Care sunt alimentele care te vor ajuta să ai un somn bun?
Mulți dintre oameni se simt somnoroși după o masă copioasă, însă nu întotdeauna ceea ce mănânci poate fi vinovatul pentru oboseala resimțită. Cu toate acestea, există și alimente obișnuite, cum ar fi anumite nuci, care te pot ajuta, de fapt, să adormi mai repede. Mai mult decât atât, acestea pot trata insomnia și te pot ajuta să ai un somn liniștit, fără să te trezești în mijlocul nopții.
Iată alimentele care s-au dovedit a ajuta în problemele de somn.
Alimente care te vor ajuta să ai un somn liniștit
Somonul. Peștele gras, și în special somonul, este bogat în acizi grași omega 3 și vitamina D. Această combinație unică este considerată a fi foarte benefică pentru tratarea insomniei. Motivul este că aceste două lucruri ajută la producerea serotoninei, care s-a dovedit că ne ajută în a avea un somn mai ușor.
Mai exact, s-a constatat că persoanele cu deficiență de vitamina D sunt mai predispuse să aibă probleme de somn. Iar somonul sălbatic este una dintre cele mai bogate surse de vitamina D, în timp ce somonul de crescătorie este mult mai puțin benefic.
Nuci. Migdalele sunt bogate într-o substanță numită melatonină. De asemenea, sunt bogate în magneziu și calciu, două minerale care ajută la relaxarea mușchilor. Modul în care acționează magneziul este prin reducerea inflamației care poate provoca multă anxietate și durere celui care suferă.
Nucile oferă proprietăți foarte asemănătoare și conțin, de asemenea, triptofan, un aminoacid care induce somnul. S-a constatat că acest acid oferă ajutor pacienților care suferă de insomnie ușoară. De asemenea, nucile sunt bogate în acizi grași, care cresc și mai mult nivelul de serotonină.
Ceai din plante. Ceaiul de mușețel, în special, conține doze mari de flavone și apigenină. Pe de o parte, flavonele reduc inflamația, ceea ce induce un somn mai lipsit de stres. Pe de altă parte, apigenina este un mare antioxidant care are capacitatea de a favoriza somnolența și de a reduce efectele insomniei.
Kiwi. Potrivit Bright Side, într-un studiu care a avut loc în 2011, 24 de participanți au fost hrăniți cu două kiwi cu o oră înainte de somn, timp de 4 săptămâni. La sfârșitul acestei perioade, toți participanții au observat o îmbunătățire a somnului. Aceștia au observat că dormeau mai bine, adormeau mai repede și nu se mai trezeau în mijlocul nopții. Se crede că nivelul ridicat de serotonină din kiwi este principalul motiv pentru care acestea pot fi atât de benefice atunci când vine vorba de insomnie.
Orez alb. Datorită ratei sale glicemice ridicate, s-a constatat că orezul promovează un somn de calitate. Într-un studiu la care au participat 1.848 de persoane, s-a ajuns la concluzia că cei care au mâncat mai mult orez au avut o durată a somnului mult mai bună. De asemenea, un studiu anterior a arătat că copiii cu vârsta sub 2 ani au avut un somn mult mai bun după ce au consumat la masa de seară produse cu indice glicemic ridicat.
Același studiu sugerează că orezul promovează producția de melatonină și triptofan. De asemenea, este important de menționat că japonezii consumă zilnic cantități mari de orez. Așadar, este de așteptat ca proprietățile acestui aliment să joace un rol imens în afectarea somnului lor într-un mod pozitiv.
Fulgi de ovăz. La fel ca multe dintre alimentele menționate mai sus, ovăzul conține, de asemenea, triptofan. Mai mult decât atât, de asemenea, bogați în vitamina B3, care ajută la producerea de serotonină. Această vitamină este un scut minunat împotriva colesterolului și este, de asemenea, un mare antioxidant.
S-a constatat că deficitul de vitamina B3 poate provoca anxietate, oboseală și pierderi de memorie. În multe ocazii, oamenii au suferit de depresie din cauza acestei carențe. Acest lucru înseamnă că dacă mănânci ovăz nu numai că va crește serotonina și, prin urmare, te va ajuta să dormi mai bine, dar te va proteja și de depresie.