În timp ce noi #stămacasă, prin țară ei #taiepădurile
Din data de 16 martie, de când prin decretarea stării de urgență a fost restricționată circulația populației pentru a limita răspândirea coronavirusului, mafia lemnului acționează în deplină liniște. Poliția, Jandarmeria și Armata sunt concentrate pe supravegherea altor obiective, așa încât jefuirea pădurilor se desfășoară nestingherită. În timp ce noi #stămacasă, prin țară ei #taiepădurile.
Potrivit money.ro, lângă Iași, în doar câteva zile, sub pretextul regenerării pădurii Bucium – Dobrovăț și sub oblăduirea Direcției Silvice și a Ministerului Mediului, hectare întregi de copaci au fost puse la pământ de drujbe. Nu mai puțin de 10.000 de metri cubi de masă lemnoasă, cu o valoare totală de peste un milion de euro, a dispărut pur și simplu. Justificarea autorităților nu doar că este lipsită de sens, dar, potrivit activiștilor de mediu care au sesizat dezastrul și au pus la dispoziția presei fotografii, este și o minciună care jignește evidențele. Potrivit autorităților, tăierile de copaci de esență tare (stejari) ar fi fost necesare datorită faptului că aceștia sunt bătrâni, cu vârste de peste 100 de ani, și că devenise necesară înlocuirea lor cu vlăstare din jur. Și totuși, fotografiile martorilor oculari arătau cu totul altceva: defrișare totală, nici vorbă de vlăstare… Acțiunea desfășurată este considerată ilegală cu atât mai mult cu cât pădurea Bucuium-Dobrovăț este sit Natura 2000, ceea ce înseamnă că, fiind protejată, ar fi trebuit ca nimeni să nu aibă dreptul de a interveni în vreun fel. Ei bine, s-a găsit cui să îi fie permis să facă prăpădul: firmei Tera Forest din Iași, aparținând unui… taximetrist. Respectiva firmă a obținut autorizația de exploatare a lemnului cu 100 lei/mc, dar a câștigat sume impresionante vânzând materialul lemnos pe piața liberă cu cel puțin 250 lei/mc.
Ziariștii ieșeni au informații potrivit cărora dispariția pădurii Dobrovăț este doar începutul masacrului, pe 9 aprilie urmând ca autoritățile să aprobe o tăiere pe o suprafață de patru ori mai mare, într-o afacere de asemenea mai mare, care se ridică la circa 15 milioane de lei.
O fostă senatoare PNL, Mihaela Popa, a declarat că prima persoană căreia i-a trimis fotografiile măcelului de la Dobrovăț a fost chiar ministrul Mediului, Costel Alexe, convinsă că acesta va lua măsuri drastice. 'Dar am păţit ca în filmul LA PIOVRA… Am anunţat pe cineva care, din păcate, a tăcut complice şi prin mesaje indirecte mi s-a transmis că e… legal să tăiem arbori seculari', a scris fosta senatoare pe contul personal de Facebook.
Ministerul Mediului susține că nu se petrece nimic ilegal și că se iau măsurile necesare. Între timp, pe rețelele de socializare circula imagini și cu dispariția unor zone forestiere din județul Brașov…
Foto: 123rf
Citeste și:
Uite ce faci după ce trece pandemia: vizitezi cele mai frumoase grădini ale lumii