Pancreasul – ce importanță are pentru organism?

Pancreasul este un organ mic, de 70-80 de grame. Însă atunci când se inflamează, întreg organismul este dat peste cap. Pancreatita are manifestări diverse, care pot duce la complicații la nivelul celor mai importante organe. 

Pancreasul nu primește importanța cuvenită decât atunci când dă primele semne de avertisment, că nu funcționează cum trebuie. El este un organ vital, de altfel, principalul organ implicat în digestia glucidelor și a lipidelor, prin enzimele pancreatice pe care le produce. În plus, acesta secretă și patru hormoni importanți, insulina, glucagonul, somatostaninul și polipeptidul pancreatic. Dintre acestea, insulina este cel care ne atrage atenția. Pentru că, atunci când pancreasul secretă mai puțină insulină decât are nevoie organismul, persoana în cauză va primi diagnosticul de diabet zaharat de tip 2.

Pancreasul – de ce se inflamează?

Sunt mai multe motive care stau la baza inflamației pancreasului. Afecțiuni precum ulcerul gastric, pietrele la fiere, apendicita, diabetul zaharat. În plus, obezitatea este un factor declanșator important.

Iar atunci când dieta nu este echilibrată, când mesele sunt copioase, iar alcoolul nu lipsește, putem vorbi despre o posibilă inflamație a pancreasului, adică despre pancreatită.

Semnele bolii sunt evidente, iar intervenția medicilor este esențială. Apar transpirații reci, o respirație greoaie, vărsături, abdomenul devine și el inflamat și poate apărea chiar și febra.

Ce se poate  face?

Dacă astfel de crize se repetă, acest lucru poate provoca în timp și alte boli, precum cele cardiovasculare. De aceea este esențială eliminarea alcoolului. În plus, se pune pe pauză consumul de mâncare grasă, de produse zaharoase rafinate, cafea sau ciocolată.

Important este să le înlocuiești cu o dietă bazată pe legume și fructe proaspete, cereale integrale, lactate degresate și grăsimi sănătoase, precum cele din pește, ulei de măsline, avocado.

Oferă-i organismului mâncăruri în porții mici, servite la intervale regulate de timp.

La recomandarea medicului, această dietă va fi completată cu tratamentul corespunzător.

Citește și: Un nou test de salivă pentru SARS-CoV 2

Foto:123rf.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate