Lentile de contact sau ochelari de vedere? Ce ți se potrivește?

Dacă parcurgerea unei pagini de carte începe să devină obositoare, e timpul să apelezi la metode de corecție a vederii. Să fie clasicii ochelari sau discretele lentile de contact?

lentile-contact

foto lentile de contact via Shutterstock

Aragaz cu patru ochi era, într-o vreme, una dintre cele mai utilizate și crude porecle adresate persoanelor care purtau ochelari. În prezent, ochelarii sunt mai răspândiţi ca oricând și mai şic ca niciodată. Aceștia dau persoanei care îi poartă un aer distinct, de intelectual, și pot schimba radical fizionomia feței. Astfel, dacă nu duci o viaţă foarte activă sau dacă nu practici în mod constant sport, ochelarii sunt cea mai bună alegere.

Lentilele de contact nu au apărut dintr-un moft, ci din necesitatea de a corecta vederea persoanelor cu meserii care implicau activitate fizică susţinută şi ritm alert de lucru şi pentru care purtarea ochelarilor devenea un real inconvenient. În ultimele decenii, acestea s-au extins spre zona cos-metică şi terapeutică, iar, în prezent, grupul-ţintă nu mai are limite. Astăzi se estimează că în lume aproximativ 125 de milioane de oameni folosesc lentile de contact pentru diferite motive. Acestea îmbunătăţesc aspectul fizic şi cresc încrederea în sine, importantă mai ales în cazul adolescenţilor și al femeilor.

De ce să porţi ochelari de vedere?

Sunt uşor de purtat și pot fi scoși cu usurință când nu îi foloseşti în permanenţă (miopie, hipermetropie sau astigmatism de mică amploare, sau în caz de prezbiție).

❉ Durată nelimitată de purtare

❉ Sunt considerați accesorii de modă, care se adaptează nu numai anatomiei faciale, ci şi stilului personal.

❉ Vederea e omogenă pe tot parcursul purtării

Pe lista dezavantajelor trecem faptul că imaginile, prin lentilele ochelarilor, sunt puţin deformate, din cauza distanţei dintre ochi şi sticlă. Câmpul vizual e limitat, din cauza ramelor, iar vederea periferică nu e clară. Greutatea ramelor poate produce iritaţii şi înroşiri pe aripile nasului sau în spatele urechii. Poţi resimţi o uşoară sensibilitate la lumină. Dacă dioptriile sunt foarte mari, lentilele groase au aspect de „fund de borcan.

De ce să porţi lentile de contact?

Experții în frumusețe recomandă folosirea acestora dacă vrei să-ţi păstrezi aspectul natural al feţei sau dacă vrei să modifici culoarea irisului.

Recomandate în cazul unei miopii medii și puternice, acestea suprimă distanța dintre lentilă și ochi și defor-mațiile pe care le implică ochelarii.

❉ Nu sunt afectate de ploaie, ninsoare, abur sau condens;

❉ Oferă câmp vizual mult mai larg comparativ cu ochelarii;

❉ Vederea periferică nu este distorsionată – lentilele urmăresc mişcarea naturală a ochiului (avantaj pentru sportivi și șoferi);

❉ Fac socializarea mai ușoară, elimină bariera impusă de ochelari, lăsând ochii liberi să transmită mesajul direct, nemijlocit;

❉ Permit un stil de viaţă foarte activ, cu multă mișcare fizică.

Există însă şi dezavantaje: necesită un mod de întreținere și igienă strict și migălos, prezintă risc mai mare pentru infecții (conjunctivită, ulcerații), se pierd şi se strică foarte uşor, iar costul lor e mai ridicat, comparativ cu ochelarii. Pot apărea alergii, din cauza substanţelor dezinfectante, și purtate timp îndelun-gat, cauzează ochi roşii şi leziuni pe cornee. De asemenea, pot provoca dureri de ochi şi cap şi pierderea din senin a echilibrului.

Dar cum femeile pun foarte mult preț pe aspectul fizic, ele sunt primele care optează pentru frumusețe și estetică în detrimentul sănătății, alegere care se simte și în decizia de a alege ochelari sau lentile de contact. Când purtarea ochelarilor este considerată drept o barieră către idealul de feminitate, balanţa înclină decisiv în favoarea lentilelor de contact, chiar dacă purtarea lor implică și riscuri.

Mai bine frumusețe… mai bine lentile

Ochelarii îți dau un aer mai serios, par că îți scot în evidență inteligența și seriozitatea, pe când lentilele te lasă să fii naturală, să fii tu însăți. Când vine vorba de ținutele pe care le porți, cu diferite ocazii, ochelarii nu se potrivesc de fiecare dată. Aceștia trebuie sa îți completeze ținuta, atât prin formă cât și prin culoare. Lentilele, în shimb, se potrivesc la orice ținută și în orice împrejurare. Atunci când vrei să porți ochelari de soare, având deja unii de vedere, o soluție la îndemână este purtarea lentilelor de contact. Chiar dacă există posibilitatea de a pune o lentilă aeriană pe o ramă de ochelari de soare, aceasta implică costuri ridicate. Dacă plouă sau ninge, sau atunci când intri de la frig la cald, vederea nu îți va fi afectată decât dacă porți ochelari. Si asta pentru ca aceștia fie se vor uda, fie se vor aburi.

Ochelarii – mai puţine probleme și riscuri

Dacă ne gândim la sănătate, ochelarii de vedere sunt în prim-plan, din cauza efectelor adverse pe care le pot avea lentilele. Sunt persoane care prezintă probleme imediat după prima purtare, pe când alții nu le au niciodată. Dacă te afli la primul contact cu lentilele, este destul de normal să ai o mică iritație și eventual roșeată, atât timp cât nu persistă. Pe de altă parte, când ai un corp străin pe lentilă, cum ar fi un praf de machiaj sau o geană, poți simți chiar durere. Mai mult, lentilele acoperă aproape toată suprafața corneei, împiedicând aerul să ajungă la ea, fapt ce poate duce pe viitor la tulburări serioase de vedere și o uscăciune a ochiului. Ultimele cercetări au scos la lumină și alte inconveniente ale purtării lentilelor de contact: persoanele care le preferă prezintă un risc crescut de a face ulcer corneean și asta mai ales pentru că substanța dezinfectantă nu este destul de puternică pentru a îndepărta microbii răspunzători de această afecțiune.

SFATUL MEDICULUI

„Într-un procent de 95% eu recomand ochelarii, iar restul de 5% rămân lentilelor. De ce? Pentru că acestea din urmă nu reprezintă un strict necesar. Nevoia purtării lor ar trebui să apară în preajma unui eveniment, nu zilnic. Acum știm cu toții că doamnele și domnișoarele, majoritatea, optează pentru lentile, spre deosebire de bărbați care nu sunt atât de cocheți sau pretențioși în acest domeniu. Purtarea zilnică a lentilelor de contact, pe o perioadă îndelungată, poate duce la obosirea ochiului, din cauza efortului la care este supus în timpul punerii și scoaterii acestora. Excepție de la această regulă fac persoanele cu o miopie foarte mare de -10, -8, ale căror lentile de ochelari ar trebui să fie foarte groase. Atunci se apelează la un tip de lentile speciale, care au o autonomie mai mare. Dar aceste cazuri sunt excepționale. (Dan Postolache, medic oftalmolog, Opticriss, București)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate