(P) Despre fibromul uterin și alte probleme ginecologice frecvente. Interviu cu doamna doctor Zorela Sgarbură

Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie și Gedeon Richter au demarat o amplă campanie ce are drept scop informarea și educarea femeilor cu privire la fibromul uterin. Informații detaliate referitoare la acest subiect poți afla de pe platforma online www.desprefibrom.ro și de pe pagina de facebook a campaniei.

Tot aici poți afla detalii despre cea mai nouă metodă de tratament al fibromului uterin, Ulipristal acetat 5 mg, un medicament cu administrare orală, care controlează sângerarea severă, reduce volumul fibromului, reduce durerea, ameliorând semnificativ simptomele asociate.  

dr-zorela-sgarbura

Despre fibromul uterin, dar și despre alte probleme de sănătate din sfera ginecologică am stat de vorbă cu doamna doctor Zorela Sgarbură, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale.

Care sunt opțiunile de tratament pentru femeile diagnosticate cu fibrom uterin?

Indicația de tratament trebuie să se adreseze fiecărei femei în parte și numai după o corectă și completă examinare. Voi enumera etapele investigației ginecologice, indispensabile în stabilirea unei conduite  terapeutice corecte:

– examen cu valve și recoltarea testului Babeș-Papanicolaou și analize de secreție vaginală;

– tact vaginal;

– ecografie vaginală;

– histeroscopie.

În funcție de mărimea și localizarea fibroamelor, de bolile asociate fibromului, de vârstă pacientei, de dorința ei de a avea un copil, vom opta pentru metode chirurgicale sau medicamentoase. Trebuie să amintesc că și pe piața românească există de câțiva ani un nou tratament medicamentos, Ulipristal acetat, care permite reducerea dimensiunilor fibromului, corectarea simptomatologiei și care este foarte util atunci când dorim să evităm sau să amânăm intervenția chirurgicală până când obținem o sarcină și o ducem la bun sfârșit.

Metodele chirurgicale pot fi conservatoare, adică păstrează uterul, cum este miomectomia, sau radicale, adică se extirpă uterul, cum este histerectomia.

Așadar, opțiunile de tratament sunt variate, important este să le stabilim corect și adecvat fiecărei paciente în parte.

Există metode de a preveni apariția fibroamelor?

Fibromul uterin este o tumoră benignă care apare la femeia tânără, la vârstă fertilă și este foarte frecventă. Studiile de specialitate spun că 60% din femeile de 40 de ani sunt purtătoarele unui fibrom uterin.

Aceste fibroame pot fi simptomatice, dar există foarte multe cazuri de fibrom asimptomatic, iar pe acesta din urmă femeia îl poate depista doar în urma unui control ginecologic. Important este să-l descoperim la timp, să-i prevenim complicațiile, chiar dacă nu putem să-i prevenim apariția.

Ce se poate întâmpla dacă o femeie are un fibrom uterin și nu îl tratează? Care este legătura dintre fibrom și cancer?

Orice boală netratată se agravează, se complică și devine tot mai greu de rezolvat. Sângerările mari la menstră sau în afara perioadei mestruale sunt responsabile de apariția anemiei severe, durerile abdominale alterează calitatea vieții, inclusiv a vieții de cuplu.

În plus, fibromul poate fi responsabil de infertilitate, de imposibilitatea obținerii unei sarcini sau de avort și prematuritate.

Există și riscul degenerării fibromului, inclusiv al degenerării sarcomatoase, deci al cancerizării.

Nu este de neglijat și posibilitatea asocierii fibromului cu cancerul, de aceea insist că nu se va da verdictul de tratament decât după o examinare corectă. Este periculos pentru pacientă să i se indice o metodă terapeutică până nu au fost descoperite toate problemele ginecologice pe care le are.

Care este legătură dintre fibrom și sarcină? Sarcină previne apariția fibroamelor?

Nuliparitatea, adică lipsa nașterilor, poate fi un factor de risc în apariția fibromului uterin; asta nu înseamnă, însă, că femeile care au născut vor fi scutite de apariția fibroamelor!

Relația dintre fibrom și sarcină este interesantă. În sarcină, datorită cantității    mari de hormoni din organismul gravidei, fibroamele vor crește și riscul de a se complica cu necrobioză este important. La fel de adevărat este că după naștere, în lăuzie, dimensiunile fibromului se vor reduce în paralel cu involuția uterină.

Multe femei apelează la tratamente naturiste pentru a trata fibroamele și alte afecțiuni ginecologice. Sunt recomandate tratamentele naturiste? Există leacuri care pot face mai mult rău decât bine?

Cu această întrebare ați atins un punct sensibil! Din păcate, am văzut mult prea multe femei care au ajuns la doctor în stadii grave de boală, unele incurabile, pentru că au pierdut timp și sănătate încercând iluzorii metode așa-zis naturiste propagate de o publicitate agresivă și de lipsa de educație sanitară.

Întârzierea prezentării la medicul de specialitate și a unui diagnostic corect pe care numai un profesionist îl poate stabili poate avea consecințe dezastruoase în ginecologie.

Care sunt semnele care trebuie să trimită o femeie la ginecolog?

Orice femeie trebuie să meargă la ginecolog chiar dacă nu o supără ceva o dată pe an, pentru controlul periodic, ocazie cu care se va recolta și testul pentru depistarea precoce a cancerului de col.

Sângerarea pe cale vaginală, sângerarea după contactul sexual, durerile pelvine, scurgerile vaginale, durerea la contactul sexual reprezintă urgențe ginecologice și pacienta trebuie să se prezinte fără întârziere la medicul ginecolog. Orice afecțiune netratată la timp se poate croniciza sau agrava, cu consecințe asupra fertilității femeii și chiar a vieții ei.

Care sunt cele mai importante analize ginecologice pe care orice femeie trebuie să le facă?

Orice femeie, indiferent de vârstă, va face un control periodic anual, când va fi examinată și se va recolta testul Papanicolaou și un examen bazal de secreție vaginala. În funcție de patologia descoperită, există o largă posibilitate de  investigații recomandate. De exemplu, colposcopia și tipajul HPV în rănile de pe col, ecografia vaginală în chistul ovarian sau fibromul uterin, histeroscopia în patologia de endometru și infertilitate etc.

Ce boli ginecologice pot apărea din cauza dezechilibrelor hormonale?

Ovarul este un organ ginecologic care secretă hormoni, deci răspunsul este că anumite boli ginecologice induc dezechilibre hormonale prin ele însele, nu apar din cauza dezechilibrelor hormonale. Există, de asemenea, interacțiuni între ovar și celelalte glande endocrine din organism de care vom ține seama în tratamentul infertilității, de exemplu.

Ce probleme ginecologice pot apărea la menopauză?

Menopauza este o perioadă de mare risc pentru o femeie. Cancerele genitale, de exemplu cancerul de col, de endometru, de ovar, de sân, au o incidență mare la această categorie de vârstă. Am început cu cele mai grave boli, însă există și suferințe mai puțin grave, supărătoare, care strică calitatea vieții, cum este incontinența urinară la efort, uscăciunea vaginală.

Multe femei se resemnează și nu cer ajutorul fără să știe că au apărut, de exemplu, metode chirurgicale moderne foarte eficiente în tratamentul pierderilor involuntare de urină la efort

Greșelile de igienă intimă pot duce la boli ginecologice? Care sunt cele mai importante greșeli pe care le fac femeile?

Partenerii multipli, promiscuitatea sexuală, lipsă prezervativului, debutul precoce al vieții sexuale sunt responsabile de apariția bolilor cu transmisie sexuală și reprezintă un important factor de risc în apariția cancerului de col.

Infecția cu virusul HPV dobândită cu ocazia contactelor sexuale este, de asemenea, un factor de risc pentru apariția leziunilor (popular, rănilor) de pe col, care, nedepistate la timp și netratate corect, evoluează spre cancer de col.

Infectarea cu chlamidia, bolile inflamatorii pelvine netratate la timp și cronicizate pot fi cauze de infertilitate prin înfundarea trompelor. Exemplele pot continua. Important este ca fiecare femeie să aibă un ginecolog de încredere la care să apeleze la primele simptome, la care să se prezinte o dată pe an pentru controlul ginecologic și controlul sânului, care o va iniția în contracepție și în profilaxia bolilor cu transmisie sexuală.

Sursa foto: www.facebook.com/Fibromuluterin

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate