Moduri simple de a preveni gripa și Covid-19

Cu nopțile vizibil mai lungi și temperaturile în scădere constantă, lunile de iarnă se apropie tot mai mult. Gripa și Covid-19 sunt principalii inamici ai anotimpului rece.

Dar punerea în aplicare a unor mici schimbări în stilul de viață acum poate contribui la susținerea sistemului imunitar și vă poate ajuta să vă feriți de boli pe timpul iernii. Pentru început, puteți face o programare pentru o vaccinare antigripală.

Potrivit The Sun, nutriționistul Suzie Sawyer explică faptul că organismul oferă două tipuri de imunitate. Primul, nespecific, este imunitatea generală cu care ne naștem.

„Aceasta include mecanismele de apărare ale organismului împotriva unei game largi de agenți patogeni, cum ar fi bacteriile, virușii și paraziții. Unele dintre primele linii de apărare sunt pielea, membranele mucoase și aciditatea stomacală'.

A doua este imunitatea specifică, care se dezvoltă mai lent și, după cum sugerează și numele, este specifică împotriva anumitor agenți patogeni cu care este posibil să fi avut de-a face în trecut.

Suzie explică faptul că prezența antigenelor (care combat anumiți agenți patogeni, care provoacă boli) ajută la oferirea unui răspuns mai rapid atunci când și dacă agenții patogeni sunt întâlniți din nou.

„Citokinele, proteine care stimulează sau inhibă multe funcții celulare normale, fac parte din acest răspuns”, explică Suzie.

Cu toate acestea, prea multe citokine pot fi foarte dăunătoare. Este esențial să arătăm puțină atenție față de sinele nostru interior și să fim în formă și pregătiți să luptăm împotriva oricărui invadator.

Moduri simple de a preveni gripa și Covid-19

  1. Consumați coacăze negre. Aceste fructe mici și acrișoare sunt mai mult decât se vede la prima vedere.

Cercetările au descoperit că administrarea de ulei din semințe de coacăze negre ar putea ajuta la susținerea sistemului imunitar. Coacăzele negre sunt pline de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi dăunători din organism. Există coacăze negre sub formă de capsule.

  1. Regula „cinci pe zi'. Statisticile furnizate de Public Health England’s Food Standards Agency, National Diet and Nutritional Survey sugerează că doar 27% dintre adulți respectă recomandarea de a consuma cinci fructe și legume pe zi.

„Având în vedere că aceste alimente sunt unele dintre cele mai bogate în nutrienți de pe planetă, sănătatea, cu accent deosebit pe imunitate, va fi mult mai slabă ca urmare”, spune Suzie.

Ea spune că vitamina C și mineralul mangan sunt esențiale pentru un răspuns imunitar normal.

„Legumele verzi, cu frunze, ardeii roșii, fructele de pădure, cerealele integrale și legumele, toate se regăsesc în această listă”, adaugă ea.

  1. Mâncați brânză. Datorită faptului că conține zinc mineral, brânza ar putea contribui la susținerea sistemului imunitar, spune Bina Mehta, farmacist, potrivit sursei de mai sus. Zincul ajută la respingerea infecțiilor prin activarea enzimelor care atacă proteinele din viruși și bacterii.

Alte surse de zinc includ carnea, crustaceele, alte produse lactate, pâinea și produsele cerealiere.

  1. Vitamina D. Ne-a fost întipărită de ani de zile, dar vitamina care provine în principal de la soare, joacă un rol în sănătatea noastră imunitară.

„Vitamina D este produsă de organism atunci când pielea este expusă la soare, așa că este important să vă asigurați că obțineți suficientă vitamina D pe tot parcursul anului. Lumina solară limitată în lunile de iarnă înseamnă că nu producem suficientă vitamina D doar din lumina soarelui, care este necesară pentru a menține sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor și pentru a ne susține sistemul imunitar în timpul iernii, când suntem expuși la mai mulți viruși”, explică Bina.

Specialiștii din domeniul medical recomandă ca, între octombrie și martie, când lumina soarelui este rară, să menținem cu toții nivelul de vitamina D cu un supliment care să conțină cel puțin 10 micrograme de vitamina D, ideal ar fi D3.

„Bebelușii de la naștere până la vârsta de un an ar trebui să aibă, de asemenea, un supliment zilnic de 8,5 până la 10 micrograme de vitamina D dacă sunt alăptați la sân sau dacă iau mai puțin de 500 ml de lapte praf pentru sugari pe zi”, adaugă Bina.

  1. Evitați stresul. „Există o legătură între puterea sistemului imunitar și stările mentale și emoționale. Stresul afectează mobilizarea unor activități cheie ale celulelor imunitare și poate crește producția de citokine inflamatorii”, spune Suzie.

Încercați să vă dedicați timp în fiecare zi, chiar și numai zece minute, pentru a vă relaxa.

Luați-vă timp departe de ecrane și implicați-vă într-o activitate liniștitoare.

Poate citiți o revistă sau câteva pagini dintr-o carte, udați grădina, florile sau pur și simplu stați și savurați încet o cană de ceai.

  1. Aveți grijă de intestin. O mare parte din ceea ce se întâmplă ca parte a unui răspuns imunitar normal se întâmplă în intestin.

„Aproximativ două kilograme din greutatea corporală sunt alcătuite din bacterii (adesea denumite probiotice), în principal pete prietenoase care locuiesc sau vin și pleacă prin tractul digestiv. Acestea reprezintă prima linie de apărare împotriva altor bacterii, viruși și ciuperci care cauzează boli”, explică Suzie.

Hrănirea acestor probiotice cu prebiotice le ajută să se dezvolte. Bucurați-vă de ceapă, praz, usturoi și cicoare pentru o bunătate prebiotică puternică.

  1. Încercați frunzele de păpădie. Frunzele pe care le găsiți afară, în grădină, sunt excelente pentru a hrăni bacteriile bune din intestin.

În plus, acestea sunt bune pentru a spori producția de bilă, care este necesară pentru digestie.

Pentru a pregăti o cană răcoroasă de ceai de păpădie, puneți la macerat o lingură de frunze de păpădie într-un ibric cu apă clocotită. Se lasă timp de 20 de minute, se strecoară apa și lichidul poate fi băut când și cum doriți.

  1. Mișcare. Orice lucru care pune sângele în mișcare va ajuta sistemul nostru limfatic, un sistem de tuburi și ganglioni limfatici care transportă un lichid transparent numit limfă.

Potrivit Cancer Research UK, limfa conține celule albe din sânge numite limfocite. Acestea ajută la combaterea infecțiilor. Sistemul limfatic este organul-cheie al corpului responsabil pentru imunitate.

„Un stil de viață sedentar și o dietă bogată în grăsimi vor face ca limfa să fie mai greu de transportat. Exercițiile fizice regulate mențin limfa în mișcare și îmbunătățesc circulația în general, toate extrem de benefice pentru sistemul imunitar”, adaugă Suzie.

Încercați mersul pe jos în ritm rapid, înotul, mersul pe bicicletă, joggingul sau alte forme de exerciții aerobice, precum și exercițiile de antrenament de forță, care ajută la pomparea sângelui și la împingerea limfei.

  1. Grijă la constipație. „Constipația, adesea cauzată de o lipsă de fibre alimentare, duce la o acumulare de toxine care va pune presiune asupra sistemului imunitar”, explică nutriționistul.

Încercați să consumați cel puțin 30 g de fibre pe zi pentru a vă ajuta să mențineți lucrurile în mișcare. De exemplu, un cartof copt cu pieliță de mărime medie conține 4 g de fibre, un avocado conține puțin peste 6 g, iar o cană de ovăz conține 8 g.

  1. Odihna. Somnul este crucial pentru sănătatea noastră generală și, de asemenea, pentru susținerea imunității noastre.

„Atunci când dormim, sistemul nostru imunitar se pune la treabă pentru a identifica și a se apăra împotriva microbilor potențial dăunători. Atât calitatea, cât și cantitatea de somn sunt la fel de importante', adaugă și Bina Mehta.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate