveze in prezenta soacrei.
– Sa nu spuna ca nu-i place mancarea gatita de ea.
– Sa nu puna "intrebari incomode" pe care soacra le evita vizibil.
– Sa-i ceara sfatul in diverse privinte, chiar daca nu are nevoie de el.
– Sa o aprobe cat mai des mai ales in probleme marunte, care nu au impact in familie.
– Sa caute subiecte de discutie care sa o lase pe soacra sa se "desfasoare".

Soacre si nurori, la "masa tratativelor" Sunt familii (iar cazurile, ca si povestile de spus, sunt destule), in care soacra si nora traiesc o veritabila drama. Exista acolo temeri, intolerante de o parte si de alta, rautati, intrigi si, nu de putine ori, ura.

La fel cum sunt si familii unde nora este pentru soacra o fiica, unde se impart bune si rele si unde cuvintele de spus sunt "intelegere, ajutor, respect si dragoste".

Si atunci apar intrebarile: oare ce s-a schimbat, ce e rau si ce e bine, s-a pierdut ceva si ce anume, de ce asa si nu altfel? Si unde sa afli raspunsuri? Poate ca ele sunt langa noi, ascunse intr-unul din cele mai tainice locuri cu putinta – sufletul unei femei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie