Psihoterapia, o noua metoda de ajutor
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2009/09/intro10.jpg)
![]() |
Dora Deac |
Psihoterapia, pe scurt
Dora Deac, psiholog si membru al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala: „Oamenii recurg la terapie pentru a-si gasi echilibrul psihic. Unii reusesc asta cu ajutorul religiei, altii prin meditatie, filosofie, psihologie sau plimbari in natura, altii prin putere, influenta sau bani.
Maria are 50 de ani si este director de marketing la o companie din Bucuresti: „In urma cu vreo opt ani am trecut printr-o perioada foarte grea, cu mult stres si tensiune la firma la care lucram. Ma simteam epuizata, aveam insomnii, lucram pana la ore tarzii, iar acasa vorbeam mai tot timpul cu sotul meu despre probleme legate de firma (lucram amandoi in aceeasi companie), inducandu-ne reciproc o stare de agitatie si neliniste.
Intr-o discutie cu o prietena despre cum mi-as putea trata insomniile fara sa iau prea multe pastile, pentru ca sofam zilnic, ea mi-a sugerat un cabinet de psihoterapie. La prima sedinta la care m-am dus, surpriza: era un cabinet unde se facea terapie de grup. Am fost cucerita de la inceput. In scurta vreme am ajuns sa astept ziua de miercuri, in care mergeam „la grup cu nerabdarea celor care au, sa zicem, zi fixa de bridge sau o intalnire dorita!
Terapeutul nostru era un om deosebit, de la care pot spune ca am invatat foarte multe lucruri dintre cele care-ti sunt de folos o viata intreaga. Discutam si dezbateam cu totii problemele tuturor, intr-un mod foarte deschis si pasionant. De multe ori faceam glume si ne distram, dar asta nu ne indeparta de la ceea ce ne propusesem sa discutam. Inca frecventam acel cabinet si nu-mi venea sa renunt, pentru ca ma simteam mai bine, mai echilibrata, relaxata.
Dar atunci s-a intamplat ceva care m-a lovit ca un trasnet: am aflat ca sotul meu este indragostit de o tanara care lucra la noi in firma. Durerea si suferinta m-au coplesit. Eram casatoriti de noua ani si aveam o fetita in clasa a doua. Avusesem o casnicie frumoasa, plina de tandrete si armonie, n-as fi crezut niciodata ca noua ni se poate intampla asa ceva. Eram complet ravasita. Dupa cateva zile de zbucium, lacrimi, discutii lungi si nopti nedormite, a plecat de acasa.
Nu am nici o indoiala, daca nu ar fi existat acel cabinet, indiferent de tipul de terapie care se facea, de grup sau individuala, situatia mea ar fi fost cu mult mai rea. Bineinteles, intalnirile cu psihologul nu puteau sa rezolve starea de fapt, dar imi puteau atenua impactul traumei. Nimeni nu putea sa-mi aduca sotul inapoi acasa, dar am fost ajutata sa-mi pastrez cat de cat echilibrul, sa inteleg mai bine ce mi se intampla, sa-mi pastrez cumpatul in mijlocul durerii si neputintei. Solidaritatea si compasiunea celor din grup mi-au dat putina putere.
Familia si prietenii nu ne sunt de-ajuns uneori, desi umarul lor poate fi un loc pentru plans atunci cand povara este prea grea. Dar noi, in suferinta noastra, nu realizam ca mutam o parte din acea povara asupra celor dragi, pentru ca tin la noi si le pasa…
![]() |
Workshop in Analiza Tranzactionala |
Ce este psihoterapia si la ce foloseste
Psihoterapia a prins contur in Romania in anul 1993, odata cu infiintarea, la Spitalul Gataia (langa Timisoara), a Asociatiei Romane de Psihoterapie, care reunea, la acea data, peste 100 de psihiatri si psihologi cu practica psihoterapeutica indelungata, multi dintre ei ca autodidacti, iar altii cu aspiratii la psihoterapie. Dupa cincisprezece ani de la infiintarea asociatiei, in Romania, persoanele care merg la psiholog sunt inca privite cu reticenta, etichetate si tratate ca „bolnavi cu probleme psihice.
Dora Deac (29 de ani), psiholog si membru al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala, ne spune mai multe despre acest tip de terapie:
Ce este: Pentru mine, psihoterapia este un mod de imbunatatire a calitatii vietii.
Durata: Procesul terapeutic poate fi mai lung sau mai scurt, in functie de obiectivele clientului, de ritmul propriu, de experientele personale si posibilele traume psihologice suferite in decursul vietii.
Cine apeleaza la ea: Oamenii vin la psiholog pentru fobii, tulburari de alimentatie, adictii, probleme de integrare, de familie, de cuplu, sexuale, timiditate, depresii, atacuri de panica etc. Cand au nevoie sa fie ascultati, sa-i inteleaga pe ceilalti, si pe ei insisi.
Ce este Analiza Tranzactionala
In cadrul psihoterapiei in care ma formez, Analiza Tranzactionala (AT), imi place sa abordez lucrul cu clientii prin prisma „physis-ului, adica nevoia naturala a unei persoane de a se dezvolta. Directia normala de dezvoltare poate fi alterata de anumite mecanisme de aparare dezvoltate in copilarie sau de catre perceptii despre sine, ceilalti, lume.
Aceste mecanisme care ne-au ajutat in trecut e posibil ca acum sa il impiedice sa fie eficient „aici si acum, asa cum isi doreste. Si pentru ca aceste moduri de a „a fi si „a intelege se contureaza in principiu pana la varsta de 7 ani, lucram cu explorari de profunzime, amintiri ale propriilor experiente din copilarie, constientizari (lucrul „in trecut).
La fel de importante sunt discutiile bazate pe fapte concrete si verificarea realitatii. In AT, acest proces se numeste „cresterea starii Adultului si reprezinta capacitatea de a gasi solutii la o situatie din „aici si acum, folosind toate resursele de maturitate ale persoanei (lucrul in „prezent).
Fiecare dintre noi concepe in copilarie o poveste a propriei vieti. AT spune ca mare parte din aceasta poveste „e scrisa pana la 7 ani, in afara campului de constiinta.
Ne organizam viata dupa pattern-uri (tipare de gandire, reactie) care ne duc spre scena finala, pe care, probabil, am stabilit-o in copilarie.
Un concept de baza in terapie este transferul – experientele clientului, pe care el le suprapune si le retraieste pe persoana terapeutului, in relatia cu el, cu intregul set de emotii aferente trecutului sau. Contratransferul presupune raspunsul terapeutului la acest fenomen.
Un exemplu de transfer ar fi punerea „mastii mamei/tatalui pe persoana terapeutului. Daca terapeutul neaga contratransferul, il minimalizeaza sau mascheaza, acesta poate fi resimtit corporal, ca o stare de „incarcare. Pentru a preveni acest lucru, terapeutul trebuie sa faca terapie personala, supervizare, intervizare. Insa contratransferul nu trebuie prevenit, ci folosit in relatia terapeutica, daca e cazul.
Informatii despre Analiza Tranzactionala si adrese utile
AT este o teorie explicativa a personalitatii si un sistem psihoterapeutic dedicat dezvoltarii si schimbarii personale. In AT se porneste de la premisa ca tu si eu avem valoare, suntem responsabili, avem emotii si putem gandi. Eu ma accept asa cum sunt si pe tine asa cum esti. E o afirmatie centrata pe propria persoana, mai putin pe comportament. Se poate ca uneori sa nu fiu de acord cu ce faci tu, dar intotdeauna accept ceea ce esti tu.
Mai multe detalii despre concept, terapie si workshop-urile organizate pe aceasta tema poti afla de pe site-ul oficial al Asociatiei Romane de Analiza Tranzactionala: www.arat.ro.
Alte adrese utile: [email protected].
Alti terapeuti certificati:
In Bucuresti: Eugen Hriscu ([email protected]), Mihaela Vintila ([email protected]), Diana Deaconu ([email protected]);
In Timisoara – Daniel Ciucur ([email protected]; http://www.psihologic.ro), Coralia Sulea ([email protected])si Ploiesti – Diana Decean ([email protected]).
Oana Racheleanu; foto: Oana Racheleanu, ©guliver/getty images