Primele semne ale DEPRESIEI

Ești mereu obosit, nu ai energie pentru nimic? Ca să duci la capăt chiar și sarcinile ușoare ai impresia că depui un efort cumplit? Nu neglija căci e posibil ca acestea să fie primele semne ale depresiei.

Depresia sau episodul depresiv reprezintă o combinație de mai multe simptome emoționale, fizice, comportamentale și cognitive. Primul semn de îngrijorare pentru starea ta psihică afectată de depresie, este scăderea interesului pentru tot ceea ce până cu puțin timp în urmă, îți făcea plăcere. Nu te mai interesează tot ce te interesa, nu te mai simți atrasă de hobby-urile care îți făceau plăcere, nici un domeniu de activitate nu ți se mai pare atractiv sau interesant. Și chiar dacă la început, faci eforturi să îți găsești motivații, să cauți motive pentru care te-ar interesa una sau alta dintre activități, treptat renunți și la această „regie' și de la dispoziția de „fără chef' treci la tristețe, la lipsa de putere, pentru a ajunge în  scurt timp la descurajare, disperare și la: „nu-mi mai pasă de nimic'.

Primele semne ale DEPRESIEI

Elementul principal al depresiei este dispoziția tristă, aparent fără motiv, prezentă în cea mai mare parte a timpului. La adolescenți însă, tristețea cauzată de depresie se manifestă adesea ca iritabilitate și enervare dar la adulți ea rămâne doar un dezinteres apatic. Al doilea semn de alarmă este retracția socială, auto excluderea din societate, neglijarea obiceiurilor sociale. Nu mai mergi la film, la teatru, eviți să mergi la joacă cu cei mici, nu ieși la grădinărit prin curte, ba chiar nu mai mergi la cumpărături. De asemenea se modifică comportamentul alimentar. Fie remarci o anume bulimie, un apetit exagerat pentru unele mâncăruri mai ales pentru dulciuri, fie invers, o lipsă de poftă de mâncare. Ca rezultat vei observa o creștere în greutate, cu tendință spre îngrășare sau dimpotrivă vei slăbi accentuat fără să ții vreo dietă. Medicii consideră că o modificare a greutății corporale cu mai mult de 5% într-o lună de zile poate fi un simptom al depresiei, pe care de multe ori nici nu îl iei în seamă.

Un al semnal de alarmă legat de instalarea depresiei, care ar trebui să te îngrijoreze serios, este apariția „afecțiunilor-pereche', manifestări clinice care se instalează brusc și fără explicații- în paralel cu lipsa de chef manifestată permanent-  și care afectează calitatea vieții. Prima și cea mai neplăcută este insomnia și tulburările de somn care se succeed.  Fie te trezești din somn în cursul nopții și nu mai poți adormi, fie te trezești prea devreme dimineața și îți începi ziua deja obosită, fie îți este imposibil să adormi seara la ora la care te-ai pus în pat. Este posibil și să apară alt gen de tulburare de somn- deși ceva mai rar- somnul neodihnitor. Să dormi mai mult decât de obicei în cursul nopții și să îți fie aproape imposibil să te trezești dimineața, ba chiar să adormi în timpul zilei și să ai mereu senzația că „ți se închid ochii' că ești permanent neodihnită oricât de mult ai dormi.

Pot apărea și modificări ale comportamentului motor: fie agitație, incapacitatea de a sta calmă, mersul de colo colo, frământatul mâinilor, frecarea hainelor etc. fie lentoare psihomotorie prezentă de la vorbire, la anumite mișcări. De asemenea, probleme de memorie sau concentrare chiar și când e vorba de ceva simplu și ușor, scăderea concentrării, și a capacității de a lua decizii. Alte simptome posibile: dureri de cap, stomac sau chiar articulații, atacuri de panică, anxietate, fobii, libido scăzut, abuz de alcool, ipohondrie.

Lăsată netratată, depresia induce simptome agravante, care se dezvoltă pornind de la sentimente de inutilitate, vinovăție excesivă, ajungând la pierderea încrederii în sine și aprecieri negative excesive față de propria persoană și terminând (în formele cronice) cu gânduri negative și chiar sinucigașe. Pare o exagerare dar în întreaga lume se înregistrează 20 milioane de tentative de sinucidere, iar un milion de persoane reușesc să-și ducă la capăt acțiunea de suicid, iar aproape jumătate din acești oameni suferă de depresie.

Dacă una sau mai multe dintre simptomele de mai sus se repetă aproape zilnic, mare parte din zi, vreme de cel puțin 2 săptămâni, e cazul să mergi la un specialist care să-ți recomande fie tratament psihoterpeutic fie medicamentos.

Foto: Shutterstock

Citeste și:

8 metode Feng Shui ca să rămâi însărcinată

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie