Nu mai amâna lucrurile importante!

E amuzant cum, atunci când avem ceva important de facut, ne gasim alta ocupație… Perfecționismul, teama de eșec, anxietatea sunt cauze ale acestei amânari. Ce-ar fi sa încerci câteva strategii noi împotriva procrastinarii?

procrastinare

foto procrastinare via Shutterstock

De cum te trezesti dimineața, involuntar îți trec prin minte toate câte le ai de facut: lucruri amânate de ieri, lucruri amânate de mai multa vreme si lucruri care au devenit urgente. Ba chiar unele la care abia acum te gândesti pentru prima data. Unele sunt simple, intra în rutina zilnica, altele, însa, parca stau si te privesc amenințatoare. Ai vrea cumva sa întârzii momentul confruntarii, asa ca îți gasesti mereu altceva, neplanificat, dar, zici tu, foarte util de facut.

Te simți vinovată

Când îți dai seama ca a trecut o buna parte din zi si înca n-ai rezolvat mai nimic din ceea ce-ți propusesesi, începi sa te simți vinovata. Poate ceea ce ai facut tot trebuia facut la un  moment dat, dar neaparat azi, acum? Aveai de platit o rata la banca, în schimb ai aranjat carțile în biblioteca pâna s-a facut prea târziu ca sa mai gasesti banca deschisa. Era ultima zi, acum va trebui sa platesti penalitați de întârziere. Sau ai tot amânat sa-ți depui CV-ul pentru un job interesant, dar l-ai tot completat si corectat pâna când termenul a trecut si poate ai ratat sansa vieții tale… Daca stai sa te gândesti bine, nu întâmplator ai tot amânat anumite lucruri. Recunoaste ca nu-ți place sa ramâi lunar fara o parte importanta din salariu. Da, e datoria ta, ai de gând s-o platesti corect pâna la ultimul banuț, dar ar fi prea mult sa ți se ceara sa alergi cu entuziasm la ghiseul bancii sa dai bani.

Cât despre jobul de vis… te îndoiesti de sansele tale si nu simți nici o nerabdare sa te întâlnesti cu esecul. Si tot asa, ai amânat plata impozitelor pentru ca detesti coada la ghiseu, iar online ți-e frica sa nu gresesti ceva si banii sa se duca cine stie unde. Ai amânat sa dezgheți frigiderul si sa-l cureți pentru ca se face deranj în toata bucataria si cine stie ce mai descoperi stricat în el! Si atunci va trebui sa recunosti ca trebuia sa faci asta mai demult si uite cum amânarea atrage dupa sine alta amânare.

Da, a fost util ceea ce ai ales sa faci în loc de toate acestea – atunci de ce te simți asa de vinovata?

Lista de sarcini – cheia succesului

Nimic nu e mai placut si mai plin de satisfacție decât momentul în care, cu un marker stralucitor, tai de pe lista o sarcina îndeplinita. Acesta e principalul rost al listelor, de altfel. Si ca sa ai o zi plina de satisfacții, n-ar fi o idee rea sa scrii liste lungi, lungi de tot, în care sa nu omiți nimic din toate câte ți le propui, oricât ar fi de neînsemnate. Dar în ce ordine sa le scrii? Ar fi mai multe criterii dupa care te-ai putea orienta. Ordinea importanței ar fi unul dintre ele. Dar cine spune ca ceva este mai important decât altceva? Si aici ai putea avea mai multe sub-criterii: este mai important pentru mine; este mai important pentru seful meu; este mai important pentru familia mea… Desigur, enumerarea aceasta ar trebui sa aiba si ea o ierarhie… Si, uite-asa, prima sarcina a zilei, care îți solicita atât de mult timp si atât de mare efort, este tocmai aceasta: întocmirea listei de sarcini. Oare ne-am întors de unde am plecat?

statistici

Se caută soluții

Daca te consoleaza cu ceva, afla ca nu esti singura care se confrunta cu aceasta problema. Si nu esti singura interesata de eventualele soluții. Psihologul clinician american Andrea Bonior s-a gândit la ceva care, la prima vedere, ar putea sa te nedumereasca: În loc sa te înhami la o treaba de anvergura si sa încerci s-o rezolvi în întregime, ai putea sa-i dedici cinci minute, apoi sa te opresti. „Adesea procrastinam pentru ca o sarcina ne este neclara la început, spune ea, „deci e mai simplu sa nu te apuci. Frumusețea regulii celor cinci minute consta în faptul ca acum ai o justificare sa te opresti, sa nu te confrunți cu întreaga dificultate. Dintr-odata, ai trecut de la o sarcina coplesitoare la ceva ce poți gestiona. Dr. Benior spune ca adesea cei care procrastineaza mai mult sunt cei care, în final, au cele mai multe realizari: „Acestia tind sa fie perfecționisti, iar ideea de a face ceva imperfect le provoaca anxietate. Asa ca amâna si fac lucrul respectiv doar atunci când nu mai au încotro.

Scopul muncii este pauza. Te straduiesti sa faci ceva, orice, numai sa meriți o pauza. Asta nu înseamna sa stai absolut degeaba, nici n-ai putea, pentru ca esti obisnuita sa faci tot timpul câte ceva. O pauza înseamna sa te ocupi, pentru scurt timp, cu altceva. Dar s-ar putea ca, odata început un lucru, sa constați ca nu mai vrei sa te opresti dupa cinci minute. Important este sa te apuci, fara povara ca trebuie sa si termini. S-ar putea sa prinzi ritmul si sa-ți faca placere sa avansezi. Daca, totusi, ți se pare în continuare greu, ofera-ți niste scurte pauze însoțite de mici recompense (atenție! înlocuieste ciocolata cu zece minute pe Facebook!)

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie