Oamenii se schimbă??? DA! Spun specialiștii

Oamenii se schimbă DA! Spun specialiștii

„Oamenii nu se schimbă'. Auzim destul de des acest verdict. Cei mai muțti dintre noi suntem convinși că o persoană încăpățânată așa va rămâne pentru tot restul vieții, sau că una care obișnuiește să întârzie la întâlniri nu se va vindeca niciodată de această „boală'. Ce să vezi, stiința contrazice credința că oamenii nu se pot schimba. Oamenii se schimbă??? DA! Spun specialiștii

Concluzia celor mai recente studii efectuate este că, pe parcursul vieții, o persoană își poate schimba personalitatea. Este destul de complicat, dar nu imposibil.

Cercetătorii care efectuează analiza ce urmează să fie publicată în revista American Psychologist au urmărit să stabilească dacă trăsăturile de personalitate ar putea fi schimbate. Și nu de dragul schimbării ci pentru bunăstarea respectivei persoane, căreia schimbarea (în bine!) o poate face să fie mai sănătoasă, mai fericită sau mai bogată.

Christopher Hopwood, coautor al studiului, argumentează că dintotdeauna omul (fie că e vorba de părinte, profesor sau angajator) a încercat să schimbe personalitatea cuiva, din dorința de a-l face mai bun. El susține că astfel de intervenții de succes ar putea influența inclusiv politicile cu impact asupra bunăstării omenirii în general. Ceea ce, într-adevăr, n-ar fi rău deloc!

Oamenii de știință au revizuit mai multe lucrări academice pe această temă, pentru a afla dacă se pot schimba sau nu trăsăturile de personalitate. Și dacă da, ce anume provoacă aceste schimbări.

Descoperirile lor au indicat că trăsături de personalitate precum conștiinciozitatea, extrovertismul, permisivitatea și deschiderea față de experiențe noi pot fi dobândite dacă se depune un efort permanent în acest sens.

Cercetatorii vin însă și cu unele precizări, care sunt foarte importante. În schimbarea personalității contează nu numai perseverența ci și vârsta la care se încearcă această schimbare. Pentru unele trăsături este eficient să se intervină în copilărie, în vreme ce pentru altele perioada optimă este la maturitate. Și într-un caz, și în celălalt, stabilitatea emoțională a subiectului este condiția de bază a reușitei. De asemenea, este important să fie luați în considerare factorii motivaționali, deoarece succesul este mai probabil dacă oamenii sunt motivați și cred că schimbarea este posibilă.

Și totuși, cercetătorii au remarcat că unele trăsături de personalitate sunt relativ stabile și aproape imposibil de schimbat. Cum ar fi mitomania. Trist, nu-i așa?!

Foto: 123rf

Citeste și:

Metode noi și ingenioase de a scăpa de alergii

Nu te relaxa prea tare: noi sfaturi pentru evitarea infectării cu coronavirus

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Relatii