Mugurii de brad – când să-i culegi pentru sirop?
Aliați în lupta împotriva bolilor sistemului respirator, mugurii de brad au o mulțime de beneficii. Care este cel mai bun moment pentru a-i culege, astfel încât să te bucuri de proprietățile lor vindecătoare?
Mugurii de brad sunt crenguțele tinere care apar primăvara, în luna mai, ajungând la maturitate după luna iunie. Cel mai bun moment pentru a-i culege este chiar acum, când aceștia sunt de un verde proaspăt, deschis la culoare. Acum sunt cei mai fragezi și conțin cele mai multe substanțe hrănitoare.
Mugurii de brad, ingredient de bază în medicina naturistă
Siropul de muguri de brad (sau simplu, siropul de brad) este folosit în primul rând în tratarea afecțiunilor respiratorii. Pe de o parte, ajută la calmarea tusei, pe de altă parte, ajută la eliminarea mucusului.
În plus, s-a dovedit că are și proprietăți:
- antifungice;
- antibacteriene;
- antivirale;
- antioxidante;
- antiageing.
Și nu în ultimul rând, stimulează funcționarea optimă a ficatului, ajută în lupta împotriva kilogramelor în plus și e un astringent pentru vezică, altfel spus, e un bun general. Dar în ce condiții trebuie consumat?
Rețetă pentru siropul de muguri de brad
Ai nevoie de: cantități egale de apă, zahăr și muguri de brad, la care se pot adăuga puțină lămâie. Se fierbe apa cu zahărul până când acesta se topește. Oprește apoi aragazul și adaugă mugurii și lămâia, pune capacul și lasă să se răcească. Dacă vei lăsa mai mult timp mugurii în acest amestec, gustul va fi mai puternic. La final, strecoară siropul și pune-l în sticle. La nevoie, se consumă, însă nu mai mult de cinci lingurițe pe zi.
Citește și: Tratamente naturiste împotriva Helicobacter Pylori
Foto: Shutterstock