Iti este teama de schimbare?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Ai senzatia ca nimic din ceea ce visezi nu are sanse de succes? Este momentul sa iesi din acest blocaj si sa iti spui „pot sa fac orice!”
Ti s-a intamplat sa iti propui scopuri foarte clare – „o sa slabesc”, „o sa am o slujba asa cum merit”, ” o sa am o viata mai buna” -, dupa care sa simti cum esecul pune stapanire pe tine chiar inainte de a trece la actiune? De vina sa fi fost vocea aceea interioara, care iti soptea insistent: „Sunt numai visuri, nu voi reusi niciodata”?
Temerile legate de situatii noi si de schimbarile pe care acestea le presupun sunt naturale si reprezinta un obstacol interior cu care se confrunta foarte multe persoane. Schimbarea si necunoscutul inseamna depasirea propriilor limite si a barierelor care delimiteaza viata obisnuita, „zona de confort”, si intotdeauna, in astfel de situatii, o voce interioara te avertizeaza de pericole.
Este un mecanism de aparare, dar singura modalitate de a evolua, de a-ti dezvolta capacitatile si de a tinde spre ceva mai bun este tocmai confruntarea cu aceste temeri. Frica cea mai ascunsa iti arata exact care sunt acele zone in care personalitatea ta inca mai are nevoie de modelare pentru a se dezvolta in continuare.
Eforturile celor care isi infrunta temerile sunt rasplatite pe deplin. Gandeste-te la cei care sunt ingroziti de inaltimi, de serpi ori insecte – daca reusesc sa isi invinga astfel de temeri, sentimentul de reusita pe care il traiesc este imens, iar increderea in sine le da aripi. Pentru oricine, cea mai mare victorie este cea pe care o obtine in lupta cu sine, cu propriile limite.
Testul pe care ti-l propunem iti arata de ce se intampla sa fii blocata de gandurile negative si, mai ales, ce poti face pentru a schimba situatia si a obtine succese in tot ceea ce iti propui.
Fa-ti testul: Ce anume te opreste sa faci o schimbare?
Femei ca tine
Am plecat de la „nu pot” si am ajuns la „pot orice”!
Irina are 32 de ani, este casatorita si are doi copii. „In urma cu cinci ani, am avut un accident grav de masina, de pe urma caruia am ramas cu migrene, pierderi de memorie, senzatie permanenta de amorteala in maini si picioare si o frica ingrozitoare de a sta singura sau de a merge undeva neinsotita.
Dintr-o persoana activa si independenta, am ajuns o femeie neajutorata, care avea nevoie de cineva alaturi, pentru aproape orice. Nu am putut sa lucrez aproape doi ani. M-am ingrasat 20 de kilograme. Eram depresiva si luam medicamente. Ma simteam ingrozitor, as fi vrut sa ies cumva la lumina din prapastia in care cazusem, dar nu stiam cum sa fac. Sfaturile pe care le primeam mi se pareau fara noima, eram convinsa ca nimeni nu are cum sa stie cu adevarat ce simteam. Prima raza de lumina in acest haos – in care se trasformase viata mea – a fost faptul ca am ramas gravida cu al doilea copil.
Asta m-a motivat cu adevarat. Am inceput sa fac fizioterapie si psihoterapie. Pe masura ce sarcina inainta, ma simteam din ce in ce mai puternica si mai capabila sa infrunt obstacolele. In perioada aceea, am aflat multe lucruri despre mine, despre temerile mele si am invatat sa mi le inving. Dupa ce am nascut, am inceput din nou sa am grija de mine, am slabit si am invatat tehnici de meditatie si de relaxare.
Nu a fost usor, uneori credeam din nou ca nu am sa reusesc, dar cei doi copii ai mei si munca, la care am revenit cu forte noi, sunt rasplata eforturilor mele. Dar cea mai mare reusita este ca am incredere in mine si in faptul ca pot face orice imi propun!”
Pasi simpli catre „pot sa fac”
Concentreaza-te asupra lucrurilor pe care vrei sa le obtii ori asupra sentimentelor negative pe care ai vrea sa le transformi in unele pozitive. Pastreaza vii acele imagini care iti pot reaminti oricand cum vrei sa fii sau ce iti doresti sa ai; pot fi imagini vazute in reviste, la televizor sau, pur si simplu, create de mintea ta – de la o casa mare inconjurata de verdeata, pana la o figura vesela si multumita de viata. Gandeste-te la aceste imagini cat de des poti, pana cand, la un moment dat, devin reale.
Cuvintele pe care le folosesti zi de zi, in conversatiile obisnuite cu altii sau cu tine, te pot ajuta sa iti schimbi gandurile negative legate de esec si incapacitate de realizare. In loc de „nu pot”, spune „pot”. In loc de „imi pare rau”, spune „data viitoare”. In loc sa-ti spui: „Ce ingrozitor?”, enumera-ti san-sele pe care ti le poate oferi situatia respectiva.
Fii sincera si deschisa cu tine si cu ceea ce esti. Ceea ce oamenii vad la tine nu e intotdeauna egal cu ceea ce este in interiorul tau. Renunta sa mai pui un pret atat de mare pe ce cred cei din jur si nu te mai evalua luandu-i pe ceilalti ca unitate de masura. In acest fel, vei anihila o mare sursa a gandurilor negative pe care le ai despre tine insati.
Text: Valentin Banica