Mamă singură – trei norme full time

Să fii mamă singură în România este acrobație de maximă performanță și grație, dar fără plasă de siguranță.

mama singura

Lumea dă din cap cu compătimire și mirare când aude că-ți crești copilul singură, fără nici un ajutor. Nu așa era scenariul, dar dacă tatăl s-a evaporat din peisaj, trebuie să te descurci.

O mamă singură nu este doar o mamă – este totul în casă și trebuie să dea totul și la muncă. Nu e doar copilul – ce frumos ar fi! Mai sunt gătitul, vasele, rufele, curățenia, facturile, rata la bancă – și știi ce ți-ar mai lipsi? Un câine.

Cum ar fi să-ți ia cineva polonicul din mână și să gătească în locul tău în timp ce ție ți se închid ochii citind povestea de la culcare? Sau să scoată rufele din mașină și să le întindă la uscat în timp ce tu faci temele cu copilul… sau copiii? Ori măcar să stea cu ochii pe cel mic până intri, scurt, la toaletă.

Condiția de mamă singură atrage scăderea standardelor. „Curat devine „destul de curat. „Îngrijită se rezumă la „spălată și, cel mult, o cremă întinsă repede pe față. Mâncatul se desfășoară deseori în picioare, în mișcare, rupt cu mâna direct din ambalaj. „Elegantă e înlocuit cu „comod îmbrăcată și, mai ales, încălțată.

Nici exprimarea nu mai poate fi la fel de îngrijită fiindcă răbdarea are niște limite de care te izbești brusc. Iar când copilul tău spune „@*#!, îți dai seama că trebuie să te revolți (adică să mai și înjuri), dar în gând. Paradoxul e că și la muncă te încarci mai mult, pentru că salariul e foarte important, nu-ți poți permite să-l pierzi, doar ești unicul întreținător de familie!

Ba, dacă poți munci câte ceva în plus, o faci. Când? Seara, după ce copilul a adormit. Dar ai și avantaje. Poți să-ți construiești singură strategia de creșterea a copilului, să decizi singură. Și, dacă mă gândesc bine, un părinte singur poate fi mai bun, pentru că face efortul să compenseze lipsa celuilalt; pentru că, în locul unor ambiții și al unor ștachete și tipare impuse de societate, urmărește din răsputeri fericirea copilului, acordându-i respectul și atenția pe care altfel ar putea să le piardă din vedere.

Și unde mai pui liniștea și armonia din casă, lucruri care depind doar de doi oameni și nu oricare doi, ci unii care se iubesc și se susțin necondiționat. Iar dacă-s trei – cu atât mai bine!

Mai bine împreună?

Unele mame sunt, practic, singure, chiar dacă sunt măritate.

Caracter puternic

Crescând singură un copil, devii mai puternică tu, devine mai puternic copilul.

Și totuși e mai simplu?

Dintr-un punct de vedere, e mai ușor să-l crești singură pentru că ai o legătură specială cu el.

Împarte, împărtășește

Nu te iei după reclame și  nu mănânci singură ciocolata, ascunsă în debara.

Doi în unul

Poți să fii și mamă, și tată pentru copilul tău. Nu e simplu, dar nici imposibil!

Autor: Mihaela Serea;

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Mama si copilul