Medicul Dorel Săndesc, despre pacienții cu COVID-19 în stare gravă: „Primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea, suferință există”

„Nu suntem prizonieri acasă, suntem în siguranță acasă”, acesta ar trebui să ne fie motto-ul în vremurile pe care le trăim.

În timpul unei intervenții în programul postului de televiziune Digi24, Dorel Săndesc, președintele Asociației de Terapie Intensivă din România, a explicat câte îndură un pacient diagnosticat cu coronavirus, odată ajuns în stare gravă.

Medicul Dorel Săndesc, despre pacienții cu COVID-19 în stare gravă: „Primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea, suferință există”

Informațiile sunt crude, însă este necesar să le cunoaștem pentru a înțelege cât de important este să ne protejăm pe noi, familiile noastre și comunitățile din care facem parte.

„Mai bine izolat decât ventilat sau mai bine izolat decât intubat. Mai bine să contribuiți la rezultatul acestei lupte stând acasă.

Să vă protejați sănătatea proprie, dar apoi, limitând transmiterea poate evităm vârful ăla foarte mare care să sufoce, să pună genunchiul pe sistemul sanitar.

A ajunge acolo este ceva care e foarte greu de imaginat ca suferință pentru un om. Să ajungi să ai introduse în tine tot felul de tuburi, de ace. Peste tot.

Un tub de plastic gros cât degetul mare de la mâna introdus pe gât până în trahee prin care să fii ventilat, catetere venoase introduse la baza gâtului, în gât chiar, să meargă până în inimă.

Tot felul de aparate care pompează și scot aer din tine. Sonde care se vor introduce până în plămâni să îți aspire secrețiile.

Sonde de plastic cu jet de aer negativ, cu aspirație. Sondă medicală, sondă nazo-gastrică care merge în stomac. Toate acestea fiind în tine. Să fii întors pe o parte și pe alta.

Sigur că da, pacienții primesc calmante, primesc sedative, dar, cu toate acestea, suferință există și este enormă pentru că nu poți ține un om în comă profundă.

Doar așa, că nu suferă. Atunci agravezi prognosticul. Scad șansele de a fi salvat. Deci tabloul suferinței e deosebit la un pacient grav”, a transmis medicul Dorel Săndesc, potrivit Revista 22.

COVID-19

Dintre persoanele infectate, 88,550 au murit. În țara noastră, până la acest moment, au fost confirmate un total de 4,761 de cazuri. Dintre pacienții testați pozitiv, până la acest moment, 528 s-au vindecat, iar 227 au decedat.

Foto: Libertatea.ro

Citește și:

Actorul Alec Baldwin va deveni tată pentru a șasea oară! Soția lui este însărcinată la cinci luni de la pierderea sarcinii anterioare

Duffy a detaliat agresiunea sexuală suferită cu o decadă în urmă: „Îmi amintesc durerea și încercările de a rămâne conștientă”

Cum decurge viața Lidiei Buble și a lui Răzvan Simion în izolare? „Nu ar fi exclus să ieșim și cu bublișorul mic”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate