Infertilitatea, o problemă gravă. 1 cuplu din 6 se confruntă cu ea

Infertilitatea este o boală care afectează tot mai multe cupluri, o încercare a vieții pentru care ai nevoie de multă putere să o poți depăși. Deși 1 cuplu din 6 se confruntă cu acest diagnostic, subiectul este încă unul tabu în România.

infertilitate

foto infertilitate via Shutterstock

Iată că au mai trecut 365 de zile pe lângă dormitorul vostru… 12 luni în care te-ai iubit pasional cu partenerul de viață… sperând că dragostea voastră se va materializa într-o nouă ființă. Dorești să-ți depășești condiția de femeie și să îmbrățișezi statutul de mamă, dar toate eforturile au fost în zadar. Și după tot acest timp, nu ai rămas decât cu gustul amar al neputinței.

Infertilitatea a devenit o problemă cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri. Ea reprezintă imposibilitatea obținerii unei sarcini după un an de contact sexual regulat și neprotejat. Mulți specialiști sunt de părere că e definită și ca incapacitatea femeii de a duce la bun sfârșit o sarcină care să se finalizeze cu naște rea unui copil viu. Pentru îndeplinirea acestui vis trebuie să aibă loc o succesiune de evenimente majore. Condițiile principale ale acestui proces sunt legate de o structură celulară și un material genetic normal al celor doi gameți (ovulul și spermatozoidul), iar pe parcursul sarcinii să nu apară probleme care să tulbure dezvoltarea normală a fătului.

În trecutul apropiat, nivelul cultural al societății blama doar femeia în situația unui cuplu infertil. În consecință, femeile incapabile de a rămâne însărcinate erau privite cu reticență. În ultimile decenii, odată cu descoperirile din genetică, biologia celulară sau imunologie, s-au modificat radical convingerile, fiindcă există două categorii de infertilitate: cea feminină și cea masculină. În general, dezechilibrele hormonale stau la baza infertilității feminine, pentru că orice dezechilibru poate duce la tulburarea procesului de maturizare a ovulelor, dar și la încetarea ovulației.

Infertilitatea feminină

Insuficiență de progesteron – acesta pregătește peretele uterin pentru implantarea ovulului;

Dezechilibrul hormonal la nivelul hipotalamusului – poate afecta procesul ovulației.

Hiperprolactinemia – Interferează cu procesul de ovulație și menstruație prin creșterea nivelului de prolactină.

Dezechilibre hormonale generate de încetarea administrării contraceptivelor orale (rareori, în general e necesar un timp de reacomodare a organismului cu funcționarea naturală a aparatului reproducător).

Blocaje ale tuburilor fallopiene (determinate de infecții ale trompelor uterine, secționarea sau blocarea trompelor uterine, boala inflamatorie pelvină, sarcină extrauterină, abces, anexită cronică);

Bolile cu transmitere sexuală – Infecțiile din sfera genitală cum ar fi Chlamydia și Gonoreea

Anomalii – Anomalii ale uterului prezente la naștere; anomalii de poziție ale uterului; perete uterin inadecvat sarcinii;

Expunerea femeii la anumite medicamente (DES – puternic estrogen administrat în trecut pentru menținerea sarcinii, ce generează anomalii ale uterului la fetițe (ulterior aceasta suferă de infertilitate)

Histerectomie (îndepărtarea chirurgicală a uterului).

Malformații ale cervixului sau anomalii ale mucusului cervical – ce afectează deplasarea spermatozoizilor în vagin, spre cervix;

Cervicita (inflamația colului uterin);

Anticorpi în mucusul cervical al femeii împotriva spermatozoizilor – duce la o reacție imună la spermă sau alergia la spermă (apariția de anticorpi ce afectează mobilitatea spermatozoizilor, împiedicând fecundația).

Tulburări ovariene: anovulația (lipsa procesului de ovulație), oligo-ovulația (ovulația ocazională), sindromul ovarelor polichistice (SOP).

Probleme medicale ce afectează metabolismul – tulburări tiroidiene, stres emoțional, supraponderalitatea și subponderalitatea, dieta, nutriția nerecorespunzătoare, exercițiul fizic suținut (atletismul).

Tratamentul împotriva cancerului: expunerea la chimioterapie și radioterapie;

Afecțiuni ovariene – endometrioza ovariană, tumori ovariene, infecții ovariene.

Menopauza prematură;

Dezvoltarea de anticorpi împotriva ovulelor (corpul nu își recunoaște propriile ovule, ceea ce conduce la avorturi spontane repetate)

Tulburările alimentare: anorexia și bulimia (pierderea rapidă în greutate și îngrășarea).

Infertilitatea masculină

O parte dintre cauzele ei reprezintă modificări fizice, care împiedică ejacularea normală a spermatozoizilor odată cu lichidul spermatic. Altele afectează calitatea cât și cantitatea spermei produse, însă cele mai frecvente cauze sunt:

Bolile cu transmitere sexuală – Infecțiile din sfera genitală cum ar fi Chlamydia și Gonoreea Obstrucții – Defecte congenitale sau modificări fizice ale drumului străbătut de spermatozoizi .

Ejacularea retrogradă – Spermatozoizii nu sunt ejaculați în afara penisului, ci ajung în vezica urinară.

Boli genetice – Fibroze chistice sau anomalii cromozomiale.

Afecțiuni autoimune – Sistemul imun poate ataca din greșeală spermatozoizii, pe care îi tratează asemeni unui virus.

Disfuncții sexuale – Disfuncția erectilă (impotența) și ejacularea precoce. Disfuncția erectilă e cauzată de modificări psihologice asemeni anxietății, sentimentului de vină sau de lipsa de respect pentru propria persoană. De asemenea, un rol în disfuncția erectilă îl pot avea și afecțiuni precum diabetul, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia și bolile de inimă.

Varicocelul – Dilatația varicoasă a venelor ce se dezvoltă în interiorul scrotului și împiedică flu-xul sangvin normal (e întâlnit la 15% din popu-lația masculină și la maxim 40% dintre bărbații care efectuează investigații de fertilitate).

Cum se poate trata?

Există mai multe tratamente ale infertilității fe-minine, care se aplică în funcție de cauză, de vârstă, de opțiunea cuplului. Terapia încearcă fie să restabilească capacitatea de fertilitate, fie să ajute reproducerea prin tehnici sofisticate numite tehnologii de reproducere asistată. În România, există peste zece clinici autorizate de Ministerul Sănătăţii, unde te poţi trata. Dintre acestea, cele mai utilizate tratamente au în vedere medicamente de stimulare a fertilității, tehnici chirurgicale pentru endometrioză sau afecțiunile trompelor şi inseminarea artificială. La bărbaţi, modalităţile terapeutice constau în tratamentul problemelor sexuale (impotenţa, ejacularea prematură) prin terapie comporta-mentală şi/sau medicamente, precum şi în intervenţii chirurgicale, în cazul oligospermiei (număr prea mic de spermatozoizi).

La femei se utilizează numeroase medica-mente pentru tratamentul problemelor de ovu-laţie. Este important să fii informată de către medic asupra avantajelor şi dezavantajelor acestor medicamente, precum şi să înţelegi riscurile, beneficiile şi reacţiile adverse ale fiecărui medicament.

Intervenții chirurgicale – În cazul unor proble-me ale ovarelor, ale trompelor uterine sau ale uterului, se pot efectua intervenţii chirurgicale de corecţie.

Inseminarea intrauterină (IUI), cunoscută sub numele de inseminare artificială, reprezintă un alt tratament al infertilităţii. În acest procedeu, femeii îi este injectată spermă special prepara-tă. Uneori, înaintea inseminării artificiale, este necesar un tratament de stimulare a ovulaţiei.

Fertilizare in vitro – constă în unirea unui ovul cu un spermatozoid in vitro (în laborator). Ulterior, embrionii sunt transferați în uter prin colul uterin. Procesul se face cu ajutorul inductorilor ovulației (medicamente), al monitorizării nivelului hormonal și al scanării foliculare cu ajutorul ultrasunetelor.

Așadar, nu lăsa infertilitatea să-ți distrugă visurile, ci luptă pentru îndeplinirea lor. Tu alegi ce vei face… vei visa la copilul tău sau vei visa alături de el?

EXISTĂ ȘI RISCURI

Acestea pot include o reacție adversă la medicamentele folosite și, de asemenea, riscurile asociate cu sarcina și cu bebelușii rezultați.

Reacții la medicamente – bufeuri, depresie, irascibilitate, dureri de cap Sarcină multiplă – riscul de a dezvolta o paralizie cerebrală este de 5 ori mai mare pentru o sarcină cu gemeni și de 18 ori mai mare pentru tripleți, față de o sarcină cu un singur copil.

Sindromul ovarian de hiper-stimulare – se umflă stomacul și apar dureri, greață, vărsături, dificultăți de respirație, stări de leșin și scăderea cantității de urină eliminată. În abdomen se acumulează mult lichid.

Sarcină extrauterină – poate rupe trompa uterină cauzând hemoragie.

Malformații congenitale – Copiii născuți în urma unor tratamente de fertilizare artificială prezintă un risc ridicat de malformații congenitale.

MI S-A ÎNTÂMPLAT ȘI MIE

„La 21 de ani am avut o sarcină extraute-rină în urma căreia mi s-au amputat am-bele trompe. Mi s-a luat ceea ce are o femeie mai de preţ, ce-și dorește cel mai mult în viață – posibilitatea de a fi mamă. Soțul meu a fost tot timpul lângă mine, m-a susținut și mă susține în continuare. Din păcate, sunt multe cupluri care după 1-2 proceduri de fertilizare în vitro se despart. Contează enorm sprijinul psiho-logic al familiei. Singura mea șansă de a avea un copil e fertilizarea in vitro. Am făcut 4 încercări de fertilizare, din păcate, nereușite… Sperăm că va urma și a cin-cea, dar nu se știe cât mai rezistăm. Nu m-am gândit niciodată la riscuri. Dorința de a avea un copil e atât de mare, încât nu au contat. Protocolul unei fertilizări în vitro e foarte costisitor, greu și traumati-zant, atât fizic, cât și psihic. Se fac multe analize, injecții subcutanat în burtă și medicamente. Cea mai dificilă e puncția ovariană și embriotransferul. Există mo-mente în care mă simt un om neputin-cios. Nu mă simt ca toate celelalte femei… Mi-e teamă că nu voi trăi niciodată clipa în care îți vezi și îți ții copilul în brațe. Am încercat să renunț, să mă obișnuiesc cu gândul că nu voi avea un copil niciodată, dar nu am reușit. Încă lupt cu această boală și trăiesc cu speranța că într-o zi să o pot învinge. (Nicoleta, 35 de ani, funcționar administrativ, București)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate