Poate mintea să ne îmbolnăvească trupul?

Fiecare ființă umană cuprinde trei corpuri: emoțional, spiritual și fizic. Acestea nu pot fi separate, nu putem spune că ne simțim bine, în contact cu noi înșine, în acord cu nevoile noastre, dacă unul din aceste corpuri se află în dezechilibru. Astfel, corpul nu înseamnă doar trupul fizic, ci cuprinde caracteristicile specifice, în funcție de denumirea sa.

Corpul emoțional se referă la totalitatea emoțiile pe care le experimentăm zi de zi, inclusiv cele inconștiente. Deși suntem mai mult sa mai puțin prezenți și conștienți de ceea ce simțim, de fapt emoțiile noastre se trezesc la fiecare stimul, la intensități și grade de conștientizare diferite. Astfel, dezechilibrul corpului emoțional se manifestă prin procesarea dificitară a emoțiilor (practic, ele nu curg, ci sunt blocate).

Corpul spiritual constă în legătura pe care o stabilim noi nu doar cu divinitatea, care poate fi oricare, indiferent de religia în care ne ancorăm, dar și în credințele și convingerile pe care le avem noi despre lume, viață și moarte. Încrederea și speranța pe care le sădim în fiecare zi în noi înșine, în ceilalți și în activitățile noastre semnifică spiritualitatea noastră, hrana sufletească. 

Iar corpul fizic este trupul nostru, cu toate organele vitale și funcțiile sale, casa noastră, fără de care nu am exista pe Pământ. 

După cum precizam mai sus, atunci când unul din corpurile noastre nu se află în echilibru, și celelalte două suferă. Am întâlnit multe persoane sceptice la conceptul de psiho-somatică (reflectarea vieții psihice la nivel fizic, al trupului), însă studiile arată faptul că ceea ce gândim și simțim se resimte și la nivelul trupului: gândurile noastre creează noi circumvoluțiuni la nivelul creierului, astfel, acesta pompează hormoni specifici acesteia, iar hormonii ne influențează corpul fizic. De asemenea, anumite conflicte emoționale pe care le trăim, dar pe care nu le conștientizăm, își fac loc în trupul nostru, pentru a ne atrage atenția și pentru a le da șansă să se vindece, să se echilibreze. Astfel, ne putem vindeca la nivel fizic inclusiv prin acordarea de semnificații proprii afecțiunilor de care suferim. 

Exemplele pot fi de la cele mai simple, la cele mai complexe: ai observat că atunci când treci printr-o perioadă mai stresantă, simți schimbări la nivelul aparatului respirator sau al celui digestiv, te poți îngrășa sau slăbi? De asemenea, pot apărea și durerile musculare, de gât, de cap și așa mai departe. Totodată, bolile mai grave apărute la nivelul organelor vitale pot fi tot semnalul unor emoții reprimate și repetate pentru mult timp care, odată cu trecerea vremii, au stimulat organul respectiv, astfel încât acesta, pentru a se proteja de acești stimuli interni, a dezvoltat o afecțiune. 

Tocmai de aceea, este important să întreținem, din iubire și respect de sine, o igienă psiho-emoțională cât mai calitativă, deoarece tot ceea ce negăm și reprimăm, își va găsi cu siguranță locul în corpul nostru fizic. Tot ceea ce experimentăm la nivel emoțional și spiritual, nu dispare, ci își găsește locul acolo unde poate, până conștientizăm și lăsăm să plece. 

Articol realizat de Anca Maftei, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ, autor a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut si facilitator de workshopuri transformaționale. Mai multe detalii despre Anca Maftei: ancamaftei.ro sau pe pagina de facebook I Am Anca Maftei Psihoterapeut -https://www.facebook.com/iamancamafteipsihoterapeut

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie