La un centru de vaccinare s-au aruncat sute de doze de vaccin

În timp ce alte țări sunt puse pe lista de așteptare și așteaptă cu săptămânile dozele de vaccin pentru populație, în România campania de vaccinare este luată în derâdere. La un centru de vaccinare din județul Botoșani sute de vaccinuri au fost aruncate. Explicația medicilor care gestioneză aceste vaccinuri a fost pusă sub anchetă.

După ce mai mult de 600 de doze de vaccin au fost aruncate la gunoi, Direcția de Sănătate Publică (DSP) s-a sesizat și a început propria anchetă pentru a verifica veridicitatea motivelor care au dus la aceste situații din Botoșani. Locuitorii din zonă s-au plâns autorităților pentru problemele de la centrele de vaccinare, iar ancheta este în curs de desfășurare.

„Dumnealor au spus că anumite doze s-au pierdut fiindcă au venit persoane la finalul programului și au solicitat vaccinarea. În momentul în care se deschide un flacon pentru o singură persoană celelalte doze, de exemplu la Moderna rămân nouă doze, deci automat până dimineață trebuie date la pierderi', a precizat Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, precizează Botoșăneanul. 

Explicațiile prezentate autorităților au fost legate de dorința locuitorilor de zonă de a se prezenta la vaccin după orele după amiezii. Se știe deja că după deschiderea unui flacon, substanța activă, serul, nu poate sta multe ore, fiind instabilă. Și dacă nu mai există alți doritori până la închiderea programului doza se aruncă. Acesta este unul dintre motivele pierderii a peste 600 de doze de vaccin. Un flacon de vaccin conține 5 doze pentru cinci pacienți. În momentul în care este scos din frigider și este diluat pentru a fi administrat, din acel moment cele 5 doze pot fi administrate pe o perioadă de 5-6 ore.

Rămâne de văzut în ce măsură un număr atât de mare de botoșăneni au dorit să se vaccineze seara târziu refuzând să se prezinte a doua zi dimineața, fapt ce a dus la distrugerea multor doze de vaccin începute.

FOTO: 123RF

Citește și:

A început valul 4 de COVID!

Ce efecte secundare are a 3-a doză de vaccin Pfizer? Ar putea fi administrată din toamnă

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri