Primele zile de scoala in familie

Primele zile de scoala in familie

Este o etapa importanta in dezvoltarea copilului si un moment emotionant pentru intreaga familie. Pregatirea pentru prima zi de scoala incepe cu mult inainte ca ea sa se intample.

Prin modul in care copilul isi construieste in imaginatia sa scoala, prin povestirile celor mai mari despre cum e la scoala, prin experientele de la gradinita, prin cuvintele parintilor sau amintirile bunicilor. Astfel, scoala devine ceva familiar, asteptat cu interes, cu bucurie, dar si cu emotii, intrebari, teama.
copil la scoalaNu numai copilul are dorinte, asteptari, trairi legate de scoala, ci si toti ceilalti din familie. Se gandesc cu totii cum va fi, cum se va descurca, ce ii va placea, daca va avea dificultati, ce rezultate va obtine. Ganduri, trairi, intrebari, sperante, indoieli ale familiei, al caror purtator este copilul in prima lui zi de scoala.
Va invit sa ne aplecam in randurile ce urmeaza asupra catorva trasaturi spefice acestei etape din punct de vedere psihologic, asa cum au ajuns ele la mine prin cuvintele si trairile micilor mei pacienti care au trecut prin aceasta experienta.

Noutatea este principala caracteristica a acestei perioade. Un spatiu nou, informatii noi, colegi noi, o invatatoare, un program, carti, caiete. Universul copilului care pana atunci era centrat pe familie si pe joaca, pe activitati cunoscute si placute lui, este invadat de acest nou care il atrage pentru ca este plin de lucruri interesante si care il sperie totodata pentru ca se intreaba daca va reusi sa le cuprinda pe toate. Noul are nevoie de timp sa se aseze, sa fie cunoscut si asimilat ca experienta din interiorul copilului si nu doar ca pe un reper extern in care nu se regaseste.

Este important sa avem in vedere efortul pe care il va depune copilul sa se adapteze si sa il sustinem. Adaptarea presupune capacitatea de a intra in roluri noi, de a reactiona creativ si spontan la situatii noi. Uneori teama de esec sau teama de necunoscut aduc o stare de inhibare si copilul se gaseste in imposibilitatea de a-si mai folosi resursele, este blocat. Ceea ce simte poate deveni pentru noi o cale de a cunoaste dificultatile sale si de a-l putea ajuta.
Uneori si parintii sunt coplesiti de acest noi, si ei sunt la fel de emotionati, de inhibati sau de blocati, ingreunand adaptarea copilului si facand imposibila comunicarea, transformand intr-un obstacol legatura cu copilul, care este contactul cel mai autentic cu trairile si experientele sale.

Schimbarea va fi resimtita din plin in viata copilului si a familiei. Programul lejer de pana acum si destul de nesubordonat strict unui orar se va transforma intr-un program ordonat care va trebui asimilat de copil. Ora de trezire, orele de la scoala, timpul dedicat temelor si preocuparilor fata de scoala vor trebui integrate intr-un ritm specific copilului si asezate in asa fel incat sa devina firesti si nu o povara.

Este important sa respectam ritmul copilului, dar mai ales sa il ajutam sa isi creeze un ritm. Scoala este debutul autonomiei, al responsabilitatii fata de sine insusi si pentru aceasta la inceput este nevoie de modelul celor din jur. Familia este implicata din plin. Cine duce copilul, cine il ia, cine face temele? Sarcinile se impart intre membrii familiei si cu totii participa la viata scolara. Alegerile si impartirea acestor sarcini trebuie sa tina cont de disponibilitatea celor care le preiau pentru a fi resimtite ca o presiune sau o greutate in plus, lucru care poate fi transmis si copilului.

Separarea este partea dificila a acestei etape. Copilul va petrece un timp singur, fara parintii sai, un timp care ii va apartine si pe care va trebui sa il gestioneze si sa il integreze in viata sa. Prezenta constanta a mamei sau a cuiva din familie asigura protectie, siguranta. Separarea inseamna neliniste, intrebari, indoieli, uneori refuz, inseamna un travaliu pe care fiecare copil il va parcurge. Uneori va fi mai usor de integrat aceasta experienta noua, alteori va fi extrem de dificil. Plansul, febra, voma, tacerea, agresivitatea, toate acestea pot fi portavocea suferintei copilului in fata separarii.

 

Nu este insa numai pentru copil o experienta dificila ci si pentru parinti in egala masura. Caci adesea neincrederea si nelinistea copilului sunt intai ale parintilor care nu il pot lasa sa plece, sa fie singur, care se tem sa se desparta de el pentru cateva ore, care nu pot suporta trecerea lui in aceasta etapa noua si pasul sau spre a fi responsabil fata de el si autonom.Ceea ce simte copilul este o oglinda a ceea ce simte parintele si chipul sau reflecta fidel pe cel al parintelui.

parintele si copilul la lectiiIn ceea ce priveste parintii, comunicarea este esentiala in tot acest proces care incepe cu prima zi de scoala si se continua pentru mult timp.

A comunica, adica a-si exprima gandurile lor, starile, asteptarile, multumirile sau dezamgirile, furia sau bucuria, indoiala sau increderea, si a-l lasa pe copil sa se exprime la randul sau.

A creea o legatura in care toate acestea circula de la unii la altii. Pentru ca ascultandu-le si lasandu-le sa circule ele vor capata sens, se vor transforma, vor deveni o veriga care va lega laolalta intreaga familie.

Retraind propriile lor amintiri, experiente legate de scoala, aducandu-le in familie si povestindu-le copilului, vor lasa loc si altora noi care impreuna vor construi istoria acestei familii si vor sprijini copilul care va porni pe un drum pe care au pornit si altii inaintea sa si nu pe unul total necunoscut si strain lui.

As vrea sa inchei subliniind importanta manifestarilor copilului in relatia sa cu scoala, indiferent de forma lor (refuz, plans, tristete, agresivitate, izolare, timiditate) si nevoia ca aceste manifestari sa fie intelese ca un mod de exprimare a ceea ce simte fata de aceasta relatie si nu doar ca pe o conduita deficitara din punct de vedere educativ. De asemenea, ele vor fi portavocea a ceea ce se intampla cu o familie, a suferintei sale, chiar daca doar copilul pare a fi afectat si toate degetele vor arata spre el.

de psiholog Cristina Calarasanu
CPAP – Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Relatii in familie