Primele zile de scoala in familie

Nu este insa numai pentru copil o experienta dificila ci si pentru parinti in egala masura. Caci adesea neincrederea si nelinistea copilului sunt intai ale parintilor care nu il pot lasa sa plece, sa fie singur, care se tem sa se desparta de el pentru cateva ore, care nu pot suporta trecerea lui in aceasta etapa noua si pasul sau spre a fi responsabil fata de el si autonom.Ceea ce simte copilul este o oglinda a ceea ce simte parintele si chipul sau reflecta fidel pe cel al parintelui.

parintele si copilul la lectiiIn ceea ce priveste parintii, comunicarea este esentiala in tot acest proces care incepe cu prima zi de scoala si se continua pentru mult timp.

A comunica, adica a-si exprima gandurile lor, starile, asteptarile, multumirile sau dezamgirile, furia sau bucuria, indoiala sau increderea, si a-l lasa pe copil sa se exprime la randul sau.

A creea o legatura in care toate acestea circula de la unii la altii. Pentru ca ascultandu-le si lasandu-le sa circule ele vor capata sens, se vor transforma, vor deveni o veriga care va lega laolalta intreaga familie.

Retraind propriile lor amintiri, experiente legate de scoala, aducandu-le in familie si povestindu-le copilului, vor lasa loc si altora noi care impreuna vor construi istoria acestei familii si vor sprijini copilul care va porni pe un drum pe care au pornit si altii inaintea sa si nu pe unul total necunoscut si strain lui.

As vrea sa inchei subliniind importanta manifestarilor copilului in relatia sa cu scoala, indiferent de forma lor (refuz, plans, tristete, agresivitate, izolare, timiditate) si nevoia ca aceste manifestari sa fie intelese ca un mod de exprimare a ceea ce simte fata de aceasta relatie si nu doar ca pe o conduita deficitara din punct de vedere educativ. De asemenea, ele vor fi portavocea a ceea ce se intampla cu o familie, a suferintei sale, chiar daca doar copilul pare a fi afectat si toate degetele vor arata spre el.

de psiholog Cristina Calarasanu
CPAP – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie