Dr. Florin Ioan Bălănică: “Nu există alimente-minune pentru slăbit. Nutriția este știință, nu este o modă”

dr florin ioan bălănică

Dr. Florin Ioan Bălănică este specialist în nutriție, medicină specializată și nutrigenomică. Experiența medicală, dar și cea personală, a unui fost obez care a slăbit 100 kg în 8 luni, îl face să empatizeze ușor cu pacienții săi, pentru care este un model foarte credibil.

Învață fiecare pacient cum să mănânce, cum să se miște, cum să își corecteze postura și cum să facă managementul stresului. Dar mai ales pune accent pe 'DE CE' mănânci, nu neapărat pe CE mănânci.

Există diete detox sau sunt doar o invenție a marketingului?

Detoxul nu există. Pentru acest lucru s-au inventat plămânii, pielea, ficatul și rinichii. Sigur că organismul uman este supus poluării, stresului și unui mod de viață nesănătos. Până la urmă, modul de viață este o alegere personală care ține de educație și obișnuințe.

Dar nu funcționează metoda extremelor, adică trăiesc nesănătos aproape tot anul și câteva săptămâni din an fac detox. Sau, mai rău, mănânc toate prostiile gen fast food, sau mănânc rar și la ore nepotrivite ori neatent și mai apoi fac și cure de sucuri din fructe. Adică, apă cu zahăr.

Totodată nu iau suplimente doar pentru că nu mănânc sănătos, mai întâi adaptez modul de viață ritmului alert care ne înconjoară și, mai apoi, mă pot gândi și la suplimente. Obiceiul de a consuma vitamine fără sens și fără a avea nevoie, doar pentru ca și alții iau, este cel puțin nepotrivit.

Soluția sănătoasă este modul de viață constant sănătos, care include alimentație corectă, mișcare, postură și managementul stresului. De toate acestea se ocupă Medicina Stilului de Viață.

Citește și Plan de slăbire cu răsfăț culinar

Procedurile de genul hidrocolonterapie au vreun efect real? Sunt nocive pe termen lung?

Colonul, adică intestinul gros are un rol important în sănătatea generală a organismului. Este organul răspunzător de evacuarea deșeurilor și trebuie să își facă treaba foarte bine pentru că de buna lui funcționare depinde imunitatea generală. Întotdeauna sfătuiesc pacienții să aibă o digestie corectă, care depinde de ce mâncăm, cât, cum și cât de repede, de încărcarea cu grăsime a organelor interne și de câtă mișcare facem zilnic.

Constipația, întâlnită în special în rândul femeilor, din cauza constelației endocrine și a unei funcționări mai lente a tractului digestiv, nu este o stare fiziologică și poate duce la disconfort, dureri abdominale și chiar la manifestări cutanate, adică pe piele.

Hidrocolonoterapia este o terapie de curățare a colonului, care poate fi folosită cu o anumită periodicitate, dar care trebuie să fie precedată de o nutriție adaptată modului de viață și structurii fiecăruia dintre noi.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate