Pericolul stresului parental


Psihoterapeuții atrag atenția asupra unui fenomen din ce în ce mai prezent în viața familiilor din România: stersul parental. Află ce este de făcut și cum te poți elibera de acesta.

Stresul parental apare cel mai adesea la părinții rigizi sau la cei cu așteptări prea mari, care deseori se simt copleșiți de schimbările din viața lor, simt că sunt depășiți de problemele cotidiene și că nu mai au timp pentru ei. Părinții se simt foarte obosiți psihic, sfârșiți, anxioși, fără chef de viață, mai ales în contactul cu noile schimbări la care sunt supuși din partea copiilor și cărora terbuie să el facă față. Fie că este vorba de copiii mici care trebuie să meargă în colectivitate, sau cărora trebuie să le schimbe mediul familiar, fie că e vorba de adolescenții aflați în perioada de frondă sau chiar și de cei mai mari care „părăsesc cuibul' plecând la studii sau se căsătoresc. În general, acestea sunt de fapt, lucruri simple, explică psihologii, dar pe care părinții le exacerbează- din pricina unei tendințe prezentă la mulți dintre ei de a fi hieprprotectivi cu copiii lor- și le scapă de sub control. Drept urmare le percep ca pe o povară căreia nu-i mai pot face față.

Stresul parental poate îmbolnăvi copilul

Din păcate însă, stersul parental, lasă urme și nu doar asupra părinților. Starea părintelui influențează întotdeauna comporatmentul și manifestările copilului și îi produce o stare e nesiguranță ce poate avea urmări severe. Stresul părintelui îl va face pe cel mic să devină agitat, cu tendința de a se închide în sine și a deveni mofturos și necomunicativ: plânge ușor și se potolește greu, refuză compania celorlalți copii, nu-i mai plac jucăriile sau hainele, nu-i mai intri în voie cu nimic. În plus, stresul parental va produce asupra copilului efecte și în plan fizic: cel mic își va pierde pofta de mâncare, va adormi mai greu și va dormi mai puțin, sau poate chiar să manifeste tendințe de bulimie pentru a se autoliniști, va mânca foarte des și mult și aceasta poate duce la tendința de obezitate infantilă, o afecțiune cu urmări serioase asupra sănătății sale.

Ce-i de făcut

Psihoterapeuții au formulat un set de principii de urmat pentru a ajuta părinții să combata toți aceși factori favorizanți ai stersului parental, înainte de apela la ajutor specializat. Aceștia subliniază însă, că cel mai important factor este sprijinul familiei: existența unor relații bune de cuplu, prezența și ajutorul familiei extinse, a părinților, bunicilor, frați, surori etc.

Astfel:

• adaptează-te schimbărilor din viața ta
• repetă-ți că nu totul este o experineță negativă și din fiecare eveniment ai ceva de învățat
• acceptă independența copilului ca pe un fapt de viață;
• încearcă să fi un părinte open mind, înțelegător și flexibil față de nevoile copilului ;
• oferă-i celui mic libertate de alegere;
• lasă copilul să-și rezolve în mare măsură singur micile conflicte, îndrumat atent de tine
• oferă-i permanent opțiuni, dă-i de ales, dar lasă-l să decidă singur
• nu-l refuza când te solicită, arată-i că ești disponibil epntru el
• acordă-ți timp și penru tine, nu te izola, relaxează-te mai des chiar dacă asta înseamnă să renunți la unele treburi casnice.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Diverse