Mierea de rapiţă: beneficii şi proprietăţi
Mierea de rapiţă este obţinută din rapiţa sălbatică, o plantă bogată în proteine, carbohidraţi, glucide, lipide, în minerale precum bor, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, în vitaminele A, B1, B2, B3, C şi betacaroten. Albinele produc această miere în luna mai.
Datorită abundenţei de principii nutritive, mierea de rapiţă aduce nenumărate beneficii sănătăţii şi frumuseţii. În ciuda mirosului nu foarte plăcut, asemănător cu cel al verzei, mierea de rapiţă este foarte bună la gust. Are o culoare alburie şi o textură cremoasă.
Mierea de rapiţă, remediu în numeroase afecţiuni
Mierea de rapiţă este un remediu eficient în bolile renale, de stomac, cardiace, respiratorii şi în osteoporoză. De asemenea, poate fi folosită profilactic, prevenind afecţiunile hepatice, pancreatice şi splenice. Mai mult, graţie proprietăţilor sale antibacteriene, această miere distruge bacterii precum streptococul, stafilococul sau helicobacter pylori.
Graţie oligoelementelor pe care le conţine (bor şi calciu), mierea de rapiţă este recomandată şi în reumatisme. Mierea de rapiţă are şi efecte sedative şi relaxante, fiind recomandată persoanelor care se confruntă cu un nivel ridicat de stres, cu depresie şi anxietate sau cu insomnie.
Poate fi consumată oricum: în ceai, cafea şi lapte sau unsă pe pâine cu unt.
Mierea de rapiţă, folosită în cosmetică
Mierea de rapiţă este un ingredient de bază în măştile cosmetice. Graţie conţinutului bogat în vitamina E, luptă eficient împotriva îmbătrânirii pielii, menţinându-i tonicitatea şi elasticitatea.
O reţetă simplă de mască pe bază de miere de rapiţă este următoarea: se amestecă o linguriţă de miere cu 5-6 picături de ulei de argan şi se aplică pe faţă. Se îndepărtează după 10-15 minute şi se clăteşte cu apă. Are acţiune nutritivă şi hidratantă, nemaifiind nevoie să aplici cremă de faţă în ziua în care ţi-ai făcut masca.
Tu ai folosit vreodată miere de rapiţă şi dacă da, cum şi în ce scop?
Autor: Oana Anghel