Cum să treci cu bine peste zilele cu ger năprasnic? Iată ce recomandări au medicii

Cum să treci cu bine peste zilele cu ger năprasnic? Iată ce recomandări au medicii

Luna ianuarie a început cu temperaturi geroase în toată țara, iar meteorologii au emis un nou cod portocaliu care este valabil până mâine la ora 10:00. În această noapte, temperaturile pot scadă până la -29 de grade Celsius, mai ales în zonele montane. În București, temperatura poate cădea până la -14 grade, însă corpul uman le poate simți mult mai scăzute.

În aceste condiții, medicii ne atenționează să luăm măsuri serioase pentru a ne proteja sănătatea. În aceste zile, ar trebuie să stăm acasă mai mult și să plecăm numai în caz de urgență. Statul în frig poate cauza hipotermie, degerături, dar şi probleme legate de starea psihică, precum somnolenţa, pierderile de memorie sau dificultăţile de vorbire, conform adevarul.ro. Medicii spun că pe vreme friguroasă, se pierde până la 50% din căldura corpului mai ales prin extremităţi.

Ce trebuie să faci în zilele geroase ca să te simți bine

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au făcut câteva recomandări populaţiei pentru a trece cu bine de această perioadă cu temperaturi foarte scăzute. Astfel, În aceste zile trebuie să consumăm alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi să evităm consumului băuturilor alcoolice.

Totodată, trebuie evitate deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig. Dacă suntem nevoiți să părăsim locuința, trebuie neapărat să avem o îmbrăcăminte adecvată. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

De asemenea, foarte sensibili la temperaturile scăzute sunt și copiii. Aceștia nu trebuie să fie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate,  iar părinţii sunt rugaţi să evite transporturile pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător. În plus, trebuie să se evite expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături.

Totodată, este foarte importantă încălzirea corespunzătoare a locuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit, dar şi evitarea utilizării instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Nu trebuie să uităm nici de asigurarea unei bune aerisiri a locuinţelor, cel puţin o dată pe zi. De asemenea, trebuie să evităm supraîncălzirea atmosferei din locuinţă pentru că şocul termic va fi mai mare atunci când vom ieși afară. Atunci când mergem pe stradă, trebuie să evităm, pe cât este posibil, a deplasării pe porţiunile acoperite cu gheaţă.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Urmează zile cu ger năsprasnic și viscol! Meteorologii au emis mai multe avertizări meteorologice

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri