Ninsorile și viscolul nu se opresc! Mai bine rămâneți acasă dacă puteți

Ninsorile și viscolul nu se opresc! Mai bine rămâneți acasă dacă puteți

După câteva zile de ger, viscolul s-a întors în mai multe zone ale țării. De aseară ninge viscolit fără oprire, iar circulația a devenit un adevărat calvar în marile orașe, în special în Capitală. Meteorologii au anunțat că a fost prelungită perioada în care vor fi valabile avertizările meteo de viscol.

Cod galben de ninsori

Astfel, astăzi, între orele 8 – 21 a fost emis un cod galben de ninsori moderate cantitativ şi local viscolite. În acest interval, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică şi va cuprinde treptat jumătatea de est a ţării, conform Administrației Naționale de Meteorologie.  În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi temporar în Dobrogea vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50 – 60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. În plus,  în Oltenia vor fi unele intensificări ale vântului care  va spulbera trecător zăpada. De asemenea, se menține atenționarea de cod galben de ger, pe perioada nopții.

Cod portocaliu de viscol

ANM a emis și un cod portocaliu de viscol puternic, între orele 8 – 15, valabil județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău și Vrancea. În aceste zone, viscolul va fi puternic, viteza vântului va atinge 70 – 80 km/h. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă sub 50 m.

Cum faci față viscolului

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a publicat pe pagina de Facebook mai multe recomandări utile pentru români, pentru a face față viscolului care a fost anunțat de meteorologi în orele următoare. Ar fi bine să scultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Aveți mare grijă de sănătatea dumneavoastră, mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool. Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă, conform ziuaconstanta.ro. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, trebuie să vă încălziți organismul. Mare atenție la la semnele de îngheţ! Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, consultați de urgență un medic.

De asemenea, nu neglijați semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă ați observat astfel de simptome la o persoană, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului. Dacă persoana respectivă este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.

Faceți economie la combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere. Folosiți autoturismul personal, numai dacă este absolut necesar.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Cum să treci cu bine peste zilele cu ger năprasnic? Iată ce recomandări au medicii

Nu scăpăm de gerul năprasnic! Meteorologii anunță că se întoarce viscolul

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri