Mărturii cutremurătoare ale soldaților ruși capturați în Ucraina: „Putin ne-a aruncat în război fără antrenament”

Pe măsură ce războiul din Ucraina continuă apar mai multe detalii cutremurătoare ale victimelor. Printre acestea se numără și soldații ruși care au fost trimiși pe teritoriul ucrainean sub pretextul unui exercițiu militar.

Cei de la The Sun au reușit să intre într-un lagăr de prizonieri de război din Ucraina și au obținut câteva mărturii cutremurătoare ale soldaților ruși. Trupele capturate au susținut că au fost aruncate în luptă de „șacali' fără antrenament adecvat, atunci când președintele Vladimir Putin și-a lansat invazia ilegală în februarie.

Potrivit ziarului britanic, personalul penitenciarului a selectat doi prizonieri din Dnipro. Ambii bărbați au fost vizitați de membri ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii pentru a verifica dacă sunt tratați în conformitate cu Convențiile de la Geneva.

Interviurile acestora au durat 90 minute. Bărbații care și-au spus poveștile nu aveau răni pe corp și au spus că au condiții bune în tabară. Numele acestora au fost schimbate de către publicație și nu au divulgat detaliile unității pentru a-i proteja de represaliile de la Kremlin.

Primul soldat, prezentat sub pseudonimul Vadim are 26 de ani și a fost capturat la Harkov. Acesta se afla într-un lansator de rachete Grad când convoiul său a fost lovit de o ambuscadă în Harkov în a treia zi de război.

„Am fost aruncat afară de o explozie și am văzut un camion în fața mea explodând. Am crezut că toți sunt morți. Nu aveau cum să supraviețuiască. Camionul din spatele meu a fost lovit și a luat foc. Purta muniție și știam că va începe să explodeze, așa că a trebuit să scap', a declarat soldatul rus.

S-a târât până la un copac de pe marginea drumului și a leșinat. Când și-a revenit, obuzele ucrainene aterizau în jurul lui. A reușit să bandajeze o rană de pe partea superioară a coapsei stângi, unde fusese tăiat.

Vadim a intrat ulterior clătinându-se într-o curte părăsită, unde a stat zece zile, mâncând biscuiți și dulciuri lăsate de paznicii care obișnuiau să o patruleze și bând dintr-un robinet care mai avea apă curentă.

Când piciorul său a fost suficient de puternic, a încercat să fugă până a ajuns la un bloc bombardat. Unul dintre apartamente avea un frigider plin cu mâncare, așa că a rămas. Dar după trei zile a văzut o patrulă ucraineană și a decis să se predea.

„Am coborât și am mers foarte încet, cu mâinile sus. Mă gândeam: Dacă există un lunetist, atunci s-a terminat. Am auzit un strigăt să mă opresc și am îngenuncheat pe podea, foarte încet. Mi-au ordonat să mă întind și mi-au pus întrebări despre cine sunt și de unde am venit. Apoi au sunat la altă unitate și am fost dus. Mai întâi într-un loc, apoi până aici', a mai spus Vadim.

Vadim s-a alăturat armatei acum șase ani pentru bani. Câștiga în jur de 3789.81 lei pe lună. După ce a părăsit forțele armate, el lucra ca mecanic și plănuia să-și obțină permisul de autospecială pentru a putea deveni șofer de camion pe distanțe lungi.

„Acum am două opțiuni. Ori sunt în închisoare aici, ori voi fi în închisoare în Rusia din cauza a ceea ce am spus despre armata rusă. Mulți oameni cred că este a doua armată din lume, dar nu avem nimic. Nu avem pregătire, nu avem echipament și este o crimă să spui asta în Rusia', a mai dezvăluit Vadim.

El a spus că unul dintre comandanții cu care a servit în războiul din Ucraina a fost cel mai bun pe care l-a avut vreodată. Dar pe restul i-a numit „șacali'. Vadim a spus: „Nu le pasă de oamenii lor. Ne tratează ca pe niște câini.'

Tânărul bănuia ca urmează să se întâmple ceva de o mare amploare, deoarece cu câteva zile înainte de invazie li s-a ordonat să-și predea telefoanele și actele de identitate.

„La început nu ne-am dat seama unde suntem sau încotro mergem, dar a doua zi am știut. Am trecut pe teritoriul ucrainean și am știut, pentru că am văzut gardul de frontieră distrus. Ni s-a ordonat să extindem vehiculele și ni s-au dat coordonate pentru a trage. Nu știam în ce trăgeam, dar acum mi s-a spus că am lovit un sat cu civili.'

Cel de-al doilea soldat este numit Caporalul Ivan. Acesta are 22 de ani și a fost capturat tot în Harkov, Ucraina. Tânărul și-a sunat mama pentru a-i spune că a fost capturat, însă nu a putut vorbi pentru că „plângea foarte mult'.

Lacrimile îi curgeau pe față în timp ce descria momentul în care gardienii lagărului de arestare i-au cerut să sune acasă.

Autoritățile din Ucraina le-au cerut prizonierilor să sune acasă pentru a transmite mesajul despre ceea ce se întâmplă în război. Ivan a specificat faptul că gardienii nu i-au sugerat niciun mesaj special de transmis. Tot ce doreau era ca ea să știe că fiul ei fusese capturat și era încă în viață. Povestea acestuia este similară cu cea de mai sus.

Lui Ivan i-a fost teamă că va muri. Mai mult decât atât, el a susținut că unitatea sa nu a fost niciodată instruită despre cum să reacționeze într-o ambuscadă.

„Noi facem doar exerciții de teren de două ori pe an. Mergem o lună, de două ori pe an și exersăm să tragem, dar nu ne antrenăm pentru ambuscade. Artileria nu ar trebui să fie în ambuscadă.'

Până în acel moment, cariera lui de doi ani în armată fusese în mare parte petrecută conducând un plug de zăpadă pentru a curăța drumurile din jurul Murmansk. Ambițiile lui au crescut când s-a mutat cu iubita lui și își dorea mai mulți bani pentru a-și cumpăra o mașină.

„Am vrut să-mi iau permisul de conducere și să-mi cumpăr o Toyota Camry. N-am crezut niciodată că voi merge la război. De cele mai multe ori doar curățăm zăpada sau întreținem utilajele Grad', a declarat Ivan.

La început a semnat pentru doi ani. Dar când a venit timpul să plece, iubita lui era la facultatea de medicină. Așa că Ivan a fost de acord să rămână în armată încă trei ani și apoi să se mute împreună.

La câteva luni după ce și-a extins serviciul, Rusia a invadat Ucraina. Întrebat despre atrocitățile rusești, inclusiv tortură, viol și crimă, Ivan a spus: „Sunt șocat. Sunt doar niște idioți.'

Acum spune că cea mai bună speranță a lui este să facă parte dintr-un schimb de prizonieri. El a spus: „Vreau doar să-mi văd din nou mama și prietena'.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri