Cu nopțile vizibil mai lungi și temperaturile în scădere constantă, lunile de iarnă se apropie tot mai mult. Gripa și Covid-19 sunt principalii inamici ai anotimpului rece.
Dar punerea în aplicare a unor mici schimbări în stilul de viață acum poate contribui la susținerea sistemului imunitar și vă poate ajuta să vă feriți de boli pe timpul iernii. Pentru început, puteți face o programare pentru o vaccinare antigripală.
Potrivit The Sun, nutriționistul Suzie Sawyer explică faptul că organismul oferă două tipuri de imunitate. Primul, nespecific, este imunitatea generală cu care ne naștem.
„Aceasta include mecanismele de apărare ale organismului împotriva unei game largi de agenți patogeni, cum ar fi bacteriile, virușii și paraziții. Unele dintre primele linii de apărare sunt pielea, membranele mucoase și aciditatea stomacală'.
A doua este imunitatea specifică, care se dezvoltă mai lent și, după cum sugerează și numele, este specifică împotriva anumitor agenți patogeni cu care este posibil să fi avut de-a face în trecut.
Suzie explică faptul că prezența antigenelor (care combat anumiți agenți patogeni, care provoacă boli) ajută la oferirea unui răspuns mai rapid atunci când și dacă agenții patogeni sunt întâlniți din nou.
„Citokinele, proteine care stimulează sau inhibă multe funcții celulare normale, fac parte din acest răspuns”, explică Suzie.
Cu toate acestea, prea multe citokine pot fi foarte dăunătoare. Este esențial să arătăm puțină atenție față de sinele nostru interior și să fim în formă și pregătiți să luptăm împotriva oricărui invadator.
Cercetările au descoperit că administrarea de ulei din semințe de coacăze negre ar putea ajuta la susținerea sistemului imunitar. Coacăzele negre sunt pline de antioxidanți, care ajută la combaterea radicalilor liberi dăunători din organism. Există coacăze negre sub formă de capsule.
„Având în vedere că aceste alimente sunt unele dintre cele mai bogate în nutrienți de pe planetă, sănătatea, cu accent deosebit pe imunitate, va fi mult mai slabă ca urmare”, spune Suzie.
Ea spune că vitamina C și mineralul mangan sunt esențiale pentru un răspuns imunitar normal.
„Legumele verzi, cu frunze, ardeii roșii, fructele de pădure, cerealele integrale și legumele, toate se regăsesc în această listă”, adaugă ea.
Alte surse de zinc includ carnea, crustaceele, alte produse lactate, pâinea și produsele cerealiere.
„Vitamina D este produsă de organism atunci când pielea este expusă la soare, așa că este important să vă asigurați că obțineți suficientă vitamina D pe tot parcursul anului. Lumina solară limitată în lunile de iarnă înseamnă că nu producem suficientă vitamina D doar din lumina soarelui, care este necesară pentru a menține sănătatea oaselor, a dinților și a mușchilor și pentru a ne susține sistemul imunitar în timpul iernii, când suntem expuși la mai mulți viruși”, explică Bina.
Specialiștii din domeniul medical recomandă ca, între octombrie și martie, când lumina soarelui este rară, să menținem cu toții nivelul de vitamina D cu un supliment care să conțină cel puțin 10 micrograme de vitamina D, ideal ar fi D3.
„Bebelușii de la naștere până la vârsta de un an ar trebui să aibă, de asemenea, un supliment zilnic de 8,5 până la 10 micrograme de vitamina D dacă sunt alăptați la sân sau dacă iau mai puțin de 500 ml de lapte praf pentru sugari pe zi”, adaugă Bina.
Încercați să vă dedicați timp în fiecare zi, chiar și numai zece minute, pentru a vă relaxa.
Luați-vă timp departe de ecrane și implicați-vă într-o activitate liniștitoare.
Poate citiți o revistă sau câteva pagini dintr-o carte, udați grădina, florile sau pur și simplu stați și savurați încet o cană de ceai.
„Aproximativ două kilograme din greutatea corporală sunt alcătuite din bacterii (adesea denumite probiotice), în principal pete prietenoase care locuiesc sau vin și pleacă prin tractul digestiv. Acestea reprezintă prima linie de apărare împotriva altor bacterii, viruși și ciuperci care cauzează boli”, explică Suzie.
Hrănirea acestor probiotice cu prebiotice le ajută să se dezvolte. Bucurați-vă de ceapă, praz, usturoi și cicoare pentru o bunătate prebiotică puternică.
În plus, acestea sunt bune pentru a spori producția de bilă, care este necesară pentru digestie.
Pentru a pregăti o cană răcoroasă de ceai de păpădie, puneți la macerat o lingură de frunze de păpădie într-un ibric cu apă clocotită. Se lasă timp de 20 de minute, se strecoară apa și lichidul poate fi băut când și cum doriți.
Potrivit Cancer Research UK, limfa conține celule albe din sânge numite limfocite. Acestea ajută la combaterea infecțiilor. Sistemul limfatic este organul-cheie al corpului responsabil pentru imunitate.
„Un stil de viață sedentar și o dietă bogată în grăsimi vor face ca limfa să fie mai greu de transportat. Exercițiile fizice regulate mențin limfa în mișcare și îmbunătățesc circulația în general, toate extrem de benefice pentru sistemul imunitar”, adaugă Suzie.
Încercați mersul pe jos în ritm rapid, înotul, mersul pe bicicletă, joggingul sau alte forme de exerciții aerobice, precum și exercițiile de antrenament de forță, care ajută la pomparea sângelui și la împingerea limfei.
Încercați să consumați cel puțin 30 g de fibre pe zi pentru a vă ajuta să mențineți lucrurile în mișcare. De exemplu, un cartof copt cu pieliță de mărime medie conține 4 g de fibre, un avocado conține puțin peste 6 g, iar o cană de ovăz conține 8 g.
„Atunci când dormim, sistemul nostru imunitar se pune la treabă pentru a identifica și a se apăra împotriva microbilor potențial dăunători. Atât calitatea, cât și cantitatea de somn sunt la fel de importante', adaugă și Bina Mehta.
Foto: 123RF