Medicina celor Trei Tipare

tipuri de femei Ayurveda

Vindecătorii Ayurveda din India au alcătuit un program strict individualizat de control organic, denumit Teoria celor Trei Tipare', care reglementează toate procesele din organismul uman. Află căruia din cele trei tipuri Ayurvedice aparţii.

Ayurveda este considerată de secole una din cele mai tainice ştiinţe de vindecare a omului. Conform acesteia, există trei genuri de forţă interioară ce ne domina organismul:

Vata – principiul mişcării,

Pitta – principiul metabolic

Kapha – principiul de legătură

Pentru ca trupul şi spiritul să actioneze în armonie, aceste trei forţe interne trebuie să fie egale. Dacă ele nu se afla una faţă de cealaltă în echilibru, se ajunge la decizii organice incorecte, balanţa se dereglează şi te imbolnăveşti. De aceea trebuie să ştii exact care este cea mai puternică dintre forţele tale interioare, astfel încât prin alimentaţie şi comportament să întăreşti părţile slabe, aducându-le către echilibru. Aşadar:

Femeia Vata'

Vata (un cuvânt al limbii hindu care defineşte spaţiul şi aerul) comandă toate componentele de mişcare ale organismului uman, activitatea musculaturii, a tuturor organelor interne, circulaţia sângelui, respiraţia şi activităţile psiho-spirituale. Tipul Vata cuprinde persoanele care au o constituţie uşoară a corpului. Acestea sunt suple şi se păstrează adesea sub greutatea normală fără a face eforturi în acest sens.

Femeile Vata sunt cele care se entuziasmează peste măsură, sunt pline de idei, au o imaginaţie bogată şi efervescentă şi dovedesc o uşurinţă deosebită de a trece de la o problemă la alta. În general, acest tip feminin are tenul uscat, simte o aversiune deosebită faţă de vremea rece de iarnă şi mai ales de vânt, adoarme în general greu, are somnul superficial şi neregulat. Suferă adesea de constipaţie şi au o digestie dificilă.

Recomandările Ayurvedice pentru femeia Vata

• Aranjează-ţi programul astfel încât să faci cel puţin două plimbări mai lungi pe săptămână în aer liber, chiar si toamna ori iarna. Vei avea un somn bun, o piele mult mai elastică şi mai catifelată şi o mare rezervă de energie, chiar şi în dragoste.

• Culcă-te înainte de ora 22

• Apelează, cât de des posibil, la exerciţii de relaxare

• Mănâncă regulat şi odihneşte-te după masă măcar o oră

• Elimină din alimentaţie cafeaua, ceaiul negru şi alcoolul

• Acordă trupului tău mai multa linişte

• Bea mult ceai de plante în special de ghimbir

Citeste a doua parte a articolului ca să afli ce trebuie să faci dacă aparții unuia dintre celelalte două tipare ayurvedice.

Autor: Adrian Cîlțan

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate