Mirosuri preferate si tipuri de personalitati

Astfel, cercetarile efectuate de catre biopsihologii americani de la Universitatea Cornell au dovedit ca nu numai preferintele pentru anumite culori, cat si cele pentru diverse mirosuri pot oferi detalii despre personalitatea ta.

Poate ai remarcat si tu ca anumite combinatii de substante parfumate iti cre­eaza buna dispozitie, pe cand alte substante iti sunt „indiferente“, adica nu iti provoaca amintiri sau anumite stari de spirit. Afla si tu ce spun preferintele tale olfactive despre tipul de personalitate pe care il ai.

Cum se aplica testul?
De ce avem nevoie

Este nevoie de trei sticlute identice cu esente de mar crud, banana si coaja de portocala. In lipsa esentelor, se pot folosi chiar sucuri care au un miros puternic al acestor fructe sau solutii preparate din fructele proaspete. Pe langa aceste sticlute, avem nevoie de inca trei sticlute in care sa punem diferite esente de arome de lemn.

Astfel, intr-una punem frunze proaspete de brad, in ulei de brad si nu de pin, in cea de-a doua tamaie tot in ulei de brad, iar in cea de-a treia lemn de brad ars in ulei de floarea-soarelui (pot fi bete de chi­brit, dupa eliminarea fosforului).

Cum evaluam
Luam prima sticluta cu esenta de aroma de mar si scurgem cinci – sase picaturi pe o suga­tiva. Pe aceeasi sugativa picuram apoi aceeasi cantitate dintr-o alta sticluta cu esen­ta de lemn, cum ar fi cea in care avem frunze in ulei de brad. In acest fel combinam pe rand fiecare dintre mirosurile de fructe cu fiecare dintre mirosurile de lemn. Important! Nu are rost sa combini intre ele doua mirosuri de fructe sau doua mirosuri de lemn. Imediat dupa ce ai facut o combinatie intre esente, picurata pe o sugativa, da-o sa o miroasa celui pe care doresti sa-l testezi (la o distanta de patru – cinci cm de nas).

Spune-i sa dea o nota de la 0 la 10 combinatiei de mirosuri aleasa, rugandu-l sa fie sincer si explicandu-i ca este un joc. Scrie pe o bucata de hartie, ordonat, nota pe care o ofera acesta fiecarei combinatii de mirosuri. Dupa ce ati testat toate cele noua combinatii de mirosuri, com­para rezultatele care au fost notate cu notele cele mai mari cu tipologiile de personalitate pre­zentate in continuare.

Aromoterapie
Cercetatorii in neurobiofizica au constatat ca aromele preferate iarna ofera si solutia tratarii unor probleme psihologice. Astfel, psihologii americani au dovedit ca un contact cat mai indelungat al indivizilor cu mirosul preferat poate duce la eliminarea problemelor.

Aceasta inseamna ca acel miros este placut pentru ca sistemul nervos are nevoie de izul cu pricina datorita rolului sau echilibrant asupra unor functii nervoase. Se recomanda ca respectivele combinatii de mirosuri placute sa fie savurate cat mai des dupa trezire si cu una – doua ore inainte de culcare.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie