Obiceiuri nesănătoase care ne pot pune sănătatea în pericol

barbat care se spala pe maini

barbat care se spala pe maini

Fiecare dintre noi avem obiceiuri care ne relaxează, dar care ne pot pune sănătatea în pericol. Fie că vorbim despre rosul unghiilor, fie că facem referire la verificarea contului de Facebook, toate aceste activități pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră.

Iată o listă cu cele mai întâlnite, dar și cele mai nocive obiceiuri.

 1. Folosirea telefonului în timp ce ești la toaletă

Dacă îți place să îți verifici rețelele de socializare în timp ce mergi la baie, trebuie să îți dăm o veste proastă. Acest obicei, deși pare inofensiv, este foarte periculos pentru sănătatea ta, potrivit goodtoknow.co.uk. Experta în sănătatea mediului, Kelly Reynolds explică: Atunci când speli toaleta, apa cu fecale și urină se răspândește pe o distanță de aproximativ 1,8 metri și aerosolii cresc cu fiecare spălare, așa că dacă vorbim despre o baie publică, apa murdară din toaletă  va acoperi toată suprafața, în special dozatorul de hârtie igienică, acesta fiind chiar lângă vasul de toaletă.”

Germenii din toaletă pot ajunge foarte ușor pe telefonul tău mobil, dacă alegi să îl folosești atunci când mergi la baie. Bacteria E-coli care se găsește în urină poate cauza intoxicații alimentare, dar și crampe abdominale sau diaree.

 1. Alegerea unui săpun solid în locul celui lichid

Nimeni nu ar fi crezut că folosirea săpunului ar putea fi un obicei nesănătos. Ei bine, atunci când vine vorba de săpunul solid, dat fiind faptul că acesta poate fi folosit de mai multe persoane, pe suprafața lui pot exista o mulțime de bacterii, iar riscul ca acestea să se răspândescă rapid este foarte ridicat. De preferat ar fi să alegi un săpun lichid pentru a evita o eventuală infecție.

 1. Folosirea caselor de marcat automatizate

Casele de marcat automatizate reprezintă alegerea perfectă atunci când vrei să scapi de cozile mari de la supermarket sau când pur și simplu nu vrei să iei contact cu casierii magazinului. Totuși, dacă ții la sănătatea ta ar trebui să te gândești că ecranul acestora este folosit de o mulțime de oameni și foarte puțini dintre ei și-au spălat mâinile ca la carte.

 1. Atingerea mânerului fierbătorului de la birou

Mulți oameni merg direct la fierbătorul sau la ibricul de cafea de la birou, imediat cum ajung la muncă ceea ce înseamnă că tot ce au atins în drumul până la servici se va regăsi acum pe mânerul acestor obiecte.  Pentru ca fierbătorul să nu mai reprezinte un pericol, fie curățați mânerul în mod regulat, fie vă spălați bine pe mâini după utilizarea acestuia.

 1. Apăsatul butoanelor de la lift

Butonul de la liftul ce se află la parterul unei clădiri este unul dintre cele mai folosite, motiv pentru care poate transmite foarte multe bacterii. Science of Us avertizează că virusul paragripal preferă acestă zonă, așa că cel mai bine ar fi să pregătești gelul antibacterian.

 1. Alimentarea cu carburant

Pompa de alimentare cu carburant nu este pricipalul loc la care te gândești atunci când vine vorba de bacterii, însă gândește-te câte persoane au atins acest dispozitiv înaintea ta. Compania Busbud a realizat un studiu pentru a vedea câți germeni pot fi întâlniți în stațiile de alimentare cu carburant, iar răspunsul este unul alarmant. Un asemenea loc poate strânge aproximativ 11,000 de bacterii, mai multe decât vasul de toaletă.

 1. Folosirea unui burete de baie

Pare că acești bureți îți lasă pielea mult mai curată, însă realitatea este alta. Din cauza formei lor, dar și a suprafeței pline de găuri, bureții de duș sunt un loc perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Mediul umed și cald ajută bacteriile să se înmulțească, iar ele pot duce la infecții foarte grave, mai ales dacă pe corp există anumite tăieturi sau leziuni.

 1. Purtarea unei genți de mână

Cercetătorii germani au descoperit că există aproximativ 10,000 de bacterii diferite pe fiecare centimetru din geanta unei femei, ceea ce înseamnă că aceasta este mai murdară decât un vas de toaletă. Numărul crescut de bacterii este dat și de faptul că geanta intră mereu în contact cu mâinile, iar acesta la rândul lor cu alte suprafețe nu tocmai curate.

 1. Stoarcerea coșurilor

Știm, pare tentant să faci acest lucru atunci când un coș urât nu îți dă pace, însă acest obicei poate face mai mult rău decât bine. Stoarcerea coșurilor nu face altceva decât să împrăștie bacterii pe toată suprafața feței cauzând infecții puternice.

 1. Rosul unghiilor

Mâinile intră în contact cu tot felul de bacterii. Salmonela sau bacteria e coli sunt doar două dintre principalele riscuri la care te supui atunci când îți rozi unghiile. Spațiile strâmte și calde dintre degete și de sub unghii reprezintă locul perfect pentru dezvoltarea acestora.  Atunci când îți rozi unghiile, toate aceste bacterii ajung din gură, iar de aici se pot răspândi în tot organismul cauzând infecții foarte grave.

 1. Prosoapele ude lăsate pe podeaua din baie

Un studiu realizat de Dr. Ackerley de la Universitatea din Arizona a arătat că prosoapele ude sunt locul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Pentru a evita răspândirea germenilor, de preferat ar fi ca fiecare membru al familiei să aibă propriul lui prosop, Mai mult, uscarea prosoapelor ar trebui să se facă la 60 de grade Celsius pentru a distruge microorganismele.

Foto: 123rf.com

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate