Prietenia la serviciu

Prietenia cu colegii de serviciu te poate stimula profesional si e un avantaj pentru munca in echipa. Dar prieteniile la slujba au si unele inconveniente…

E aproape inevitabil sa ai prieteni printre colegi. Prieteniile la serviciu se pot baza exclusiv pe responsabilitatile profesionale sau, nu in putine cazuri, se pot extinde si asupra unor aspecte ale vietii tale personale. Faptul ca ai prieteni printre colegi te face sa te simti mai bine si mai in siguranta; te poate ajuta chiar sa ai un randament mai bun. Iar pauzele sunt… o placere!
Dar acest gen de prietenie poate sa aiba si influente negative asupra ta ca persoana sau asupra rezultatelor muncii tale.

 

Acum un an, Angela (31 de ani) an a devenit cea mai noua angajata a unei firme din Bucuresti. "La inceput m-am simtit stinghera. Toti lucrau de mai mult timp acolo si se cunosteau bine. Au fost amabili cu mine, dar ma tineau la distanta. Prima care s-a apropiat si mi-a oferit prietenia ei a fost Mihaela. Suntem cam de aceeasi varsta, lucram in acelasi birou si impartim multe raspunderi. Ieseam in pauze, ne consultam cu privire la lucrarile pe care le aveam de facut, ea fiind un fel de "ghid personal" la noul loc de munca.
Intr-o zi, seful m-a chemat la el in birou si mi-a atras atentia asupra unei lucrari pe care o condusese Mihaela, iar eu ii fusesem asistent.
Mi-a aratat ca lucrarea noastra era presarata cu greseli, dar eu, din prietenie pentru Mihaela, am incercat sa-i dovedesc ca totul era corect.

Atunci chiar am avut impresia ca seful avea ceva cu ea, asa cum Mihaela imi sugerase in cateva randuri! Apoi, pentru ca greselile erau reale, am luat intreaga vina asupra mea si m-am angajat sa refac singura lucrarea.
Stiam ca Mihaela era ocupata si nici nu voiam sa se simta nedreptatita.
La sedinta saptamanala totul a iesit bine, dar la obisnuita cafea de dupa program am avut surpriza sa constat ca Mihaela isi atribuia meritele in totalitate. Nu i-am spus nimic, facand uitat incidentul.
Dupa ceva timp insa, Mihaela a aflat si mi-a reprosat – intr-un mod foarte agresiv, de care nici nu o credeam in stare – ca sunt o ipocrita, ca am vorbit-o de rau si vreau sa-i iau locul. Am incercat sa-i explic ca n-am vrut decat s-o protejez, pentru ca era prietena mea, dar nu a inteles nimic.
Relatia noastra s-a racit de atunci. Nu mai lucram in acelasi birou si nu ne mai intalnim dupa program. Am inteles ca prietenia si responsabilitatea la serviciu nu trebuie confundate. Am gresit ca nu i-am spus atunci Mihaelei adevarul – de fapt, tocmai asta ar fi fost adevarata dovada de prietenie."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie