Punctele sensibile din universul părinților

În februarie 2021, primul studiu care analizează experiențele părinților din întreaga lume în procesul de creștere a copiilor a fost lansat sub forma unei analize complexe, intitulată Indexul de Parenting. Studiul a fost realizat de Kantar, cea mai mare companie de consultanță și analiză de date recunoscută la nivel mondial, la inițiativa Nestlé.

Au fost intervievați peste 8.000 de mame și tați din România și alte 15 țări, din dorința de a oferi o înțelegere completă asupra universului părinților. Indexul de Parenting a fost creat cu obiectivul de a aborda punctele sensibile pentru părinți în prezent, pentru a le oferi sprijin în creșterea copiilor, astfel încât familiile să se poată dezvolta într-un mediu sănătos și fericit.

În timp ce studiul a relevat faptul că părinții din România se află pe primul loc în ceea ce privește încrederea în capacitatea lor de creștere a copiilor în rândul tuturor țărilor analizate, în același timp Indexul de Parenting a arătat că presiunea este o problemă universală majoră care afectează părinții în prezent, indiferent de zona geografică.

Pornind de la înțelegerea faptului că experiența de a fi părinte este în mod egal una frumoasă, dar deloc ușoară, ce schimbă perspectiva asupra vieții, am discutat cu Mihaela Bușu, Business Executive Officer Nestlé Infant Nutrition South East Europe. Ne-am dorit să aflăm cum a resimțit procesul de creștere a copiilor, cum a îmbinat viața profesională cu cea personală, care au fost provocările pe care le-a întampinat și cum le-a gestionat, toate acestea în timp ce a îndeplinit funcții de management pe parcursul ultimilor 20 de ani în cadrul companiei Nestlé.

Cum se împart responsabilitățile în familie în ceea ce privește creșterea copilului?

Este mai greu pentru familiile în care există doar un părinte, dar atunci când sunt doi sau mai mulți părinți, depinde doar de noi, adulții, să echilibrăm balanța, să ne respectăm, să ne bucurăm de viața cu copii și de plăcerea de a fi părinte. În familia mea au contat așteptările fiecăruia dintre noi în ceea ce privește viața personală și profesională. Sunt lucruri la care am renunțat atunci când am avut primul copil, apoi am învățat să accept și să încurajez împărțirea responsabilităților privind creșterea copiilor. Este bine să ne gândim și cum putem echilibra balanța dintre responsabilități și recompensele pe care ni le oferim. Pot să fac față mai bine unei vieți active atunci când îmi acord timp de relaxare și timp de calitate împreună cu familia și prietenii.

Ne poți da un exemplu de provocare întâlnită în ceea ce privește creșterea copilului?

În rolul de părinte apar și zile dificile, iar lipsa somnului a fost o provocare pentru mine în primele săptămâni după ce am devenit mamă. Rolul de părinte m-a ajutat să fiu mai responsabilă în ceea ce privește relația mea cu timpul, prioritizând înainte de toate sănătatea, familia, prietenii și activitatea profesională. Rolul de părinte se învață și, odată cu experiența acumulată, am putut să fac față mai multor provocări în același timp. În momentul în care ne-am mutat în străinătate, provocările au fost mai mari, așa cum m-am așteptat. Mi-am stabilit prioritățile pornind de la ceea ce știam că este posibil și am avut răbdare să ne acomodăm. Am acordat mai multă atenție comunicării cu cei dragi, discutând despre diferențele culturale și găsind împreună soluții de acomodarea la noua realitate. Cu flexibilitate și capacitate de adaptare, am reușit să învățăm rapid multe lucruri noi și să ne facem prieteni. Stilul de viața danez (hygge), despre care am aflat când am locuit în Danemarca, a rămas un obicei al familiei de a încheia mai ales serile lungi de iarnă. O seară obișnuită poate deveni un ritual de relaxare împreună cu familia, dând mai multă atenție detaliilor legate de confortul căminului. Luminile și pregătirea cinei împreună cu familia ne ajută să ne reconectăm după o zi plină și să ne încărcăm cu energie pentru a doua zi.

Ați simțit presiuni de la cei din jur în legătură cu creșterea copilului?

Valorile legate de respect și încredere, abilitatea de a comunica și curajul de a spune lucrurilor pe nume în situațiile dificile m-au ajutat să trec mai ușor peste situațiile presante din viața de părinte. Am știut să fac diferența între ce poate fi schimbat și ce nu, dar și să deosebesc situațiile majore de cele mai puțin importante, orientându-mi energia acolo unde puteam face diferența. Cred că presiunea este resimțită diferit de fiecare, iar în cazul meu am știut întodeauna ce îmi doresc și, înarmată cu mult optimism, răbdare și perseverență, am continuat să merg în direcția pe care mi-am ales-o. Cred că am evoluat personal și profesional și pentru că am trecut prin situații dificile care mi-au dat o perspectivă mai largă asupra vieții și care mă ajută acum să mă înțeleg mai bine pe mine, dar și pe cei din jur.

Cum este în realitate să fii părinte față de ce ți-ai imaginat?

Ziua în care am devenit mamă a fost unică. Nu m-am așteptat să fie o experiență atât de profundă, încărcată de emoții pozitive puternice, dar și de teama de a nu greși. La început m-am simțit ca într-un carusel, urcând și coborând cu viteză amețitoare, dar mândra de curajul de a aduce pe lume o ființă minunată. Cu multă răbdare și curaj, bazându-mă pe instinctul matern și cu mult sprijin am reușit să trecem cu bine de primele săptămâni destul de grele. Apoi am început să capăt experiență. Rolul de părinte este mai greu, dar și mai frumos decât mi-am imaginat. Am reușit să fac ceea mi-am propus în viață chiar și după ce am avut copii și pentru că am avut norocul să am în jurul meu oameni de la care am învățat foarte mult, care m-au sprijinit și încurajat.

Care au fost provocările întâlnite în perioada de pandemie cu privire la experiența de a fi părinte?

Ca mulți alți părinți am trecut printr-o perioadă de acomodare atunci când am început să lucrăm de acasă, în apartamentul din Copenhaga. Ne-am organizat spațiul eficient, astfel încât și noi, și copiii să avem condiții cât mai bune de lucru, deși nu a fost întotdeauna ușor. Am început să pregătim prânzul acasă, urmând obiceiul danez care constă în gustări reci (Smørrebrød) din pâine de secară cu felii de carne rece sau ouă fierte, pate, etc. și câteva legume. În Danemarca aprovizionarea cu alimente este foarte simplă, având multe magazine de tip discount și mini-market foarte aproape de casă, dar și magazine specializate în produse organice, Danemarca fiind una dintre țările cu cel mai ridicat consum de produse organice din lume. Am început să comandăm mult mai des online, mai ales în perioada în care restaurantele erau închise. Întotdeuna am apreciat calitatea deosebită a ingredientelor și gustul delicios al preparatelor locale sau internaționale. Ne-am mutat din Danemarca în Romania în vara anului 2020 și, deși nu a fost ușor să ne luăm rămas bun online de la colegii și prietenii din Danemarca, ne-am bucurat să avem o călătorie ușoară spre casă și să ne reluăm viață obișnuită de acasă, desigur, în noile condiții impuse de pandemie.

Cum ai descrie experiența de părinte lucrând în cadrul Nestlé?

Nestlé este o companie care are în centrul atenției oamenii, dezvoltarea și promovarea echitabilă a angajaților. Cu o experiență de aproape două decenii ca părinte și manager în același timp, consider că Nestlé îmi oferă în continuare oportunități de dezvoltare profesioanală, dar și posibilitatea de a îmbina viață de familie cu cea profesională. Este o organizație care promovează o cultură bazată pe încredere, onestitate și diversitate, în care mă simt sprijinită în rolul meu de părinte. Am putut accesa un nivel înalt de responsabilitate în cadrul companiei, atât în țară, cât și strainătate, m-am bucurat de flexibilitate din partea organizației și de programe de sprijin a angajaților cu copii.

Mihaela Busu, Business Executive Officer la Nestle pe divizia de Infant Nutrition.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse