Menstruația poate distruge somnul. Sfaturi pentru a te odihni bine în acea perioadă a lunii

Corpul feminin trece printr-o serie de modificări de-a lungul unui ciclu menstrual, inclusiv un rollercoaster de hormoni. Și acesta este doar unul dintre motivele pentru care somnul unei femei nu este de bună calitate în anumite perioade ale lunii.

„Cei doi hormoni cheie în timpul ciclului menstrual sunt estrogenul și progesteronul, care provin din ovulul în creștere din ovar', a spus dr. Gareth Nye, lector la Chester Medical School, specializat în sănătatea maternă și fetală, scrie The Sun.

Estrogenul și progesteronul cresc și coboară în mod ciclic în fiecare lună.

Acestea cresc în prima jumătate a ciclului pentru a ajuta la pregătirea uterului pentru un ovul fertilizat și scad în a doua jumătate pentru a provoca ruperea mucoasei uterului (adică menstruația).

„Deoarece progesteronul provoacă o creștere a temperaturii normale a corpului cu până la un grad complet, care, deși nu pare mult, poate fi suficientă pentru a perturba tiparele de somn', a mai spus medicul.

Temperatura bazală a corpului unei femei crește în timpul ovulației, pe măsură ce progesteronul crește. Ovulația are loc la jumătatea ciclului, cu două săptămâni înainte de următoarea menstruație, deși există mici variații. Prin urmare, poate crește ușor temperatura corpului la mijlocul ciclului, înainte de următoarea sângerare.

Dr. Nye a spus că o posibilă teorie este că această creștere a temperaturii corpului îngreunează somnul. Poate afecta timpul petrecut în stadiile de somn, cum ar fi somnul REM, care este cel mai reparator tip de somn.

O altă cauză potențială a dificultăților de somn ca urmare a menstruației este sindromul premenstrual. Specialiștii spun că „cel mai frecvent moment în care apar aceste probleme de somn este cu trei până la șase zile înainte de a avea menstruație'.

Sindromul premenstrual este un set de simptome care apar chiar înainte de menstruație, inclusiv balonare și stare de spirit scăzută. Unele femei cu sindrom premenstrual pot avea niveluri scăzute de melatonină, un hormon care activează seara pentru a induce somnul, potrivit Sleep Foundation. În cele din urmă, menstruația poate afecta somnul, deoarece poate provoca crampe sau drumuri regulate la toaletă.

Sfaturi pentru un somn bun în timpul menstruației

Dr. Elisabeth Philipps, specialist în neuroștiință, are câteva sfaturi despre gestionarea somnului în preajma menstruației.

Ea a spus că dacă ai o noapte de odihnă zbuciumată, „odihna scurtă în timpul zilei poate ajuta la conservarea energiei'.

Monitorizează-ți ciclul printr-o aplicație sau un ceas inteligent, astfel încât să știi când se apropie menstruația și să poți acorda prioritate odihnei și somnului oriunde poți', a spus ea, potrivit sursei mai sus menționată.

Pentru a compensa impactul sindromului pre-menstrual, este recomandat evitarea alcoolului și al fumatului. Cercetările sugerează că fumatul crește riscul de probleme de somn legate de menstruație, inclusiv eficiența somnului și timpul total de somn.

De asemenea, mesele mici și dese, exercițiile ușoare și mai puțin stres ajută în această perioadă. Mai mult decât atât, experții spun că o temperatură răcoroasă a camerei este optimă pentru somn. Consensul oamenilor de știință este că temperatura în dormitor ar trebui să fie în jur de 16-18°C.

O scădere a temperaturii corpului, care ar trebui să apară în mod natural în jurul orei de culcare, semnalează creierului că este timpul să doarmă. Pentru a adormi mai repede, experții recomandă încălzirea pielii înainte de culcare, astfel încât să piardă mai repede căldura corpului.

Puteți face acest lucru făcând un duș fierbinte sau punând picioarele pe o sticlă cu apă fierbinte cu aproximativ o oră înainte de culcare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate