Pericolele pentru sănătate când se schimbă anotimpul

Dureri gastrice, stări depresive, răceli și gripe întârziate – sunt câteva dintre afecțiunile care predomină lunile de primăvară din calendarul sănătății. Prevenția rămâne cea mai bună soluție de a le evita.

pericol-sanatate

Clasicele răceli și gripe

În lunile de primăvară răcelile și gripele apar mai ales din cauza imunității scăzute și a lipsei de vitaminizare a organismului. Ce poți face?

Spală-te pe mâini! Virusurile supraviețuiesc între două ore și două zile pe diverse suprafețe cu care vii în contact. Apa caldă și săpunul distrug virusurile, deci spală-te pe mâini! O altă soluție de urgență este să îți freci palmele timp de un minut – temperatura ridicată distruge virusurile.

Aerisește casa cât mai des. Chiar dacă este încă frig afară, schimbă aerul.

Bea cât mai multe lichide și consumă alimente ușoare. De regulă, ai nevoie de 8 pahare pe zi pentru a menține hidratarea optimă și a ajuta organismul să elimine substanțele toxice. Dacă ai răcit deja, consumă cât mai multe lichide calde.

Nu uita de sport. Activarea circulației sângelui crește puterea de apărare a organismului.

Alergiile

Cum putem preveni apariția alergiilor de primăvară, când ne știm predispuși la astfel de reacții ale organismului? Dr. Laura Daniela Vasile, medic specialist alergologie și imunologie clinică în cadrul Centrului Medical Progresul, subliniază faptul că atunci când ne referim la alergii de primăvară vorbim despre rinite alergice cauzate de polenuri, una dintre cele mai sigure variante de prevenție fiind evitarea surselor alergenice.

„Odată debutată această afecțiune se poate încerca prevenirea sau scăderea expunerii la alergeni, iar dacă aceste metode nu sunt suficiente se instituie tratamentul specific, explică medicul, „adică tratamentul simptomatic – cele mai utilizate principii medicamentoase fiind antihistamicele orale și corticosteroizii intranazali – și tratamentul specific, ce constă în imunoterapia care urmărește inducerea toleranței față de alergen.

Mai multe boli gastrice?

Consumul mai mare de crudități din perioada primăverii poate fi unul dintre motivele pentru care persoanele cu probleme gastro-intestinale se resimt. Reapar durerile epigastrice, grețurile și vărsăturile, pofta de mâncare crește sau scade și apar din nou balonările. Echilibrul este cuvântul de bază al acestei perioade, în ceea ce privește consumul de alcool, cafea, tutun sau medicamente. Interzise sunt condimentele, băuturile carbogazoase, prăjelile, brânzeturile fermentate și afumăturile.

Căderea părului

E firesc ca după câteva luni în care l-am ținut prins, ascuns sub eșarfe sau căciuli, acum, când îl readucem la viață, să aibă de suferit. Căderea este unul dintre cele mai frecvente astfel de semne. Ea este însă influențată și de stilul de viață, de alimentație, de folosirea în exces a produselor cosmetice sau de apariția unor afecțiuni dermatologice, precum dermatita seboreică a părului. Soluția? O cură de vitamine și folosirea produselor de regenerare.

Depresia de sezon

Tulburarea afectivă sezonieră se manifestă cu un nivel redus de energie, tristețe, oboseală, dificultăți de concentrare, retragerea în sine, evitarea activităților sociale și familiale, creștere în greutate, cu o poftă crescută pentru carbohidrați, iritabilitate și somnolență. Diana Nicolescu, psiholog, consilier și psihoterapeut, susține importanța mișcării pentru a avea o viață echilibrată în orice sezon. „Tulburarea afectiv sezonieră poate fi prevenită printr-un stil de viață echilibrat și sănătos, prin expunerea la lumina naturală, cel puțin jumătate de oră (aviz celor care lucrează în medii fără lumină naturală, mai mult de 8-10 ore pe zi), și mai ales prin practicarea unui sport.

Se știe că atunci când practicăm activități sportive, se eliberează mai multe endorfine în corp. Acestea sunt eliberate în prezența luminii puternice, a anumitor alimente (ciocolată, ardei iuți), dar și în cadrul exercițiilor fizice, în timpul râsului sau al activităților sexuale. Ca metode de tratament, Diana Nicolescu oferă trei variante. „Specialiștii de la Universitatea Columbia din S.U.A. propun terapia cu ioni negativi. Aceste particule, încărcate negativ, atunci când ajung în corp produc reacții biochimice care cresc nivelul serotoninei, ajutând la combaterea depresiei și impulsionând nivelul de energie pe care îl avem peste zi.

Fototerapia este o altă metodă de tratament contra depresiei sezoniere și presupune expunerea la lungimi de undă de lumină specifice, folosind lumina polarizată, lămpi fluorescente cu intensitate crescută, lămpi dicroice sau lămpi puternice, cu lumină cu spectru complet. Fototerapia se efectuează în condiții controlate, tratamentul durând de la 15 minute la 3 ore. Psihoterapia este și ea o altă metodă foarte eficientă de a lupta cu succes împotriva depresiei sezoniere, alături de terapia cu ioni negativi și fototerapie, iar acolo unde este cazul și medicație specifică.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate