Prietenia la serviciu

Prietenia cu colegii de serviciu te poate stimula profesional si e un avantaj pentru munca in echipa. Dar prieteniile la slujba au si unele inconveniente…

E aproape inevitabil sa ai prieteni printre colegi. Prieteniile la serviciu se pot baza exclusiv pe responsabilitatile profesionale sau, nu in putine cazuri, se pot extinde si asupra unor aspecte ale vietii tale personale. Faptul ca ai prieteni printre colegi te face sa te simti mai bine si mai in siguranta; te poate ajuta chiar sa ai un randament mai bun. Iar pauzele sunt… o placere!
Dar acest gen de prietenie poate sa aiba si influente negative asupra ta ca persoana sau asupra rezultatelor muncii tale.

 

Acum un an, Angela (31 de ani) an a devenit cea mai noua angajata a unei firme din Bucuresti. „La inceput m-am simtit stinghera. Toti lucrau de mai mult timp acolo si se cunosteau bine. Au fost amabili cu mine, dar ma tineau la distanta. Prima care s-a apropiat si mi-a oferit prietenia ei a fost Mihaela. Suntem cam de aceeasi varsta, lucram in acelasi birou si impartim multe raspunderi. Ieseam in pauze, ne consultam cu privire la lucrarile pe care le aveam de facut, ea fiind un fel de „ghid personal” la noul loc de munca.
Intr-o zi, seful m-a chemat la el in birou si mi-a atras atentia asupra unei lucrari pe care o condusese Mihaela, iar eu ii fusesem asistent.
Mi-a aratat ca lucrarea noastra era presarata cu greseli, dar eu, din prietenie pentru Mihaela, am incercat sa-i dovedesc ca totul era corect.

Atunci chiar am avut impresia ca seful avea ceva cu ea, asa cum Mihaela imi sugerase in cateva randuri! Apoi, pentru ca greselile erau reale, am luat intreaga vina asupra mea si m-am angajat sa refac singura lucrarea.
Stiam ca Mihaela era ocupata si nici nu voiam sa se simta nedreptatita.
La sedinta saptamanala totul a iesit bine, dar la obisnuita cafea de dupa program am avut surpriza sa constat ca Mihaela isi atribuia meritele in totalitate. Nu i-am spus nimic, facand uitat incidentul.
Dupa ceva timp insa, Mihaela a aflat si mi-a reprosat – intr-un mod foarte agresiv, de care nici nu o credeam in stare – ca sunt o ipocrita, ca am vorbit-o de rau si vreau sa-i iau locul. Am incercat sa-i explic ca n-am vrut decat s-o protejez, pentru ca era prietena mea, dar nu a inteles nimic.
Relatia noastra s-a racit de atunci. Nu mai lucram in acelasi birou si nu ne mai intalnim dupa program. Am inteles ca prietenia si responsabilitatea la serviciu nu trebuie confundate. Am gresit ca nu i-am spus atunci Mihaelei adevarul – de fapt, tocmai asta ar fi fost adevarata dovada de prietenie.”

Prietenia la serviciu

Ce probleme poti avea cu prietenii de la serviciu si cum le rezolvi…


Colega ta nu se intelege cu seful.
Ai discutii sincere cu prietena si colega ta despre evenimentele zilnice, chiar despre unii colegi. Dar astfel de discutii (nevinovate) pot degenera foarte usor in barfe (periculoase). Peretii pot avea urechi, iar ca sa bagi mana in foc pentru sinceritatea cuiva nu e un lucru tocmai intelept.
Solutia
Cu riscul de a parea retrasa sau lipsita de umor, stabileste limite pentru subiectele de discutie. Nu te lansa in remarci despre sefi si nu da ocazia ca astfel de remarci sa-ti fie aduse la cunostinta.


Colega-prietena ti-a „furat” ideea.
Esti o persoana deschisa, plina de initiativa si nu ai nici o retinere in a le spune colegilor ideile tale. Dar cum reactionezi cand colega si buna ta „prietena“ i-a prezentat sefului drept personala ideea pe care tocmai i-o dezvaluisesi? Sau cand amica l-a convins pe sef sa-i dea din lucrarile tale, desi stie ca tocmai acum ai mare nevoie de bani in plus?
Solutia
Trage o linie intre prietenie si relatiile profesionale. Nu mai dezvalui „prietenilor“ din ideile si problemele tale.


Ce faci cu subiectivismul?
Nu esti multumita de lucrarea pe care ai realizat-o, dar colega si prietena ta nu mai pridideste sa o laude, asa ca o suspectezi de subiectivism. Pe de alta parte, observatiile venite din partea ta o deranjeaza. Sau iti este greu sa-i critici ideile – doar e prietena ta!
Solutia
Prietenia trebuie sa se bazeze pe onestitate. A fi prieten cu cineva nu inseamna a-i nega defectele si a vedea doar calitatile. Incearca sa judeci cu obiectivitate.


Prietenii care te trag in jos.
E foarte placut sa lucrezi cu oameni care te inteleg si te stimuleaza. Dar daca, la un moment dat, profesional vorbind, te ridici deasupra lor? S-ar putea sa te simti jenata si sa-ti fie greu sa te desprinzi din grup, ca nu cumva ei sa se simta jigniti.
Solutia
Dincolo de parerile si sentimentele celorlalti, trebuie sa-ti vezi de drumul tau. |n mare masura, de tine depinde ca cei cu care ai lucrat sa-ti ramana prieteni.


Colega si sotie
Lucrezi cu sotul tau in aceeasi companie/departament? E foarte comod sa plecati impreuna la serviciu, sa reveniti impreuna acasa. Dar ce faceti cu rutina: impreuna si la serviciu, si acasa? Cum ramane cu nemarturisita competitie? Dar cu atitudinea colegilor, inclinati intotdeauna sa puna succesul ori esecul sotiei pe seama sotului si invers?
Solutia
Lasati problemele de serviciu la birou, iar neintelegerile si intimitatea conjugala – acasa. Daca nu reusiti, unul dintre voi trebuie sa-si schimbe

(de urgenta!) serviciul.



Psiholog Loredana Gavrilita-Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie