Legea cererii si ofertei functioneaza si in dragoste!

Cuplu

Fii disponibila pentru partenerul tau!
Indisponibilitatea unei femei poate avea mai multe cauze. Una dintre ele este asumarea exagerata a responsabilitatii in privinta preocuparii si ingrijirii mai mult sau mai intai de propriii parinti si, abia apoi, de propria viata sau propria relatie de cuplu. Mai ales la noi, traditia cerea ca unul dintre copii sa ramana cat mai aproape de casa parinteasca, pentru a se ingriji de parinti la batranete, ceea ce contravine perspectivei sistemice a familiei si principiilor sale.

Conform acestora, parintii dau, copiii primesc, si nu invers. Atunci cand iti asumi o responsabilitate exagerata in privinta parintilor, privirea iti este indreptata in trecut si nu in prezent, unde sunteti tu si partenerul tau de viata. Prin urmare, scad sansele de a privi si in viitor.

De asemenea, eventualele relatii fuzionale intre parinti si copii pot fi adevarate blocaje in disponibilitatea partenerilor unul pentru celalalt (de exemplu, sunt numeroase cazurile in care unul dintre parteneri ramane dependent afectiv de parinti, de aici si intruziunea multor parinti in viata cuplului copiilor lor).

O alta potentiala sursa de indisponibilitate in relatia actuala de cuplu este reprezentata de situatiile neincheiate cu partenerii anteriori. Felul in care te raportezi la relatiile incheiate brutal, iubirile neimpartasite otravesc relatia in care te afli si in care te poti simti absenta afectiv.

Explicatiile pe care ti le dai la incheierea brutala a unei relatii te pot conduce mai tarziu catre tipuri de relationare extrema in cuplu, fie de evitare a confruntarii cu situatii dificile, fie de cau-tare inconstienta a finalurilor brutale.

De asemenea, in cazul unei relatii de iubire neimpartasita, explicatiile pe care ti le dai te pot conduce catre extreme in relationarea in viitorul cuplu, fie prin evitarea confruntarii cu sentimentele reale ale partenerului, fie prin cautarea inconstienta a partenerului care sa nu iti impartaseasca sentimentele.

Poti constientiza cum te-a afectat relatia si separarea de respectivul partener, dar si ce explicatii ti-ai dat in urma separarii, prin asa numita „scrisoare terapeutica“. Aceasta scrisoare este un demers personal si nu o vei trimite partenerului de care te-ai separat. Ea consta in exprimarea in scris a sentimentelor placute si neplacute experimentate, a iertarii partenerului, dar si a iertarii propriei persoane pentru anumite comportamente, a celor intelese si in-vatate si, daca este cazul, a multumirii.

Ocupa-te constant de dezvoltarea ta personala!
Oricat de bine iti merge in relatia de cuplu in acest moment, asta nu te scuteste de posibile momente dificile in viitor. Poate ca suna infricosator, dar e de preferat sa-ti insusesti abilitati cu care sa poti face fata la orice. Ceea ce face diferenta intre ce a fost si ce va fi este dezvoltarea ta personala, pentru ca, prin ea, poti acumula modalitati diferite de raportare la situatiile dificile. De asemenea, dezvoltarea personala te poate ajuta sa te eliberezi de eventualele comportamente, mostenite sau dobandite, care, fie te impiedica sa fii disponibila, fie iti altereaza relatia de cuplu.

Stabileste constant echilibrul intre a da si a primi intre tine si partenerul tau! Intr-o relatie de cuplu, schimbul de afectiune nu mai este atat de usor de stabilit ca in cazul relatiei dintre copil si parinte. Partenerii au de munca serios pentru a stabili si a mentine schimbul de afectiune.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex