Cancerul ovarian, “asasinul tăcut”

De 8 mai, Ziua internațională de luptă împotrivă cancerului ovarian, medicii atrag atenția asupra acestui diagnostic care, de multe ori, este descoperit prea târziu. 

Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Mircea Gongu,  medic specialist oncologie

În România, anual sunt diagnosticate circa 1.850 de cazuri, dintre care 1.020 pierd lupta cu boală, unul dintre motivele diagnosticării târzii fiind faptul că simptomele sunt înșelătoare. „Faţă de cancerul la sân, cel ovarian apare mai rar. Însă peste tot în lume este ucigașul numărul 1, pentru că simptomele sunt discrete și nespecifice', explică dr. Mircea Gongu, medic specialist oncologie. Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu cele ale unor boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastro-intestinale (creșterea circumferinței abdominale/balonare persistentă, de lungă durată, nu tranzitorie, senzația de sațietate precoce, dureri în abdomen sau necesitatea frecventă de a urina).

Factorii de risc

vârsta: majoritatea cazurilor de cancer ovarian sunt diagnosticate în jurul vârstei de 55 de ani;

istoricul familial: riscul de a face cancer ovarian este mai mare la femeile care au în familie două sau mai multe rude care au avut cancer ovarian, de sân, de colon sau de  uter;

ereditate: mutațiile genelor BRCA 1 și 2 cresc riscul apariției acestui tip de cancer;

De asemenea, femeile obeze, cele care nu au avut copii, nu au luat niciodată pilule contraceptive, cărora le-a venit menstruația mai devreme de 12 ani sau care au intrat la menopauză la o vârstă avansată au șanse mai mari de a face cancer ovarian.

“Mergeți la medicul de familie dacă manifestați aceste simptome de mai mult de trei săptămâni. De asemenea, dacă aveți în familie pe cineva care a suferit de cancer ovarian, spuneți-i asta medicului”, a subliniat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Home