Primele zile de scoala in familie

Primele zile de scoala in familie

Este o etapa importanta in dezvoltarea copilului si un moment emotionant pentru intreaga familie. Pregatirea pentru prima zi de scoala incepe cu mult inainte ca ea sa se intample.

Prin modul in care copilul isi construieste in imaginatia sa scoala, prin povestirile celor mai mari despre cum e la scoala, prin experientele de la gradinita, prin cuvintele parintilor sau amintirile bunicilor. Astfel, scoala devine ceva familiar, asteptat cu interes, cu bucurie, dar si cu emotii, intrebari, teama.
copil la scoalaNu numai copilul are dorinte, asteptari, trairi legate de scoala, ci si toti ceilalti din familie. Se gandesc cu totii cum va fi, cum se va descurca, ce ii va placea, daca va avea dificultati, ce rezultate va obtine. Ganduri, trairi, intrebari, sperante, indoieli ale familiei, al caror purtator este copilul in prima lui zi de scoala.
Va invit sa ne aplecam in randurile ce urmeaza asupra catorva trasaturi spefice acestei etape din punct de vedere psihologic, asa cum au ajuns ele la mine prin cuvintele si trairile micilor mei pacienti care au trecut prin aceasta experienta.

Noutatea este principala caracteristica a acestei perioade. Un spatiu nou, informatii noi, colegi noi, o invatatoare, un program, carti, caiete. Universul copilului care pana atunci era centrat pe familie si pe joaca, pe activitati cunoscute si placute lui, este invadat de acest nou care il atrage pentru ca este plin de lucruri interesante si care il sperie totodata pentru ca se intreaba daca va reusi sa le cuprinda pe toate. Noul are nevoie de timp sa se aseze, sa fie cunoscut si asimilat ca experienta din interiorul copilului si nu doar ca pe un reper extern in care nu se regaseste.

Este important sa avem in vedere efortul pe care il va depune copilul sa se adapteze si sa il sustinem. Adaptarea presupune capacitatea de a intra in roluri noi, de a reactiona creativ si spontan la situatii noi. Uneori teama de esec sau teama de necunoscut aduc o stare de inhibare si copilul se gaseste in imposibilitatea de a-si mai folosi resursele, este blocat. Ceea ce simte poate deveni pentru noi o cale de a cunoaste dificultatile sale si de a-l putea ajuta.
Uneori si parintii sunt coplesiti de acest noi, si ei sunt la fel de emotionati, de inhibati sau de blocati, ingreunand adaptarea copilului si facand imposibila comunicarea, transformand intr-un obstacol legatura cu copilul, care este contactul cel mai autentic cu trairile si experientele sale.

Schimbarea va fi resimtita din plin in viata copilului si a familiei. Programul lejer de pana acum si destul de nesubordonat strict unui orar se va transforma intr-un program ordonat care va trebui asimilat de copil. Ora de trezire, orele de la scoala, timpul dedicat temelor si preocuparilor fata de scoala vor trebui integrate intr-un ritm specific copilului si asezate in asa fel incat sa devina firesti si nu o povara.

Este important sa respectam ritmul copilului, dar mai ales sa il ajutam sa isi creeze un ritm. Scoala este debutul autonomiei, al responsabilitatii fata de sine insusi si pentru aceasta la inceput este nevoie de modelul celor din jur. Familia este implicata din plin. Cine duce copilul, cine il ia, cine face temele? Sarcinile se impart intre membrii familiei si cu totii participa la viata scolara. Alegerile si impartirea acestor sarcini trebuie sa tina cont de disponibilitatea celor care le preiau pentru a fi resimtite ca o presiune sau o greutate in plus, lucru care poate fi transmis si copilului.

Separarea este partea dificila a acestei etape. Copilul va petrece un timp singur, fara parintii sai, un timp care ii va apartine si pe care va trebui sa il gestioneze si sa il integreze in viata sa. Prezenta constanta a mamei sau a cuiva din familie asigura protectie, siguranta. Separarea inseamna neliniste, intrebari, indoieli, uneori refuz, inseamna un travaliu pe care fiecare copil il va parcurge. Uneori va fi mai usor de integrat aceasta experienta noua, alteori va fi extrem de dificil. Plansul, febra, voma, tacerea, agresivitatea, toate acestea pot fi portavocea suferintei copilului in fata separarii.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie