Portret de FEMEIE, cu toate fațetele ei – feminitate, maternitate

portret de femeie

portret de femeie

Pe Loredana Vlădăreanu o puteți audia la seminarul 'Relația mamă-fiică', sâmbătă, 18 martie, ora 14, la Plaza România, cu ocazia castingului organizat de Avantaje pentru mamele și fiicele care s-au înscris în concurs. 

de Loredana Vlădăreanu

Sunt FEMEIE, sunt MAMĂ, sunt IUBITĂ, sunt COACH, sunt TRAINER, sunt FIICĂ, sunt PRIETENĂ și sunt multe altele. Și știu că, prin rolurile mele, pentru unii sunt minunată, pentru alții poate doar simpatică, iar pentru vreo câțiva probabil că sunt nesuferită sau mai-știu- eu-cum. Și mai există o oarecare parte pentru care nici nu exist (încă). Este firesc.

Fiecare mă privește prin propriile lentile' (personalitate, experiențe, maturitate, echilibru etc.). A fost o vreme în care îmi doream să fiu minunată pentru toti ceilalți și am ajuns să trăiesc nu pentru mine, ci pentru ei, prin ei și aprecierile lor. Aproape total dependentă și chinuită de lipsa inconștientă de libertate pe care mi-o asumam'.

Până când am înțeles, cu multe eforturi, frustrări, bătăi de cap (și de inimă) că nu este așa. Acum știu că EU sunt MINUNATĂ așa cum sunt, fără ca asta să însemne auto-suficiență. Ci doar ACCEPTARE DE SINE.

Și am mai înțeles că EU, PENTRU MINE sunt CEA MAI IMPORTANTĂ. Și nu este aici nici un egoism. Fiica mea și toți oamenii pe care-i iubesc, îmi doresc să vadă 100% cine sunt EU. Nu doar bucățele dintr-un cineva' amorf, împrăștiat precum praful prin aer, la aprecierea unora și altora.

Ce doresc pentru copilul meu

Ca MAMĂ, vreau un copil fericit, nu un copil eminent. Şi cred că datoria mea ca mamă este să o învăţ pe fiica mea despre CUM, nu despre CE. Şcoala si societatea au grijă să ne tot înveţe despre CE. Ce să simţim, ce să gândim, ce să facem, ce să fim. Eu, ca mamă, vreau să o învăţ despre CUM. Cum să simtă, cum să gândească, cum să facă, cum să fie.

– Să simtă autentic şi să nu-i fie frică de ceea ce simte, ci să înţeleagă şi să accepte ceea ce simte pentru a putea transforma.

– Să gândească liber, dar şi flexibil, adică să aibă propriile ei opinii, păreri, concepte, dar să îşi păstreze tot timpul curiozitatea de a afla şi altele noi.

– Să facă tot ceea ce simte să facă, să-şi asculte intuiţia şi inima, dar să treacă şi prin filtrul realităţii şi al gândirii.

– Să fie EA. Să aibă încredere în ea, să se respecte, să îşi dea libertatea de a fi ea în orice context, să se iubească pe ea însăşi şi pe ceilalşi aşa cum Dumnezeu o iubeşte.

Sunt o MAMĂ imperfectă, liberă şi fericită. Şi vreau un copil imperfect, liber şi fericit.

Rolul de femeie

Atunci când muncesc, sunt COACH, PSIHOLOG, TRAINER. Și sunt detașată de FEMEIA din mine. Adică intru în rolul respectiv și îmi accesez calitățile necesare pentru a reuși acolo. Dar când ajung acasă sunt FEMEIE. Și ador să mă las să fiu FEMEIE! Să am vulnerabilitățile mele, să am sensibilitățile mele, să fiu privită ca femeie. Să se raporteze la mine ca la o FEMEIE, nu ca la acea femeie puternica din hainele de la birou sau din situațiile personale care m-au călit.

Aşa este la mine rolul de FEMEIE. Tu ţi-l asumi? Ai grijă de el? Eu o fac. Și o fac în primul rând pentru mine. Chiar dacă el mă vede și mă știe puternică, vreau să nu uite că, în esența mea, sunt FEMEIE.

Și dacă stau la o bere cu el și comentăm înfocați când joacă Barsa cu Real, tot Femeie sunt. Și tot am momentele mele când vreau să mă pocnească plânsul la un film de dragoste, să fiu cucerită sau sedusă, să mă alint când mă dor picioarele după o zi de muncă, să primesc o floare fără vreun motiv, să îl vad cum mănâncă cu poftă din ce am gătit până a venit acasă, să mă țină în brațe când adorm… adică să fac, să simt, să spun ca o FEMEIE. Femeie și atât.

Așa că, draga mea, amintește-ți și lasă-te să fii FEMEIE. Puternică sau nu, în anumite momente sau situații din viața ta, atunci când ești cu el, Bărbatul, fii ceea ce este firesc să fii: FEMEIE. Plantează în relaţia voastră cultura' potrivită: sensibilitate, senzualitate, vulnerabilitate, grijă, tandrețe, alinare, seducție… și mai completeaza tu cu ce știi că vrea el. Pentru că așa îl vei face și pe el să își asume rolul. De Bărbat.

Manifestul portretului de femeie

Uite, deseori dau celor cu care lucrez în coaching un exercițiu simplu. Fă-l și tu chiar acum.

1. Scrie care sunt rolurile tale din acest moment. Adică: ființă umană, femeie, soție, iubită, mamă, fiică, soră, prietenă etc.

2. Acum imaginează-ți că fiecare dintre aceste roluri este ca o bucată de pământ, ca un ogor. Ei, dacă vrei ca fiecare ogor să-ți rodească, trebuie mai întâi să cunoști ce fel de ogor este, apoi să alegi ce pui pe el și mai ales să ai grijă, în felul în care este necesar, pentru ca ceea ce plantezi să și rodească. Ieșind din metaforă, ideea este că fiecare dintre aceste roluri pe care le ai, trebuie să le întreții ca să poți avea satisfacții. Altfel… tuturor ne este simplu să avem așteptări și posibil dezamăgiri.

3. Și acum întreabă-te care dintre aceste roluri sunt importante acum pentru tine? Cât timp dedici și în feluri anume îți asumi tu fiecare dintre rolurile pe care le ai? Şi după ce ai terminat toate acestea, du-te şi uită-te în oglindă. Zâmbeşte-ţi ţie şi spune doar atât: EU SUNT DINTOTDEAUNA MINUNATĂ!' – acesta să-ţi fie, în fiecare zi, manifestul PORTRETULUI TĂU DE FEMEIE.

loredana vladareanu

Loredana Vlădăreanu, psiholog, Happiness & Empowerment Coach

Sursa foto: 123.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Psihologie